Εγκυμοσύνη: Τύποι αναιμίας και θεραπεία

Εγκυμοσύνη: Τύποι αναιμίας και θεραπεία
Photo by Vitor Monthay on Unsplash

Όταν είστε έγκυος, μπορεί να αναπτύξετε αναιμία. Όταν έχετε αναιμία, το αίμα σας δεν έχει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς και στο μωρό σας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας παράγει περισσότερο αίμα για να υποστηρίξει την ανάπτυξη του μωρού σας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο ή ορισμένα άλλα θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να παράγει τον αριθμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζεται για να παράγει αυτό το επιπλέον αίμα.
Είναι φυσιολογικό να έχετε ήπια αναιμία όταν είστε έγκυος. Αλλά μπορεί να έχετε πιο σοβαρή αναιμία από χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή βιταμινών.

Η αναιμία μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως ο πρόωρος τοκετός.

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αιτίες, τα συμπτώματα και τη θεραπεία της αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τύποι αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη

Διάφοροι τύποι αναιμίας μπορούν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Αναιμία ανεπάρκειας φολικού οξέος
  • Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Γιατί όμως μπορεί να αναπτυχθούν αυτοί οι τύποι αναιμίας:

Σιδηροπενική αναιμία

Αυτός ο τύπος αναιμίας εμφανίζεται όταν το σώμα δεν έχει αρκετό σίδηρο για να παράγει επαρκείς ποσότητες αιμοσφαιρίνης. Αυτή είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα.
Στην αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου, το αίμα δεν μπορεί να μεταφέρει αρκετό οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα.
Η έλλειψη σιδήρου είναι η πιο κοινή αιτία αναιμίας στην εγκυμοσύνη.

Αναιμία ανεπάρκειας φολικού οξέος

Το φολικό οξύ είναι η βιταμίνη που βρίσκεται φυσικά σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ένας τύπος βιταμίνης Β, το σώμα χρειάζεται φολικό οξύ για την παραγωγή νέων κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι γυναίκες χρειάζονται επιπλέον φολικό οξύ. Μερικές φορές όμως δεν παίρνουν αρκετό από τη διατροφή τους. Όταν συμβεί αυτό, το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετά φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς σε όλο το σώμα. Η ανεπάρκεια φολικού οξέος μπορεί να συμβάλει άμεσα σε ορισμένους τύπους γενετικών ανωμαλιών, όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα (δισχιδής ράχη) και χαμηλό βάρος γέννησης.

Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12

Το σώμα χρειάζεται βιταμίνη Β12 για να σχηματίσει υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν μια έγκυος γυναίκα δεν λαμβάνει αρκετή βιταμίνη Β12 από τη διατροφή της, το σώμα της δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια. Οι γυναίκες που δεν τρώνε κρέας, πουλερικά, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η οποία μπορεί να συμβάλει σε γενετικές ανωμαλίες, όπως ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό.

Η απώλεια αίματος κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό μπορεί επίσης να προκαλέσει αναιμία.

Όλες οι έγκυες γυναίκες κινδυνεύουν να αποκτήσουν αναιμία. Αυτό συμβαίνει γιατί χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και φολικό οξύ από το συνηθισμένο.

egkimosini

Photo by Jessica Rockowitz on Unsplash

Αλλά ο κίνδυνος είναι υψηλότερος εάν:

  • Είστε έγκυος με περισσότερα από ένα παιδιά
  • Είχατε δύο εγκυμοσύνες κοντά μεταξύ τους
  • Πολύς εμετός λόγω πρωινής ναυτίας
  • Είστε έγκυος έφηβη
  • Δεν τρώτε αρκετά τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο
  • Είχατε αναιμία πριν μείνετε έγκυος

Συμπτώματα αναιμίας κατά την εγκυμοσύνη

Τα πιο κοινά συμπτώματα αναιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι:

  • Χλωμό δέρμα, χείλη και νύχια
  • Αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας
  • Ζάλη
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Δυσκολία συγκέντρωσης

Θεραπεία για την αναιμία

Εάν έχετε αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να χρειαστεί να αρχίσετε να παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου ή/και συμπλήρωμα φολικού οξέος εκτός από τις προγεννητικές βιταμίνες σας. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να προσθέσετε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και φολικό οξύ.

Επιπλέον, θα σας ζητηθεί να επιστρέψετε για μια επαναληπτική εξέταση αίματος μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να ελέγξει ότι τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη σας βελτιώνονται.

Για τη θεραπεία της ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β12.

Ο γιατρός μπορεί επίσης να συστήσει να συμπεριλάβετε περισσότερες ζωικές τροφές στη διατροφή σας (κρέας, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα).

Με πληροφορίες από: www.webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved