Έρευνα προτείνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά διαίτης

  • Στοιχεία έρευνας - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
  • Αναψυκτικά ποτά και ΔΜΣ του μωρού
  • Τεχνητά γλυκαντικά και εγκυμοσύνη

 

Έρευνα προτείνει ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τα αναψυκτικά διαίτης
Φωτογραφία από τον χρήστη Tim Samuel στο Pexels

Οι ερευνητές λένε ότι οι μέλλουσες μητέρες που καταναλώνουν τεχνητά ζαχαρούχα ποτά μπορεί να διπλασιάσουν τον κίνδυνο των παιδιών τους να είναι υπέρβαρα στην ηλικία του 1 έτους.

Οι μέλλουσες μητέρες θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι τα αναψυκτικά διαίτης και άλλα τεχνητά γλυκαντικά ποτά μπορεί να μην είναι καλά για την μετέπειτα υγεία των παιδιών τους.

Στοιχεία έρευνας - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA PediatricsTrusted Source δείχνει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά χωρίς θερμίδες - αυτά που χρησιμοποιούνται συχνά για να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη και που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να διπλασιάσουν τις πιθανότητες το παιδί να είναι υπέρβαρο στην ηλικία του 1 έτους.

«Από όσο γνωρίζουμε, τα αποτελέσματά μας παρέχουν τις πρώτες ανθρώπινες αποδείξεις ότι η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσληψης αρκετού βάρους στην πρώιμη παιδική ηλικία», κατέληξαν οι ερευνητές. «Με αφορμή τα μετάλα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας και της ευρείας κατανάλωσης τεχνητών γλυκαντικών, απαιτείται περαιτέρω έρευνα».

egkimosini kai diaitis anapsiktika 1

Με παχυσαρκία να μαστίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, ερευνητές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ανακαλύψουν τι ακριβώς ωθεί την αυξανόμενη πρόσληψη κιλών κατά την παιδική ηλικία.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ένα τρίτο των ενηλίκων και των παιδιών είναι πλέον παχύσαρκα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ενώ η πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης συνδέεται στενά με την παχυσαρκία και τις σχετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης, έχουν γίνει όλο και πιο δημοφιλή.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης συσχετίστηκε με σημαντικά μεγαλύτερους κινδύνους μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές ποτών λένε ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την απώλεια βάρους.

Η πλειοψηφία της έρευνας για το πώς τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να επηρεάσουν ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο έχει πραγματοποιηθεί σε ζώα.

Η έρευνα δείχνει κατά κάποιο τρόπο πώς ακριβώς η επιλογή ποτών μιας μητέρας μπορεί να επηρεάσει το παιδί της.

Αναψυκτικά ποτά και ΔΜΣ του μωρού

Στη μελέτη τους, ερευνητές που ασχολούνται με την υγεία του παιδιού και που σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά και άλλα ερευνητικά σχολεία χρησιμοποίησαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 2.413 έγκυες γυναίκες.

Σχεδόν το 30 τοις εκατό αυτών των γυναικών ανέφεραν ότι έπιναν ζαχαρούχα ποτά και περίπου το 5 τοις εκατό αυτών ανέφεραν ότι τα κατανάλωναν καθημερινά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννιούνταν από μητέρες που έπιναν τεχνητά ζαχαρούχα ποτά είχαν διπλάσιο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα στην ηλικία του 1 έτους. Αυτά τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές, δεν εξηγήθηκαν από τον δείκτη μάζας σώματος της μητέρας (ΔΜΣ), την ποιότητα της διατροφής της, τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη ή άλλους παράγοντες κινδύνου για παχυσαρκία.

Άλλα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να διαταράξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη γλυκόζη ή τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια του εντέρου βοηθούν στο μεταβολισμό.

Συνολικά, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση σόδας σχετίζεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, το κάπνισμα και την κακή ποιότητα διατροφής. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών σχετίζεται επίσης με τη μικρότερη περίοδο θηλασμού.

egkimosini kai diaitis anapsiktika 2

Σε ένα συνοδευτικό άρθρο, ο Mark A. Pereira, Ph.D., του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, και ο Δρ. Matthew W. Gillman της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, είπαν ότι τα νέα ευρήματα ήταν «ενδιαφέροντα» και απαιτούν περισσότερη έρευνα.

Τεχνητά γλυκαντικά και εγκυμοσύνη

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε έξι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες για χρήση σε τρόφιμα και ποτά: ακεσουλφάμη κάλιο, ασπαρτάμη, σακχαρίνη, σουκραλόζη, νεοτάμη και, πιο πρόσφατα, αντβαντάμη.

Οι επιπτώσεις τους στις έγκυες γυναίκες και στα αγέννητα παιδιά συνεχίζουν να διερευνώνται. Μια μελέτη έδειξε ότι όσο περισσότερα τεχνητά γλυκαντικά ποτά κατανάλωνε μια μέλλουσα μητέρα, τόσο πιο πιθανό ήταν να γεννήσει πρόωρα το παιδί της.

Άλλη έρευνα, δείχνει ότι η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά από έγκυες γυναίκες μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος στα παιδιά.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές δεν βρήκαν τέτοια συσχέτιση σε όσους πίνουν ποτά με ζάχαρη.

Οι Pereira και Gillman λένε ότι επειδή οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πίνουν περισσότερα υγρά την ημέρα από αυτό που συνήθως συνιστάται, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ξεδιψάσουν με τεχνητά γλυκαντικά ποτά.

«Μέχρι να υπάρξουν περισσότερα δεδομένα ασφάλειας, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να θεωρούν ότι το νερό είναι το καλύτερο ρόφημα για σωστή ενυδάτωση», κατέληξαν στο άρθρο τους.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved