Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη;

Υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη: Τι την προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Η υπνική άπνοια είναι μία διαταραχή η οποία χαρακτηρίζεται από το ροχαλητό και τη διακοπή της ανάσας κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα επεισόδια αυτά μπορεί να είναι πολλά και επαναλαμβανόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν γίνονται αντιληπτά. Η υπνική άπνοια δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη. Κατά την υπνική άπνοια, η αναπνοή της εγκύου σταματά τελείως για περίπου 20-30 δευτερόλεπτα, κάτι το οποίο μπορεί να επαναληφθεί από 15 έως 30 φορές μέσα σε μία ώρα.

Τι προκαλεί την υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για υπνική άπνοια και κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα το τρίτο τρίμηνο, λόγω του αυξημένου βάρους.

Ένα άλλος παράγοντας που αυξάνει τις πιθανότητες για υπνική άπνοια στην εγκυμοσύνη είναι οι πρησμένες ρινικές δίοδοι λόγω της αύξησης της ορμόνης προγεστερόνης.

upniki apnoia stin egkymosyni

Τι μπορείτε να κάνετε

Εάν ο σύντροφός σας παρατηρήσει ότι ροχαλίζετε ή ότι στον ύπνο σας σταματάτε να αναπνέετε και ξαφνικά παίρνετε μεγάλες ανάσες, ενημερώστε τον γιατρό σας για να αξιολογήσει την κατάσταση.

Ακόμα και αυτή η σύντομη διακοπή της αναπνοής, ρίχνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο, σύμφωνα με έρευνες, ακόμα και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η υπνική άπνοια έχει επίσης συσχετιστεί με την υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλες καρδιακές παθήσεις. Εάν διαγνωσθείτε με υπνική άπνοια είναι πιθανό ο γιατρός σας να σας δώσει κάποιο ειδικό εξάρτημα το οποίο θα διασφαλίσει ότι θα έχετε το στόμα σας ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Εάν το πρόβλημα θεωρηθεί σοβαρό, μπορεί να σας συνδέσει με ειδικό μηχάνημα που εξασφαλίζει τη σταθερή παροχή αέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Με πληροφορίες από babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved