Καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη: Τι σημαίνουν

  • Καφέ κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη – Είναι αίμα;
  • Πότε είναι πιθανό να παρατηρήσετε καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη;
  • Σε ποιες περιπτώσεις οι καφέ εκκρίσεις είναι επικίνδυνες;
Καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη: Τι σημαίνουν
Unsplash.com / John Looy

Την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αναμενόμενο να έχετε συχνές κολπικές εκκρίσεις λόγω της αυξημένης παραγωγής οιστρογόνων. Οι εκκρίσεις αυτές μπορεί να έχουν διάφορα χρώματα (δείτε εδώ αναλυτικά τον οδηγό που είχαμε ετοιμάσει για εσάς), όπως κίτρινες, λευκές, ροζ, κόκκινες ή και καφέ.

Καφέ κολπικές εκκρίσεις στην εγκυμοσύνη – Είναι αίμα;

Οι καφές κολπικές εκκρίσεις δεν υποδεικνύουν απαραίτητα αιμορραγία. Ενδέχεται οι εκκρίσεις αυτές να έχουν χρωματιστεί από παλιό αίμα που έχει παγιδευτεί στον κόλπο ή τον τράχηλο.

Πότε είναι πιθανό να παρατηρήσετε καφέ υγρά στην εγκυμοσύνη;

Μετά την ερωτική επαφή

Είναι πιθανό να παρατηρήσετε καφέ εκκρίσεις, όμοιες με εκείνες που έχετε τις τελευταίες μέρες της περιόδου, μετά την ερωτική επαφή. Στην περίπτωση αυτή, η ερωτική επαφή είναι πιθανό να προκαλέσει κάποιο τραύμα στους ιστούς του κόλπου ή του τραχήλου.

Μετά από εξέταση στον τράχηλο (πυελική εξέταση)

Οι ιστοί του τράχηλου της μήτρας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι την περίοδο της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό να παρατηρήσετε μερικές καφέ κηλίδες στο εσώρουχό σας μετά την εξέταση στον γυναικολόγο.

kolpika ugra 2

Στερεοποιημένη βλέννα

«Προς το τέλος της εγκυμοσύνης στα κολπικά υγρά παρατηρείται συχνά και η ύπαρξη μικρών ποσοτήτων στερεοποιημένης βλέννας. Η βλέννα αυτή συνήθως προέρχεται από το εσωτερικό του τραχήλου και αποτελεί το λεγόμενο ενδοτραχηλικό βύσμα. Το βύσμα αυτό σχηματίζεται νωρίς στην εγκυμοσύνη και αποτελείται από εκκρίσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν τον αυλό του τραχήλου και δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα. Το βύσμα αυτό απελευθερώνεται από τον τράχηλο, διότι αυτός σε προχωρημένη κύηση δέχεται την πίεση της κεφαλής του μωρού, το οποίο λαμβάνει σταδιακά τη θέση για τον τοκετό. Εντούτοις, η εμφάνιση αυτού του βύσματος βλέννας στα κολπικά υγρά δεν αποτελεί κατ’ ανάγκην προάγγελο του τοκετού» αναφέρει ο γυναικολόγος και συνεργάτης του Mothersblog.gr, Μενέλαος Λυγνός. Όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού, η βλέννα αυτή ενδέχεται να έχει πιο κόκκινο, ροζ ή και καφέ χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση, αν και οι καφέ κολπικές εκκρίσεις δεν είναι ανησυχητικές, θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Σε ποιες περιπτώσεις οι καφέ εκκρίσεις είναι επικίνδυνες;

Αποβολή

Εάν παρατηρήσετε αιμορραγία, πολλή ή λίγη, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης σας, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Η αιμορραγία είναι σύμπτωμα της αποβολής, ωστόσο περίπου 1 στις 4 γυναίκες αιμορραγούν στην αρχή της εγκυμοσύνης τους χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει κάτι κακό για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

egkymosyni kafe ugra

Έκτοπη κύηση

Η έκτοπη εγκυμοσύνη είναι μια άλλη πιθανή αιτία αιμορραγίας ή κηλίδων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμβαίνει όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Το αίμα μπορεί να είναι κόκκινο ή καφέ, όπως το χρώμα του αποξηραμένου αίματος και η αιμορραγία μπορεί να είναι συνεχής ή διακοπτόμενη

Με πληροφορίες από baycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved