Ντεκαφεϊνέ καφές στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση ντεκαφεϊνέ στην εγκυμοσύνη;

Ντεκαφεϊνέ καφές στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι;

Ο καφές είναι ένα διεγερτικό ρόφημα με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη. Στην εγκυμοσύνη η κατανάλωση καφεΐνης σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται απαγορευμένη για αυτό και πολλές μέλλουσες μαμάδες αντικαθιστούν τον κανονικό καφέ με ντεκαφεϊνέ.

Ο ντεκαφεϊνέ καφές έχει την ίδια σχεδόν γεύση με τον κανονικό (πολλοί βέβαια λάτρεις του καφέ σε αυτό θα διαφωνήσουν), αλλά με 97% περίπου λιγότερη καφεΐνη.

Ντεκαφεϊνέ ή καθόλου καφές στην εγκυμοσύνη;

Οι ειδικοί σε θέματα υγείαw από το Harvard T.H. Chan School of Public School υποστηρίζουν ότι σίγουρα ο ντεκαφεϊνέ είναι μία καλύτερη επιλογή για την έγκυο από ότι ο κανονικός καφές. Ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι και ο ντεκαφεϊνέ περιέχει καφεΐνη, συνεπώς η κατανάλωσή θα πρέπει να γίνεται με σύνεση.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει επίσης ότι από τη στιγμή που την περίοδο της εγκυμοσύνης το σώμα καθυστερεί περισσότερο να αποβάλει την καφεΐνη, η αυξημένη κατανάλωση ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο.

ntekafeine egkymosyni 1

Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ;

Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ περιέχει περίπου 2 με 5 ml καφεΐνης. Η ποσότητα αυτή, ωστόσο, διαφοροποιείται ανάλογα το είδος και την ποικιλία του καφέ. Για παράδειγμα κάποιοι καφέδες μπορεί να έχουν μέχρι και 15 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι, για αυτό και είναι σημαντικό πάντα ελέγχεται την περιεκτικότητα καφεΐνης στον καφέ που αγοράζετε.

Πόσο ντεκαφεϊνέ μπορεί να πιει η έγκυος;

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων συνιστά η κατανάλωση καφεΐνης την περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού να μην ξεπερνά τα 200 mg την ημέρα.

Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωση ντεκαφεϊνέ;

Η υπερβολική κατανάλωση ντεκαφεϊνέ μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου, του εμβρύου, ακόμα και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης, λόγω της αυξημένης πρόσληψης καφεΐνης. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να προκαλέσει:

  • Καούρες και ναυτία
  • Ζαλάδες
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Συχνοουρία
  • Αφυδάτωση
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό και αυξημένη πίεση

Επίσης, αυξάνονται οι πιθανότητες για:

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved