Θρομβοπενία στην εγκυμοσύνη: Αίτια και θεραπεία

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την θρομβοπενία στην εγκυμοσύνη.

Θρομβοπενία στην εγκυμοσύνη: Αίτια και θεραπεία

Η θρομβοπενία χαρακτηρίζεται από τον χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια ονομάζονται θρομβοκύτταρα, εξού και το όνομα της συγκεκριμένης πάθησης. Ο φυσιολογικός αριθμός αιμοπεταλίων σε υγιή άτομα κυμαίνεται από 150.000 σε 450.000 ανά μικρολίτρο αίματος. Όταν ο αριθμός τον αιμοπεταλίων είναι μικρότερος, οδηγεί σε θρομβοπενία.

Η θρομβοπενία είναι μία συνήθης πάθηση στην εγκυμοσύνη, η δεύτερη συχνότερη μετά την αναιμία, και επηρεάζει το 6-15% των εγκύων. Γενικά κατά την κύηση, αλλάζει ελαφρώς η σύνθεση του αίματος για αυτό και είναι σύνηθες να παρατηρείται μία μικρή πτώση στον αριθμό των αιμοπεταλίων. Η θρομβοπενία είναι συνηθέστερη στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα είδη της θρομβοπενίας

Η θρομβοπενία κατηγοριοποιείται σε τρία είδη ανάλογα με τον αριθμό των αιμοπεταλίων ανά μικρολίτρο αίματος. Έτσι έχουμε:

  • Ήπια: από 100.000-150.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος.
  • Μέτρια: από 50.000-100.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος
  • Σοβαρή: λιγότερο από 50.000 αιμοπετάλια ανά μικρολίτρο αίματος
egkymosynh thromvopenia 1

Αίτια

Ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέφτει στην εγκυμοσύνη για διάφορους λόγους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ήπιας θρομβοπενίας θα πρέπει να αξιολογηθούν και άλλες υποκειμενικές παθήσεις και προβλήματα υγείας. Από τους συνηθέστερους λόγους που προκαλούν θρομβοπενία στην εγκυμοσύνη είναι:

Θρομβοπενία κύησης: Στην θρομβοπενία κύησης, ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέφτει σε μέτρια επίπεδα και ευθύνεται για το 70-80% των περιπτώσεων θρομβοπενίας στην εγκυμοσύνη. Ο λόγος για τον οποίο μειώνεται ο αριθμός αιμοπεταλίων παραμένει άγνωστος.

Υπερτασικές διαταραχές: Η θρομβοπενία πιθανά να σχετίζεται με υπερτασικές διαταραχές όπως είναι η προεκλαμψία. Μάλιστα θεωρείται ότι ευθύνεται για το 20% περίπου των περιπτώσεων θρομβοπενίας.

Ανοσοθρομβοπενική πορφύρα: Η ανοσοθρομβοπενική πορφύρα είναι μία αυτοάνοση διαταραχή που αν και σπάνια ίσως σχετίζεται με την θρομβοπενία στην εγκυμοσύνη.

Άλλες πιθανές αιτίες είναι η έλλειψη σε θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ, αυτοάνοσα νοσήματα και ιογενείς λοιμώξεις.

Συμπτώματα θρομβοπενίας στην εγκυμοσύνη

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Ωστόσο δεν αποκλείεται να παρατηρήσετε ένα από τα εξής:

  • Αιμορραγία στα ούλα ή στη μύτη που δεν μπορεί να σταματήσει
  • Κούραση
  • Ανεξήγητες μελανιές στο σώμα
  • Μικρές κηλίδες στο δέρμα που προκαλούνται λόγω αιμορραγίας κάτω από το δέρμα
  • Παρουσία αίματος στα ούρα ή τα κόπρανα
egkymosynh thromvopenia 3

Επιπλοκές της θρομβοπενίας στην εγκυμοσύνη

Εάν ο αριθμός των αιμοπεταλίων πέσει κατά πολύ την εγκυμοσύνη, ενδέχεται υπάρξουν οι εξής επιπτώσεις:

  • Επισκληρίδιο αιμάτωμα και μη δυνατότητα επισκληριδίου αναισθησίας πριν τον τοκετό
  • Έντονη αιμορραγία μετά τον τοκετό
  • Χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο βρέφος

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της θρομβοπενίας στην εγκυμοσύνη εξαρτάται από τα αίτια που την προκαλούν. Σε κάθε περίτπωση, χρειάζεται τακτική παρακολούθηση και ο γιατρός σας είναι εκείνος που θα σας κατευθύνει για την θεραπεία που θα πρέπει να ακολουθήσετε και τα χορήγηση φαρμάκων.

Μερικές θεραπείες σύμφωνα με το momjunction.com είναι οι εξής:

  • Πρεδνιζόνη από το στόμα: Αν και η πρεδνιζόνη θεωρείται ασφαλές για την εγκυμοσύνη, μερικές μελέτες έχουν δείξει τη συσχέτισή του με ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως ο διαβήτης κύησης
  • Ενδοφλέβιες ανοσοσφαιρίνες (IVIg) και άλλα κορτικοστεροειδή: Μελέτες έχουν δείξει ότι τα κορτικοστεροειδή και η ενδοφλέβια θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη είναι αποδεκτά σε έγκυες γυναίκες με θρομβοπενία κύησης.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved