Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Αυξάνεται ο κίνδυνος το καλοκαίρι;

Νέα έρευνα ανέδειξε νέα στοιχεία για την αποβολή στην εγκυμοσύνη και τη σύνδεση με την εποχή.

Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Αυξάνεται ο κίνδυνος το καλοκαίρι;
Bigstock

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης έδειξε την πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην αποβολή στην εγκυμοσύνη και την εποχή. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης ο κίνδυνος αποβολής τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης στη Βόρεια Αμερική είναι 44% υψηλότερος τον Αύγουστο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Αποβολή στην εγκυμοσύνη: Ποια είναι τα συνήθη αίτια;

Περίπου το 30% των εγκυμοσύνων καταλήγουν σε αποβολή η οποία συνήθως συμβαίνει πριν την 20η εβδομάδα κύησης. Στις μισές κατά προσέγγιση περιπτώσεις δεν υπάρχουν σαφή αίτια, για αυτό και οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και είναι γνωστοί, δεν είναι πολλοί.

Σύμφωνα με τον γυναικολόγος και συνεργάτη του Mothersblog.gr. Μενέλα Λυγνό, τα κύρια και πιο γνωστά αίτια της αποβολής είναι τα εξής:

«Οι γενετικές ανωμαλίες είναι το συνηθέστερο αίτιο αποβολής κατά το πρώτο τρίμηνο. Στο αίτιο αυτό οι διάφορες μελέτες έχουν αποδώσει το 50% με 65% των αποβολών.

Η πιο συχνή χρωμοσωμική ανωμαλία, που ανιχνεύεται στα προϊόντα αποβολής είναι το λεγόμενο Σύνδρομο Turner, το οποίο χαρακτηρίζεται από την απουσία ενός φυλετικού χρωμοσώματος. Έτσι τα έμβρυα αυτά έχουν 45, αντί 46 χρωμοσώματα, όπως είναι το φυσιολγικό, και έχουν μόνο ένα Χ φυλετικό χρωμόσωμα (γονότυπος 45,Χ).

Η αποβολή όμως έχει συνδεθεί και με κάποιους μητρικούς παράγοντες. Κατ’ αρχάς φαίνεται πως η πιθανότητα αποβολής αυξάνει παρουσία ανατομικών ανωμαλιών της μήτρας. Η πιο συνήθης τέτοια ανωμαλία, που έχει συσχετισθεί με αποβολές, είναι η ύπαρξη επιμήκους διαφράγματος στην ενδομητρική κοιλότητα. Οι αποβολές είναι συχνότερες και όταν η μητέρα παρουσιάζει χρόνια προβλήματα υγείας, τα οποία δεν έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς»

Τι έδειξε νέα έρευνα για την αποβολή στην εγκυμοσύνη;

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ο κίνδυνος για αποβολή αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Epidemiology και είχε ως βασικό αντικείμενο να παρατηρήσει τις εποχιακές διαφορές σε γυναίκες που αποβάλλουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, για τις γυναίκες στη Βόρεια Αμερική ο κίνδυνος αποβολής τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης είναι 44% πιο αυξημένος τους καλοκαιρινούς μήνες και ιδιαίτερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον χειμώνα και τις αρχές τις άνοιξης. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κίνδυνο αποβολής σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης είναι 31%.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι μελετητές ανέλυσαν δεδομένα με αποβολές γυναικών σε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα και τα δεδομένα μελέτης που έχει ξεκινήσει από το 2013 και αφορούν σε γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.

«Ξέρουμε ότι η ζέστη έχει συσχετιστεί με τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης και η θνησιγένεια γενικότερα» αναφέρει η Amelia Wesselink που ασχολήθηκε με την έρευνα. «Για τις όποις ιατρικές οδηγίες και τα μηνύματα για τη δημόσια υγεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία των εγκύων και των μωρών τους» συμπήρωσε.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved