Εγκυμοσύνη: Τι νιώθει το μωρό στη μήτρα και πότε;

Τι νιώθει το μωρό στη μήτρα και πώς αναπτύσσεται η αίσθηση της αφής;

Εγκυμοσύνη: Τι νιώθει το μωρό στη μήτρα και πότε;
Bigstock

Πριν αναπτύξει την αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης και της ακοής, το μωρό αναπτύσσει την αίσθηση της αφής, μία αίσθηση ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του μωρού ακόμα και μετά τον τοκετό όταν σταδιακά θα αρχίσει να εξερευνά τον κόσμο.

Μωρό στη μήτρα: Πώς αναπτύσσεται η αίσθηση της αφής;

Για να μπορεί το μωρό να χρησιμοποιήσει την αίσθηση της αφής θα πρέπει να έχει ανεπτυγμένο το σωματοαισθητηριακό του σύστημα. Το σωματοαισθητηριακό σύστημα είναι ουσιαστικά ένα δίκτυο υποδοχέων που συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω των νευρικών κυττάρων. Ο κάθε υποδοχέας είναι έτσι συντονισμένος ώστε να αισθάνεται ένα στοιχείο που να σχετίζεται με την αφή όπως είναι η θερμοκρασία, η πίεση κτλ.

Κάποια κομμάτια του σωματοαισθητηριακού συστήματος ξεκινούν να αναπτύσσονται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Μέχρι και την 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης θα έχουν δημιουργηθεί οι υποδοχείς στο πρόσωπο του μωρού, κυρίως στη μύτη και τα χείλη του. Τους επόμενους μήνες και μέχρι και την 32η εβδομάδα εγκυμοσύνης, δημιουργούνται σταδιακά οι υποδοχείς και στο υπόλοιπο σώμα του μωρού.

Το έμβρυο σταδιακά νιώθει ακόμα και το αμνιακό υγρό που το περιβάλλει, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς, οι υποδοχείς αυτοί που σχετίζονται με την αίσθηση της αφής, παίζουν σημαντικό ρόλο και στην ανάπτυξη ολόκληρου του νευρικού συστήματος του μωρού, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλο, τον νωτιαίο μυελό, ακόμα και το πεπτικό σύστημα.

egkymosyni-ti-niothi-to moro.jpg

Μπορεί το μωρό να νιώσει πόνο;

Παρόλο που το μωρό νιώθει ακόμα και ένα απαλό άγγιγμα, δεν μπορεί να νιώσει πόνο, τουλάχιστον όχι με τον ίδιο τρόπο που τον νιώθει ένας ενήλικας. Αυτό συμβαίνει γιατί, εκτός από τους υποδοχείς χρειάζεται και μία άλλη είδους επεξεργασία από τον εγκέφαλο, την οποία ο μη ανεπτυγμένος ακόμα εγκέφαλος του εμβρύου δεν μπορεί να υποστηρίξει, τουλάχιστον μέχρι και την 24η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ερευνητές που μελέτησαν το συγκεκριμένο ζήτημα κατέληξαν ότι το έμβρυο θα μπορεί να αισθανθεί πόνο όταν περίπου ολοκληρωθεί και η ανάπτυξη του σωματοαισθητηριακού του συστήματος.

Πολύδυμη κύηση: Μπορεί το μωρό να αισθανθεί άλλα μωρά στη μήτρα;

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα μωρά μπορούν να αισθανθούν άλλα μωρά στη μήτρα σε περιπτώσεις δίδυμης ή γενικά πολύδυμης κύηση. Μάλιστα, έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει και διάδραση μεταξύ τους από το δεύτερο τρίμηνο κύησης και έπειτα.

Με πληροφορίες από whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved