Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα αίτια και τις επιπτώσεις για το έμβρυο

  • Η ντοπαμίνη και η διατροφική συμπεριφορά
  • Οι λιγούρες αντικατοπτρίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών;
  • Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες;
Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα αίτια και τις επιπτώσεις για το έμβρυο

Όλοι έχει τύχει να νιώσουμε την ακαταμάχητη επιθυμία να φάμε ένα συγκεκριμένο φαγητό, γλυκό ή σνακ. Αυτές είναι οι γνωστές λιγούρες και είναι πιο συχνές την περίοδο της εγκυμοσύνης. Στην εγκυμοσύνη, το σώμα της μητέρας υπόκειται σε ένα σύνολο αλλαγών για να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον για το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

«Υπάρχουν πολλοί μύθοι και πεποιθήσεις γύρω από τις λιγούρες της εγκυμοσύνης, αν και οι νευρώνες που τις προκαλούν δεν είναι ιδιαίτερα γνωστοί» αναφέρει η March Claret, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, στο οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα νέα έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Η δρ Claret μαζί με την Roberta Haddad-Tóvolli ήταν οι επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Metabolism.

Η ντοπαμίνη και η διατροφική συμπεριφορά

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι γίνονται αλλαγές στις διάφορες συνδέσεις του εγκεφάλου που αφορούν νευρώνες στα γευστικά και στα αισθητικοκινητικά κέντρα.

«Η αλλαγές στις δομές αυτές μας έκανε να εξερευνήσουμε το “μεσομεταιχμιακό ντοπαμινεργικό” σύστημα, ένα από τα μονοπάτια μετάδοσης σήματος των ντοπαμινεργικών νευρώνων. Η ντοπαμίνη είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής στις παρακινητικές συμπεριφορές» αναφέρει η Claret.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα επίπεδα της ντοπαμίνης και αυτά του υποδοχέα της (D2R), αυξάνονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία εμπλέκεται με το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

«Το εύρημα αυτό δείχνει ότι η εγκυμοσύνης προκαλεί μία πλήρη αναδιοργάνωση των μεσομυελικών νευρικών κυκλωμάτων μέσω των νευρώνων D2R» συμπληρώνει η δρ Haddad-Tóvolli. Επίσης, από την συγκεκριμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιου της Βαρκελώνης, έδειξε ότι οι έντονες και επίμονες λιγούρες έχουν συνέπειες στην υγεία των παιδιών: επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την ανάπτυξη των νευρικών κυκλωμάτων που σχετίζονται με την πρόσληψη τροφής, οδηγώντας έτσι σε αύξηση βάρους, άγχος και διατροφικές διαταραχές.

egkyos ligoures

Οι λιγούρες αντικατοπτρίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών;

Την απάντηση δίνει η συνεργάτης του Mothersblog.gr και διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά: «Σχετικά με τις λιγούρες έχει διατυπωθεί και η υπόθεση ότι μπορεί να προκαλούνται λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, αν αναζητάτε περισσότερη σοκολάτα, μπορεί ο οργανισμός σας να χρειάζεται μαγνήσιο. Αν επιθυμείτε κόκκινο κρέας μπορεί να χρειάζεστε πρωτεΐνη και σίδηρο. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά».

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες;

«Αν οι λιγούρες σας οδηγούν στην κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη και αλάτι τροφίμων, τότε είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά και στην αύξηση του βάρους σας. Άλλωστε τα τρόφιμα που μπορεί να λιγουρεύεται συχνότερα μία έγκυος σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα είναι η σοκολάτα, τα πατατάκια, το παγωτό, οι πίκλες, και η πίτσα δηλαδή τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Καθώς όμως η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις λιγούρες με όσο πιο υγιεινό τρόπο μπορείτε» αναφέρει η γιατρός μας.

Πηγή πληροφοριών: sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved