Τι να φάει μια έγκυος στο τραπέζι της Ανάστασης

Εγκυμοσύνη: Ποιες τροφές να προσέξετε στο πασχαλινό τραπέζι

Τι να φάει μια έγκυος στο τραπέζι της Ανάστασης
Photo by Filipp Romanovski on Unsplash

Η λέξη-κλειδί είναι το μέτρο. Οι πασχαλινοί πειρασμοί είναι πάρα πολλοί. Σοκολατένια αυγά, τσουρέκια, κουλούρια, μαγειρίτσες, κοκορέτσια, αυγά, ψητά αρνιά και δροσερά γλυκά σίγουρα θα σας κλείνουν το μάτι και θα περιμένουν να τα καταναλώσετε! Αλλά, όπως θα έχετε ακούσει πολλάκις, το ότι είστε δύο δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τρώτε και για δύο. Με άλλα λόγια, η εγκυμοσύνη δεν είναι άλλοθι για υπερφαγία!

Μάλιστα, επειδή οι περισσότερες εγκυμονούσες βασανίζονται από καούρες και δυσπεψία, λόγω του μωρού που μεγαλώνει στη μήτρα και πιέζει το στομάχι τους, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού απαγορεύεται διά ροπάλου. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να προσέξει μια έγκυος το Πάσχα για να μην παρασυρθεί στο πασχαλινό τραπέζι:

Αρνί και κατσίκι

Αποφύγετε την πέτσα και προτιμήστε το ψαχνό, που είναι χαμηλό σε λίπη. Καταναλώστε άπαχο κρέας, που ανεβάζει τον αιματοκρίτη και τον σίδηρο, μην αλατίσετε τη μερίδα σας και να είστε 100% σίγουρη ότι είναι καλοψημένη.

Εντόσθια-κοκορέτσι

Απαγορεύονται… διά ροπάλου. Μπορούν να σας προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές και έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε υψηλό κορεσμένο λίπος και σε βιταμίνη Α, που μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Επιπλέον, συνήθως ψήνονται με πολύ αλάτι που πρέπει να αποφεύγεται στην περίοδο της εγκυμοσύνης γιατί ανεβάζει την πίεση και μπορεί να προκαλέσει προεκλαμψία.

Αυγά

Να προσέχετε τα βαμμένα, γιατί οι ουσίες που χρησιμοποιούνται για να δώσουν το κόκκινο χρώμα δεν είναι αθώες και μπορεί να περάσουν στο ασπράδι. Μην τα καταναλώσετε αλατισμένα και φροντίστε να είναι πολύ καλά βρασμένα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος σαλμονέλας. Μην καταναλώσετε παραπάνω από 2-3 την εβδομάδα, ιδιαίτερα αν έχετε υψηλή χοληστερίνη.

Μαγειρίτσα

Μη φάτε καθόλου, γιατί περιέχει εντόσθια. Αντικαταστήστε την με μια χορταστική και νόστιμη κοτοχορτόσουπα.

Σαλάτες

Συνοδεύουν ιδανικά τα ψητά κρεατικά! Φάτε άφοβα, αφού σιγουρευτείτε ότι τα λαχανικά είναι πάρα πολύ καλά πλυμένα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.

Τσουρέκια, σοκολατένια αυγά και άλλα γλυκά

Απλά τα πράγματα! Αν έχετε ζάχαρο, απαγορεύονται. Αν όχι, καταναλώστε τα με μέτρο.

Αλκοόλ

Απαγορεύεται. Για να ξεγελάσετε τον εαυτό σας, υπάρχει πάντα η μη αλκοολούχα μπίρα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved