Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική η "ορμόνη της αγάπης"

Ωκυτοκίνη: Γιατί είναι σημαντική στην εγκυμοσύνη;

Εγκυμοσύνη: Γιατί είναι σημαντική η "ορμόνη της αγάπης"
Φωτογραφία από Pixabay

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος συνεχών αλλαγών στη διάθεση της εγκύου, όπου οι μεταπτώσεις της κυμαίνονται από συναισθήματα ενθουσιασμού μέχρι έντονο άγχος, ακόμα και κατάθλιψη. Αυτό δε σημαίνει ότι όλες οι έγκυες γυναίκες θα παρουσιάσουν τις ίδιες μεταστροφές και με την ίδια ποικιλία και εναλλαγή.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού, αφού όλα αυτά αποτελούν φυσιολογικά στάδια της εγκυμοσύνης και άμεση απόρροια όλων αυτών των σωματικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα μέσα στο σύντομο διάστημα των εννέα μηνών.
Κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό υπάρχουν ορμόνες όπου εκκρίνονται για να ρυθμίσουν πολλές αλλαγές στο σώμα αλλά ταυτόχρονα επηρεάζουν και τα συναισθήματα της εγκύου.

Βέβαια όμως και κατά τον τοκετό βοηθούν το έμβρυο να γεννηθεί με ασφάλεια. Μερικές από τις πιο σημαντικές ορμόνες είναι : τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη, η ωκυτοκίνη (ή οξυτοκίνη), η ρελαξίνη, οι ενδορφίνες και τέλος η προλακτίνη.

Η ορμόνη οξυτοκίνη, που βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού, ενεργεί με ανάλογο τρόπο και μεταξύ των ερωτευμένων.

Για τους λόγους αυτούς μερικοί την αποκάλεσαν ορμόνη της αγάπης. Η οξυτοκίνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του τοκετού και κατά τον οργασμό. Εκκρίνεται από τον υποθάλαμο στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αποθηκεύεται στην υπόφυση.

Η ορμόνη αυτή συμβάλλει στη δημιουργία των συσπάσεων της μήτρας, στην έκκριση του γάλακτος και στην αγγειοδιαστολή. Η ορμόνη επηρεάζει μεγάλο αριθμό νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Δημιουργεί δισεκατομμύρια νέα κυκλώματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων σε ορισμένες δομές του εγκεφάλου.

Υπάρχουν φυσικοί τρόποι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αυξήσετε τη δημιουργία της οξυτοκίνης στον οργανισμό σας και να αρχίζετε να τονώνετε τη δημιουργία δεσμού ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας:

  • Φάτε χουρμάδες
  • Να τρώτε όταν πεινάτε και να πίνετε όταν διψάτε
  • Απολαύστε χάδια και αγκαλιές από τον σύντροφό σας
  • Κάντε ζεστά μπάνια ή ντους με ζεστό νερό
  • Φτιάξτε ένα όμορφο και ήρεμο περιβάλλον
  • Αποφύγετε στρεσογόνες καταστάσεις
  • Χαϊδέψτε το κατοικίδιό σας
  • Ενεργοποιήστε τις θηλές σας, με μασάζ, πριν την εγκυμοσύνη για να είναι έτοιμες για τον θηλασμό

Η επίδραση της έκκρισης της ωκυτοκίνης στην ψυχολογία της γυναίκας είναι σημαντική, ενώ θεωρείται, πως ωθεί την έκφραση «μητρικής» συμπεριφοράς και στα ζώα.

Ενδεχομένως, η έκκριση της ωκυτοκίνης να συνδέεται και με ενίσχυση του αισθήματος τρυφερότητας μεταξύ μητέρας και παιδιού και με σύσφιξη του μεταξύ τους δεσμού.

Με πληροφορίες από ntd-eurofins.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved