Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού

«Νομίζω ότι είναι χαρούμενος πόνος, αν και είναι κόλαση, είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί»

Εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης του πόνου του τοκετού

Ο πόνος του τοκετού είναι μια πολύπλοκη, υποκειμενική εμπειρία με μεγάλες διακυμάνσεις που αναφέρονται μεταξύ των αντιλήψεων των διαφορετικών γυναικών.

Για παράδειγμα, οι γυναίκες έχουν αναφέρει συναισθήματα αγωνίας ή υπερβολικού πόνου, τον περιέγραψαν ως παραγωγικό πόνο που σηματοδοτεί ότι ο τοκετός είναι πιο κοντά ή τον συνέκριναν με το συναίσθημα της ακραίας μυϊκής καταπόνησης.

Αυτή η πολυπλοκότητα έχει βρεθεί ότι επεκτείνεται ακόμη και στις περιγραφές μεμονωμένων γυναικών για τις αισθήσεις του τοκετού.

Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά θέματα που εντοπίστηκαν σε μια ποιοτική μελέτη της εμπειρίας του πόνου κατά τον τοκετό ήταν ότι ο πόνος ήταν δύσκολο να περιγραφεί και αντιφατικός, όπως φαίνεται από έναν από τους συμμετέχοντες:

«Νομίζω ότι είναι χαρούμενος πόνος, αν και είναι κόλαση, είναι πολύ δύσκολο να εξηγηθεί».

Μια σειρά φυσιολογικών και ψυχοκοινωνικών παραγόντων έχουν αναγνωριστεί ως σημαντικοί για την κατανόηση της φύσης και της παραλλαγής του πόνου στον τοκετό.

Αυτοί περιλαμβάνουν τη συχνότητα των συσπάσεων της μήτρας και τον βαθμό διαστολής του τραχήλου, καθώς και συναισθηματικούς παράγοντες όπως άγχος, φόβος, συναισθήματα αυτο-αποτελεσματικότητας, δεξιότητες αντιμετώπισης, προσδοκίες και κοινωνική υποστήριξη.

Ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών, σωματικών και ψυχοκοινωνικών μεθόδων ανακούφισης από τον πόνο είναι πλέον διαθέσιμες στις γυναίκες κατά τη διάρκεια του τοκετού. Μπορεί να θεωρηθεί ως προσωπική επιλογή, έχει προταθεί ότι η φιλοσοφία και η εκπαίδευση των παρόχων φροντίδας θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη κατά την εξέταση των επιλογών ανακούφισης από τον πόνο που είναι διαθέσιμες και επιλέγονται από τις γυναίκες.

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες , ειδικά όσες γεννούν για πρώτη φορά, που δεν μπορούν να χαρούν τις ευχάριστες εκείνες στιγμές της αναμονής του ερχομού του παιδιού τους, γιατί επισκιάζονται από το φόβο για τον πόνο του τοκετού. Μην αφήσετε στο φόβο και την ανησυχία σας να χαλάσουν την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας.

ponoi gennas 2

Διαβάστε μερικούς τρόπους για να γεννήσετε πιο εύκολα και να ξεπεράσετε το άγχος σας για τον τοκετό.

Προετοιμάστε το σώμα σας

Η καλή φυσική σας κατάσταση είναι σημαντική, όχι μόνο για τον τοκετό, αλλά και για να γεννήσετε ένα υγιές μωρό.

Παρακολουθήστε μαθήματα προετοιμασίας

Τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού που γίνονται από μαίες είναι ιδιαίτερα σημαντικά και βοηθητικά για μία γυναίκα που πρόκειται να γεννήσει είτε φυσιολογικά είτε όχι. Θα σας βοηθήσουν να νιώσετε πιο σίγουρη και ήρεμη.

Ζητήστε υποστήριξη

Θα πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο άτομο πέρα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που θα βρείτε εκεί για να σας ενθαρρύνει και να σας συμπαρασταθεί.

Εναλλαγή Θέσεων και Στάσεις κατά τον Τοκετό

Οι περισσότερες γυναίκες του σύγχρονου βιομηχανοποιημένου κόσμου περιορίζονται, κατά τον τοκετό τους στα νοσοκομεία, σε ύπτια ή ημιϋπτια θέση. Η τακτική αυτή είναι αλόγιστη.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, η γέννα στα σύγχρονα νοσοκομεία και μαιευτήρια γίνεται καθημερινά μια πολύπλοκη και δαπανηρή υπόθεση, που μετατρέπει μια απολύτως φυσιολογική σωματική λειτουργία σε ιατρική διαδικασία και την επίτοκο γυναίκα σε μια παθητική ασθενή.

Πρέπει να συμμετέχετε οι γυναίκες στον τοκετό σας με τον δικό σας μοναδικό τρόπο για το όφελος και το δικό σας όσο και του παιδιού σας.

Αν παραμείνετε όρθια όσο γίνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού, η βαρύτητα θα λειτουργήσει προς όφελός σας. Δοκιμάστε και άλλες στάσεις όπως να καθίσετε γονατιστή ή οκλαδόν. Η πίεση που ασκεί το κεφαλάκι του μωρού σας στον τράχηλο της μήτρας θα το βοηθήσει να διασταλεί.

Η χρήση λοιπόν των όρθιων στάσεων με εναλλαγές και η κινητικότητα κατά τον τοκετό σύμφωνα με το ένστικτο αλλά και τη γνώση της επιτόκου, χαρακτηρίζει τον ενεργό τοκετό.

Τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοών

Από τα μαθήματα προετοιμασίας που παρακολουθήσατε έχετε μάθει ότι η τεχνικές αυτές αποτελούν εφόδια που θα τα χρησιμοποιήσετε στην διάρκεια του τοκετού σας και θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη αντιμετώπιση κι έλεγχο του πόνου.

Υπάρχουν διάφορες αναπνευστικές τεχνικές για τον έλεγχο του πόνου κατά την διάρκεια των συστολών.Κατά τη διάρκεια του τοκετού εφαρμόστε τον τρόπο εκείνο που σας βοηθάει στην καθημερινότητά σας να χαλαρώνετε.

Υδροθεραπεία και άσκηση στο νερό

Το λουτρό,το ντους και το υδρομασάζ που χρησιμοποιούν το ζεστό νερό αποτελούν επίσης μη φαρμακολογικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν για να προάγουν την άνεση και την χαλάρωση κατά τον τοκετό.

Το νερό είναι χρήσιμο για να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πόνο του τοκετού και αποτελεί μια μέθοδο που επιλέγουν αρκετές γυναίκες. Αποτελεί μία υποβοηθητική μέθοδο για τη διενέργεια του φυσιολογικού τοκετού.

Το νερό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του πόνου του τοκετού και επιταχύνει τον τοκετό υπό μία έννοια μια ήπια μορφή φυσικής αναισθησίας.

Επιπλέον η χρήση του νερού κατά τον τοκετό, αυξάνει τη διατατικότητα του δέρματος και έτσι αποφεύγονται τα πολλά ράμματα μετά από αυτόν.

Έτσι,λοιπόν,η επαφή της εγκύου με το υδάτινο περιβάλλον σε συνδυασμό είτε με ασκήσεις χαλάρωσης είτε με ήπιες ασκήσεις εκγύμνασης έχει αποδειχθεί ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην αναλγησία,στην συχνότητα των παρεμβάσεων,την κατάσταση του περινέου και την προσωπική ικανοποίηση της εγκύου με τον τοκετό.

Διαβάστε επίσης

Αυτές είναι οι πιο αστείες και συγκινητικές ανακοινώσεις εγκυμοσύνης (vid)

Αντιεμετικά στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλή;

Τελικά τα μωρά ακούνε μέσα από την κοιλιά;

Τοκετός με καισαρική τομή: Πώς θα αναρρώσετε γρηγορότερα φυσικά

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
10 καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα που θα κρατήσουν τα παιδιά ενυδατωμένα

10 καλοκαιρινά λαχανικά και φρούτα που θα κρατήσουν τα παιδιά ενυδατωμένα

Καλοκαίρι: οδηγίες για την επαρκή ενυδάτωση των παιδιών
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί τα μωρό δεν ρεύεται - Πιθανοί λόγοι και χρήσιμες συμβουλές

Γιατί τα μωρό δεν ρεύεται - Πιθανοί λόγοι και χρήσιμες συμβουλές

Ρέψιμο μωρού: Χρήσιμα tips για να το βοηθήσετε να ρευτεί. 
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Χρήση αντηλιακού στα μωρά: Όλα όσα πρέπει να  γνωρίζετε

Χρήση αντηλιακού στα μωρά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Από ποια ηλικία πρέπει να βάζετε στο μωρό αντηλιακό, πώς να επιλέξετε…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Καλοκαιρινές οικογενειακές παραδόσεις για να απολαύσετε το καλοκαίρι

Καλοκαιρινές οικογενειακές παραδόσεις για να απολαύσετε το καλοκαίρι

Χαρούμενες οικογενειακές καλοκαιρινές παραδόσεις που μπορείτε να ξεκινήσετε με τα παιδιά σας.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved