Ραγάδες εγκυμοσύνης: Πέντε συμβουλές πρόληψης

Τι μπορείτε να κάνετε για να αποφύγετε τις ραγάδες εγκυμοσύνης;

Ραγάδες εγκυμοσύνης: Πέντε συμβουλές πρόληψης
Bigstock

Για πολλές μαμάδες, οι ραγάδες είναι το «παράσημό» τους. Εκείνο που τους θυμίζει την περίοδο της εγκυμοσύνης που το σώμα τους φιλοξένησε και μεγάλωσε ένα μικροσκοπικό ανθρωπάκι και το θαύμα του τοκετού.

Βέβαια πολλές είναι και οι γυναίκες που θα προτιμούσαν να μην αποκτήσουν ραγάδες, και αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει τις καλύτερες συμβουλές πρόληψης.

Τι ακριβώς είναι οι ραγάδες εγκυμοσύνης;

Οι ραγάδες είναι αποτέλεσμα της αυξομείωσης του βάρους και εμφανίζονται στο 70-90% των γυναικών, ιδιαίτερα την περίοδο της εγκυμοσύνης, όταν δηλαδή και οι αλλαγές στο σώμα είναι μεγάλες.

Στην αρχή οι ραγάδες έχουν μωβ ή κόκκινο χρώμα, και με το πέρασμα του χρόνου γίνονται πιο ανοιχτόχρωμες και γυαλιστερές.

Τι προκαλεί τις ραγάδες εγκυμοσύνης;

Τρεις είναι οι κύριοι λόγοι που οδηγούν στην εμφάνιση των ραγάδων στην εγκυμοσύνης. Ο πρώτος είναι η αύξηση του σωματικού βάρους. Με την αύξηση του βάρους το δέρμα τεντώνεται ξανά και ξανά και εφόσον δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές, δημιουργούνται αυτά τα σκισίματα που ονομάζουμε ραγάδες.

Ένας ακόμα λόγος είναι οι ορμόνες. Την περίοδο της εγκυμοσύνης παρατηρούνται ορμονικές αλλαγές ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης. Η αύξηση ορμισμένων ορμονών έχει σαν αποτέλεσμα αλλαγές στο δέρμα και αυξάνει τις πιθανότητες για τον σχηματισμό ραγάδων.

Τέλος, τρίτος λόγος είναι η κληρονομικότητα. Η εμφάνιση ραγάδων μπορεί να είναι και θέμα γονιδίων και μία γυναίκα έχει αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσει ραγάδες εάν είχε για παράδειγμα και η μητέρα της.

Ραγάδες εγκυμοσύνης: Συμβουλές πρόληψης

Στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν ραγάδες στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο εγκυμοσύνης. Μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης ραγάδων δοκιμάζοντας τα εξής:

Ελέγχετε το βάρος σώματός σας

Η αύξηση του σωματικού βάρους αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση ραγάδων. Ελέγχετε το σωματικό σας βάρος με τον γιατρό σας και αποφύγετε την απότομη αύξηση του βάρους που μπορεί να είναι επικίνδυνη και για το έμβρυο.

Πίνετε πολύ νερό

Προσπαθήστε να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα. Η επαρκής ενυδάτωση έχει οφέλη όχι μόνο για την υγεία του οργανισμού, αλλά και για την υγεία του δέρματος.

Ακολουθήστε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας και που είναι απαραίτητα για την υγεία της επιδερμίδας είναι ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε.

Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας

Η συστηματική άσκηση μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα του δέρματος

Φροντίστε την επιδερμίδα σας επαρκώς

Μην αμελείτε την καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved