Μπαχαρικά στην εγκυμοσύνη: Ποια να τρώτε και ποια να αποφεύγετε

Αυτά τα μπαχαρικά μπορείτε να τρώτε άφοβα στην εγκυμοσύνη.

Μπαχαρικά στην εγκυμοσύνη: Ποια να τρώτε και ποια να αποφεύγετε
Bigstock

Τα μπαχαρικά νοστιμεύουν τα φαγητά και τα περισσότερα από αυτά είναι ωφέλιμα για την υγεία του οργανισμού. Επιτρέπονται όμως όλα στην εγκυμοσύνη;

Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην εγκυμοσύνης

Την περίοδο της εγκυμοσύνης υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και κάποιοι από αυτούς αφορούν τη διατροφή. Η διατροφή της μέλλουσας μητέρας επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη του μωρού για αυτό και είναι σημαντικό η έγκυος να φροντίζει τον εαυτό της και να ακολουθεί μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

Τα μικρά και συχνά γεύματα και η κατανάλωση τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων εξασφαλίζει την επαρκή πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή εξέλιξη της κύησης και την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Μπαχαρικά: Τα οφέλη τους για τον οργανισμό

Τα μπαχαρικά δεν δίνουν μόνο νοστιμιά και άρωμα. Περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών ενώ κάποια από αυτά έχουν και αντιφλεμγονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το κάθε μπαχαρικό έχει και τα δικά του οφέλη στον οργανισμό, τόσο την περίοδο της εγκυμοσύνης, όσο και γενικότερα.

Μπαχαρικά: Ποια να προτιμήσετε στην εγκυμοσύνη

Μαύρο πιπέρι

Το μαύρο πιπέρι είναι ένα από τα πιο ασφαλή μπαχαρικά που μπορείτε να τρώτε στην εγκυμοσύνη. Η με μέτρο κατανάλωσή του έχει σημαντικά οφέλη για εσάς και το μωρό, όπως ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό. Επίσης, προσθέτοντας μαύρο πιπέρι στα φαγητά σας θα ανακουφιστείτε από καούρες, πρωινές ναυτίες και φουσκώματα.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τις φαρμακευτικές χρήσεις του. Είναι από τα μπαχαρικά που όχι μόνο επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, αλλά βοηθούν επίσης και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως είναι οι πρωινές ναυτίες. Το τζίντζερ σταθεροποιεί επίσης τα επίπεδα της χοληστερόλης, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην απορρόφηση των άλλων θρεπτικών συστατικών.

ginger.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Julia Topp

Κάρδαμο

Το κάρδαμό είναι επίσης από τα μπαχαρικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση των ναυτιών στην εγκυμοσύνη. Η κατανάλωσή του θεωρείται ασφαλής την περίοδο της κύησης, αρκεί να γίνεται με μέτρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το κάρδαμο έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Κανέλα

Η κανέλα είναι γλυκιά και εξαιρετικά ωφέλιμη για τον οργανισμό. Έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ενώ είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C και Ε.

Κύμινο

Το κύμινο χρησιμοποιείται κατά κόρον σε πιο καυτερές κουζίνες. Ανήκει στα μπαχαρικά που επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη, ωστόσο η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με μέτρο διαφορετικά, προκαλεί καούρες και εξάψεις.

Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς περιορίζει φλεγμονές και έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Είναι από τα καλύτερα μπαχαρικά για να καταπολεμήσετε τις καούρες της εγκυμοσύνης.

Ποια μπαχαρικά να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

Παρά τις ευεργετικές τους ιδιότητες, δεν είναι όλα τα μπαχαρικά ωφέλιμα για την εγκυμοσύνη και κάποια καλό είναι να αποφεύγονται σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτά είναι:

  • Κόλιανδρος: περιέχει φυτοοιστρογόνα που προκαλούν συσπάσεις της μήτρας
  • Σκόρδο: Το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει καούρες, ναυτίες ακόμα και διάρροια στην εγκυμοσύνη
  • Μέντα: Η μέντα λόγω της σύστασής της εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την κατανάλωση άλλων τροφίμων, ενώ σύμφωνα με έρευνες αυξάνει και τις πιθανότητες για αποβολή.

Με πληροφορίες από parenting.miniklub.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved