Επτά tips για να ενισχύσετε την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα

Τι μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα;

Επτά tips για να ενισχύσετε την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα
Bigstock

Η κινήσεις του μωρού στη μήτρα αποτελούν ένδειξη υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου και ομαλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Τα μωρά αρχίζουν να κλωτσάνε λίγο πιο αισθητά μετά την ένατη εβδομάδα κύησης, είναι όμως πιθανό να νιώσετε μία αίσθηση φτερουγίσματος στην κοιλιά ήδη από τις πρώτες εβδομάδες εγκυμοσύνης. Μετά την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης οι κινήσεις του εμβρύου στη μήτρα είναι πλέον αρκετά πιο έντονες και αισθητές, ενώ εκτός από τις κλωτσιές είναι πιθανό να νιώθετε και τον λόξιγκα του εμβρύου.

Κινητικότητα μωρού στη μήτρα: Η συχνότητα μετά την 28η εβδομάδα κύησης

Μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης, ο γιατρός συμβουλεύει τη μέλλουσα μητέρα να παρακολουθεί τις κλωτσιές του εμβρύου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το έμβρυο θα πρέπει να κλωτσάει περίπου δέκα φορές σε ένα διάστημα δύο ωρών. Η μειωμένη κινητικότητα του μωρού είναι πιθανό να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος, πριν όμως ανησυχήσετε, δεδομένου ότι κάθε εγκυμοσύνη και κάθε μωρό είναι διαφορετικό, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Συμβουλές για να ενισχύσετε την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα

Εάν έχετε ώρα να νιώσετε το έμβρυο να κουνιέται, δοκιμάστε κάτι από τα εξής για να ενισχύσετε την κινητιότητα του μωρού:

Απολαύστε ένα γλυκό σνακ

Τα μωρά ανταποκρίνονται στην αύξηση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Εάν, λοιπόν, θέλετε να «ταρακουνήσετε» λίγο το μωρό σας, δοκιμάστε να φάτε ένα γλυκό αλλά υγιεινό σνακ, όπως κράκερ με τυρί και φυστικοβούτυρο ή κάποιο φρούτο.

Κάντε γυμναστική

Κάντε κάποιες ασκήσεις-με προσοχή βέβαια πάντα- όπως καθίσματα ή περπατήστε λίγο πιο έντονα εκτός ή και εντός σπιτιού. Η άσκηση είναι ένα ερέθισμα για το έμβρυο το οποίο ανταποκρίνεται με κινήσεις και κλωτσιές.

Χαϊδέψτε ή χτυπήστε ελαφρά με τα δάχτυλά σας την κοιλιά

Το συγκεκριμένο tip το εφαρμόζουν και αρκετοί γιατροί κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφήματος ή κάποιας εξέτασης για να ενισχύσουν την κινητικότητα του μωρού στη μήτρα. Δοκιμάστε να χαϊδέψετε ή να χτυπήστε ελαφρά την κοιλιά σας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει άμεση αντίδραση από το έμβρυο.

Φωτίστε την κοιλιά με έναν φακό

Έρευνες έχουν δείξει ότι από την 22η εβδομάδα εγκυμοσύνης και έπειτα, η όραση του εμβρύου είναι αρκετά ανεπτυγμένη για να μπορεί να διαχωρίσει το φως από το σκοτάδι. Το φως του φακού μπορεί να διαπεράσει την κοιλιά και δεδομένου ότι είναι ενοχλητικό για το έμβρυο, το πιθανότερο είναι να αλλάξει θέση.

Ξαπλώστε

Σε πολλές περιπτώσεις το περπάτημα και όλες οι κινήσεις που κάνει η εγκυμονούσα μέσα στη μέρα, χαλαρώνουν και κοιμίζουν το έμβρυο. Έτσι, πολλές έγκυες έχουν παρατηρήσει ότι η κινητικότητα του μωρού αυξάνεται όταν ξαπλώνουν. Δοκιμάστε να κάνετε το ίδιο και αν και πάλι δεν παρατηρήσετε κάποια κινητικότητα, δοκιμάστε να αλλάξετε θέση.

Ακούστε μουσική

Μετά και την 22η εβδομάδα κύησης, το έμβρυο είναι πιθανό να αντιδράσει σε εξωτερικά ερεθίσματα και ήχους. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε βάλει τη μουσική πολύ δυνατά, καθώς ακόμα η ακοή του μωρού αναπτύσσεται και ενδέχεται να το ενοχλήσει.

Κάντε κάτι που θα αυξήσει την αδρεναλίνη σας

Το τι θα είναι αυτό είναι καθαρά δική σας επιλογή. Μπορείτε για παράδειγμα να δείτε μία ταινία με σασπένς ή να παίξετε ένα παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση, προσοχή να μην το παρακάνετε και βρεθείτε σε μία παραπάνω από όσο χρειάζεται στρεσογόνο κατάσταση.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved