Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου στην εγκυμοσύνη.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στην εγκυμοσύνη: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μια διαταραχή που προκαλεί έντονο πόνο στην κοιλιά και δυσφορία. Μπορεί να συνυπάρχει με εγκυμοσύνη, ειδικά σε γυναίκες που έχουν ήδη τη διαταραχή. Γενικά, την περίοδο της κύησης, η κινητικότητα του εντέρου αλλάζει και πολλές έγκυες πάσχουν από δυσκοιλιότητα ή έχουν πόνο στο έντερο.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στην εγκυμοσύνη: Αίτια

Η συσχέτιση ανάμεσα στο Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και στην εγκυμοσύνη δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη και οι σχετικές έρευνες είναι περιορισμένες. Τα πιο πιθανά αίτια είναι τα εξής:

Ορμονικές αλλαγές

Το εντερικό σύστημα επηρεάζεται γενικά από τις ορμόνες και τα σήματα του εγκεφάλου. Επίσης, η αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο εντερικό σύστημα και να κάνει το έντερο πιο ευαίσθητο και κινητικό.

Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης ενδέχεται να οδηγήσουν σε απελευθέρωση μυϊκών ινών για τη μείωση των συσπάσεων της μήτρας και την αποφυγή του πρόωρου τοκετού. Αυτή η διαδικασία ωστόσο, έχει σαν αποτέλεσμα την πιο αργή κινητικότητα του παχέος εντέρου που συνεπάγεται δυσκοιλιότητα.

Ψυχολογικά αίτια

Το άγχος είναι πιθανό να επηρεάσει τη νευρικά σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος στο έντερο, με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητα και να έχουν περισσότερες συσπάσεις.

Πίεση από τη μήτρα

Η ανάπτυξη του εμβρύου μέρα με τη μέρα έχει σαν αποτέλεσμα το μεγέθυνση της μήτρας η οποία πιέζει το γαστρεντερικό σύστημα. Η πίεση αυτή προκαλεί συχνές κοιλιακές κράμπες και τις αλλαγές στην κίνηση του εντέρου.

egkymosyni sundromo everethistou enterou 2

Συμπτώματα

Υπάρχουν τρεις τύποι Συνδρόμου του Ευερέθιστου Εντέρου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με δυσκοιλιότητα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διάρροια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου με διαφορετικές κινήσεις του εντέρου.

Τα κύρια συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου είναι τα εξής:

  • Διάρροια
  • Δυσκοιλιότητα
  • Κράμπες και πόνος στην κοιλιά
  • Πρήξιμο και αέρια
  • Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου
  • Απώλεια όρεξης

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου διαφοροποιείται. Η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγή δεν προτείνεται την περίοδο της εγκυμοσύνης και καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε το οτιδήποτε.

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν φούσκωμα και αέρια όπως είναι το μπρόκολο, το λάχανο και τα φαγητά που περιέχουν πικάντικα μπαχαρικά. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση ζάχαρης, υδατανθράκων και αναψυκτικών γενικά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Έρευνες επίσης έχουν δείξει ότι βοηθάει η αποφυγή κατανάλωση γλουτένης ακόμα και εάν δεν έχετε κοιλιοκάκη.
Εάν έχετε το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλεί δυσκοιλιότητα, εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, καταναλώνετε πολύ νερό και προτιμήστε τα μικρά και συχνά γεύματα.

sundromo everethistou enterou egkymosyni

Αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αποφύγετε τις αγχώδεις καταστάσεις και εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας από το απλό περπάτημα μέχρι γυμναστική κατάλληλη για εγκύους. Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος σας, μιλήστε στον σύντροφό σας και τους δικού σας ανθρώπους και συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved