Σπόροι chia στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι η κατανάλωσή τους;

  • Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα
  • Ενισχύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια
  • Μπορούν να ενισχύσουν τα οστά του μωρού
  • Μειώνουν το αίσθημα της πείνας
  • Αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών
  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Σπόροι chia στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπεται ή όχι η κατανάλωσή τους;

Οι σπόροι chia (τσία) αποτελούν μία από τις πιο δημοφιλείς υπερτροφές με πολλά θρεπτιά συστατικά συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, α-λινολενικό οξύ, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μαγνήσιο και φυτικές ίνες και θεωρούνται ασφαλείς για το σύνολο σχεδόν των εγκύων.

Φυσικά ο γυναικολόγος σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει για τη σωστή διατρογή την περίοδο της κύησης.

Τα οφέλη των σπόρων chia στην εγκυμοσύνη

Οι σπόροι chia είναι υγιεινοί και τρώγονται τόσο εύκολα που θα θέλετε να τους προσθέσετε σε όλα - στο πλιγούρι βρόμης, στο γιαούρτι ακόμα και στο παγωτό.

Ας δούμε ποια είναι τα οφέλη

Βοηθούν στη δυσκοιλιότητα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου όπως κα οι σπόροι chia.Δύο κουταλιές της σούπας chia έχουν περίπου8 γραμμάρια (g) φυτικών ινών που είναι περίπου το 32% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής (DV).

sporoi chia stin egimosini1

Ενισχύουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια

Νιώθετε συνεχώς κουρασμένες ή έχετε έντονη ζάλη; Μπορεί να σας λείπει σίδηρος.Το πρόβλημα είναι ότι πολλές έγκυες γυναίκες δεν παράγουν αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αναιμία (βασικά, η ιατρική μιλάει για χαμηλή ποσότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων). Μια ποιοτική προγεννητική βιταμίνη που περιέχει σίδηρο μπορεί να βοηθήσει ή ένα συμπλήρωμα σιδήρου.

Αλλά η αύξηση της πρόσληψης σιδήρου μέσω της τροφής μπορεί επίσης να βοηθήσει πραγματικά στην ενίσχυση των ερυθρών αιμοσφαιρίων του σώματός σας. Ενώ το σπανάκι και το κόκκινο κρέας είναι πλούσια σε σίδηρο, οι σπόροι chia είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή, που περιέχουν περίπου2 χιλιοστόγραμμα (mg) ανά 2 κουταλιές της σούπας.

Μπορούν να ενισχύσουν τα οστά του μωρού

Συνήθως, θα χρειαστείτε περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα, αλλά μη νομίζετε ότι πρέπει να πίνετε πολλά ποτήρια γάλα για να καλύψετε αυτές τις ανάγκες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλές πηγές ασβεστίου όπως και οι σπόροι chia. Δύο κουταλιές της σούπας αυτής της υπερτροφής έχουν περίπου 152 mg ασβέστιο.

sporoi chia stin egimosini2

Μειώνουν το αίσθημα της πείνας

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το αίσθημα της πείνας είναι έντονο. Αλλά η υπερκατανάλωση τροφής δεν είναι μόνο ανθυγιεινή , μπορεί να οδηγήσει και σε αύξηση βάρους. Όσο περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες τρώτε, τόσο λιγότερο πεινασμένοι θα αισθάνεστε. Έτσι, όποτε είναι δυνατόν, προσθέστε μερικούς σπόρους chia στις συνταγές σας. Έχουν περίπου 4 γρ πρωτεΐνης.

Αποτελούν καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών

Τα ωμέγα-3 λιπαρά προάγουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών αλλά και την δική σας υγεία. Ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως σολομό, στρείδια, σαρδέλες και γαρίδες, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά.Εκτός όμως από τα ψάρια, και οι σπόροι chia περιέχουν 5 γραμμάρια ωμέγα-3 και ειδικότερα άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) .

Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορούν να προκαλέσουν συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα σας, η οποία πρέπει να ελέγχεται προκειμένου να αποφύγετε την ανάπτυξη διαβήτη κύησης .Τα καλά νέα είναι ότι οι φυτικές ίνες στους σπόρους chia δεν προλαμβάνουν μόνο τη δυσκοιλιότητα, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα μειώνοντας τον ρυθμό απορρόφησης σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved