Σταφυλόκοκκος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι o Σταφυλόκοκκος;
  • Έχετε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και αναρωτιέστε αν μπορείτε να μείνετε έγκυος;
  • Η ύπαρξη/εμφάνιση λοίμωξης από σταφυλόκοκκο αυξάνει την πιθανότητα αποβολής;
  • Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών;
  • Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο θα προκαλούσε άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;
Σταφυλόκοκκος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Photo by Anna Civolani on Unsplash

Τι είναι o Σταφυλόκοκκος;

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένας τύπος βακτηρίου (μικρόβιο). Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου βρίσκονται συνήθως στο δέρμα ή στη μύτη.

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτά τα βακτήρια. Ωστόσο, εάν ο σταφυλόκοκκος εισέλθει στο εσωτερικό του σώματος μέσω κοπής ή πληγής, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόλυνση.

Η μόλυνση από σταφυλόκοκκο μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα, ή λοιμώξεις στους πνεύμονες (πνευμονία).

Η κατανάλωση τροφής που έχει μολυνθεί με βακτήρια μπορεί επίσης να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι έντονος έμετος και διάρροια με πόνο στο στομάχι που θα ξεκινήσει μέσα σε λίγες ώρες μετά την έκθεση. Αυτός ο τύπος μόλυνσης με βακτήρια σταφυλόκοκκου συνήθως δεν είναι σοβαρός και γενικά δεν διαρκεί περισσότερο από μία ημέρα.

Σε περίπτωση που είστε έγκυος και ο σύντροφός σας, ή άλλο μέλος της οικογένειας ή φίλος σας έχει επιβεβαιωμένη λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, δείτε πως μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητές να μολυνθείτε και εσείς.

  • Μην αγγίζετε τις πληγές, τα κοψίματα ή τους επιδέσμους του μολυσμένου ατόμου.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό και πάντα να πλένετε τα χέρια σας μετά από άμεση επαφή με οποιονδήποτε έχει κάποια μόλυνση του δέρματος.
  • Μην μοιράζεστε πετσέτες, σαπούνι, ξυράφια, τσιμπιδάκια ή άλλα προσωπικά αντικείμενα.
  • Εάν πρέπει να πλύνετε τα ρούχα για ένα άτομο με λοίμωξη από σταφυλόκοκκο, πλύνετε τα ρούχα στην πιο ζεστή θερμοκρασία που συνιστάται από τις οδηγίες του κατασκευαστή, στεγνώστε τα ρούχα καλά, και μην ξεχάσετε να τα σιδερώσετε.
stafilokkos kai egkuos

Photo by Apostolos Vamvouras on Unsplash

Έχετε λοίμωξη από σταφυλόκοκκο και αναρωτιέστε αν μπορείτε να μείνετε έγκυος;

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν είναι γνωστό εάν μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να κάνει την εγκυμοσύνη πιο δύσκολη.

Η ύπαρξη/εμφάνιση λοίμωξης από σταφυλόκοκκο αυξάνει την πιθανότητα αποβολής;

Η αποβολή μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε εγκυμοσύνη. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, δεν είναι γνωστό εάν μια λοίμωξη από σταφυλόκοκκο μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα αποβολής.

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο αυξάνει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών;

Οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο δεν έχουν συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών. Ωστόσο, οι λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο που φτάνουν στο αίμα μπορεί να προκαλέσουν πυρετό και μόνο έτσι μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα ορισμένων γενετικών ανωμαλιών.

Η λοίμωξη από σταφυλόκοκκο θα προκαλούσε άλλες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Εάν το αμνιακό υγρό (υγρό γύρω από το μωρό) μολυνθεί με σταφυλόκοκκο, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρο τοκετό (τοκετός πριν από τις 37 εβδομάδες). Τα μωρά μπορούν επίσης να λάβουν λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο από τις μαμάδες τους κατά τη στιγμή της γέννησης. Τις περισσότερες φορές αυτό δεν προκαλεί προβλήματα στο μωρό, αλλά σπάνια μπορεί να προκαλέσει ασθένεια στο νεογέννητο.

Με πληροφορίες από mothertobaby.org

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved