Ημικρανία: Αποτελεί ένδειξη για πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Τι έδειξε νέα έρευνα για την ημικρανία σε σχέση με πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.

Ημικρανία: Αποτελεί ένδειξη για πιθανές επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Bigstock

Οι γυναίκες με ημικρανίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η προεκλαμψία, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας τον Φεβρουάριο του 2022. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν συχνά ημικρανίες με αύρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη σε σχέση με εκείνες που έχουν χωρίς αύρα.

Τι είναι η ημικρανία;

Η ημικρανία είναι ένας μέτριος έως σοβαρός πονοκέφαλος που μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 48 ώρες και εμφανίζεται με συχνότητα συνήθως δύο με τρεις φορές τον μήνα. Θεωρείται μία χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από αυτές τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις μέτριας ή μεγάλης έντασης κεφαλαλγίας οι οποίες συνοδεύονται σε αρκετές περιπτώσεις και με μία σειρά συμπτωμάτων όπως είναι η ναυτία, η δυσανεξία στο φως και τους ήχους.

Τι είναι οι ημικρανίες με αύρα;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ημικρανίας. Οι ημικρανίες με αύρα και χωρίς αύρα. Ο όρος «αύρα» αναφέρεται στην παρουσία εστιακών νευρολογικών συμπτωμάτων όπως είναι όταν ο ασθενής βλέπει «λαμπάκια» στο οπτικό του πεδίο, νιώθει μυρμήγκιασμα, συμπτώματα που προηγούνται της έντονης κεφαλαλγίας.

Τι έδειξε η έρευνα για τις ημικρανίες και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνη;

«Σχεδόν το 20% των εγκύων έχουν ημικρανίες, ωστόσο η σύνδεση των ημικρανιών και εγκυμοσύνης δεν έχει μελετηθεί επαρκώς» αναφέρει η Alexandra Purdue-Smithe, μία από τις συγγραφείς της έρευνας. «Η ευρείας κλίμακας έρευνά μας βρίσκει μία σύνδεση μεταξύ ημικρανίας και εγκυμοσύνης η οποία ενδεχομένως και να βοηθήσει γιατρούς και έγκυες»

Για της ανάγκες της έρευνας οι ειδικοί μελέτησαν πάνω από 30.000 εγκυμοσύνες περίπου 19.000 γυναικών σε ένα διάστημα 30 χρόνων. Από τις 19.000 γυναίκες το 11% αυτών δήλωσαν ότι είχαν διαγνωσθεί με ημικρανίες πριν μείνουν έγκυες.

Οι ειδικοί μελέτησαν τις επιπλοκές που παρουσίασαν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης τους, όπως είναι ο πρόωρος τοκετός, ο διαβήτης κύησης, η αρτηριακή πίεση, η προεκλαμψία και το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού.

Μετά την ηλικία, το σωματικό βάρος και άλλους συμπεριφορικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που είχαν ημικρανίες είχαν 17% περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, 28% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προεκλαμψία.

Από 3.381 εγκυμοσύνες γυναικών που πάσχουν από ημικρανίες, το 10% των εγκύων γέννησαν πρόωρα, σε σχέση με το 8% των γυναικών που δεν είχαν ημικρανία.
Επιπλέον, μελετώντας συγκεκριμένα την ημικρανία με και χωρίς αύρα, οι γυναίκες που είχαν ημικρανία με αύρα είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίζουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Όσον αφορά τη σχέση ημικρανίας και διαβήτη κύησης ή χαμηλού βάρους γέννησης, δεν διαπιστώθηκε κάποια σχέση.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved