Προσπερματικά υγρά μύθοι και αλήθειες: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις

  • Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προ-εκσπερματικά υγρά;
  • Τα προ- εκσπερματικά υγρά περιέχουν σπέρμα;
  • Πότε συμβαίνει η προ-εκσπερμάτιση;
  • Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προ-εκσπερματικά υγρά εάν δεν έχεις ωορρηξία;
Προσπερματικά υγρά μύθοι και αλήθειες: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις
Photo by Amr Taha on Unsplash

Πριν από την κορύφωση οι άνδρες, απελευθερώνουν ένα υγρό γνωστό ως προ-εκσπερμάτιση. Τα υγρά της προ-εκσπερμάτισης βγαίνουν ακριβώς πριν από το σπέρμα, τα οποία έχουν ζωντανό σπέρμα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτά τα υγρά δεν περιλαμβάνουν σπέρμα, επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος ακούσιας εγκυμοσύνης. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά η σύντομη απάντηση είναι: Ναι, είναι δυνατόν να μείνετε έγκυος από αυτά τα υγρά.

Εκτιμάται ότι περίπου το 20% των γυναικών μπορεί να μείνει έγκυος από τη μέθοδο απόσυρσης κατά τη διάρκεια του σεξ (όταν ο άντρας τραβιέται λίγο πριν εκσπερματώσει), οπότε είναι πιθανό αυτές οι γυναίκες να μείνουν έγκυες.


Η ποσότητα του υγρού προ-εκσπερμάτισης μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το επίπεδο διέγερσης ενός άνδρα, την ορμονική του κατάσταση, το επίπεδο ενυδάτωσης και τυχόν φάρμακα που παίρνει.

Ο μόνος τρόπος για να αποφύγετε τα προσπερματικά υγρά είναι μέσω ενός φράγματος (π.χ. προφυλακτικό). Κάποιοι πιστεύουν ότι αν ο άνδρας ουρήσει πριν από το σεξ, μπορεί να ξεπλύνει το σπέρμα από την ουρήθρα, αλλά αυτό δεν είναι αποδεδειγμένο.

Τα προ-εκσπερματικά υγρά περιέχουν σπέρμα;

Δεν περιέχουν στην πραγματικότητα σπέρμα. Αλλά είναι πιθανό το σπέρμα να διαρρεύσει στα υγρά αυτά. Τα υγρά πριν από την εκσπερμάτιση είναι ένα λιπαντικό που παράγεται από έναν αδένα στο πέος. Απελευθερώνεται πριν από την εκσπερμάτιση. Το σπέρμα μπορεί να παραμείνει στην ουρήθρα μετά την εκσπερμάτιση και να αναμειχθεί με τα υγρά αυτά, ενώ βρίσκεται στο στάδιο της εξόδου του. Η ούρηση πριν κάνετε σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τυχόν υπολείμματα σπέρματος, αλλά και αυτό δεν είναι σίγουρο.

Μια μελέτη του 2013 που έγινε για τον αριθμό των σπερματοζωαρίων σε 27 άνδρες διαπίστωσε ότι το 41% των ανδρών είχε σπέρμα στα προσπερματικά υγρά τους. Από αυτούς, το 37% είχαν κινητικό (υγιές) σπέρμα! Μια παρόμοια μελέτη του 2016 βρήκε υγιές σπέρμα στα προσπερματικά υγρά στο περίπου 17% των συμμετεχόντων ανδρών.

egkymosyni ekspermatosi

Πότε συμβαίνει η προ-εκσπερμάτιση;

Δεν είναι κάτι που μπορείτε να ελέγξετε. Η απελευθέρωση υγρών είναι μια ακούσια σωματική λειτουργία που συμβαίνει ακριβώς πριν από την εκσπερμάτιση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μέθοδος απόσυρσης του πέους, δεν λειτουργεί τόσο καλά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης όσο άλλες επιλογές ελέγχου των γεννήσεων, όπως χάπια ή προφυλακτικά.
Ακόμα κι αν «τραβηχτείτε» ακριβώς πριν φτάσετε στο αποκορύφωμα, τα προ-εκσπερματικά υγρά είναι ακόμα πιθανό να εισέλθουν στον κόλπο της συντρόφου σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακούσια εγκυμοσύνη.

Μπορείς να μείνεις έγκυος από τα προ-εκσπερματικά υγρά εάν δεν έχεις ωορρηξία;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι: Μπορείς να μείνεις έγκυος από την προκαταρκτική περίοδο, ακόμα κι αν δεν έχεις ωορρηξία. Αν και η εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν έχετε ωορρηξία, το σπέρμα μπορεί πραγματικά να ζήσει μέσα στο σώμα σας για έως και πέντε ημέρες. Η ωορρηξία συνήθως συμβαίνει περίπου στη μέση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Αυτό είναι συνήθως περίπου 14 ημέρες πριν από την έναρξη της επόμενης περιόδου σας.
Δεδομένου ότι το σπέρμα έχει διάρκεια ζωής πέντε ημερών μέσα στο σώμα σας, εάν κάνετε σεξ τακτικά για πέντε ημέρες πριν, καθώς και την ημέρα που της ωορρηξίας, έχετε περισσότερες πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

Με πληροφορίες από: www.healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved