Τι να περιμένεις στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

  • Οι αλλαγές στο σώμα
  • Οι αλλαγές στην ψυχολογία
Τι να περιμένεις στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανά και το πιο απολαυστικό. Τα έντονα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου όπως η ναυτία, σταδιακά υποχωρούν ενώ η κοιλιά είναι ολοένα και πιο εμφανής. Ας δούμε αναλυτικά όμως τι πρέπει να περιμένεις σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης σου.

Το σώμα σου

Κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, το σώμα εξακολουθεί να αλλάζει με διάφορους τρόπους.

Η κοιλιά και το στήθος μεγαλώνουν

Όσο μεγαλώνει η μήτρα και το έμβρυο, τόσο μεγαλώνει και η κοιλιά. Το στήθος επίσης εξακολουθεί να μεγαλώνει σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης και να είναι ευαίσθητο. Ένα σουτιέν εγκυμοσύνης που θα προσφέρει την κατάλληλη στήριξη είναι από τις must αγορές σας.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Ήδη από το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να νιώσετε αυτές τις μειωμένης έντασης συσπάσεις στη μήτρα. Οι συσπάσεις αυτές είναι γνωστές και ως ψευτοωδίνες και είναι πιο πιθανό να συμβούν το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ, μετά από σωματική άσκηση ή ερωτική επαφή. Εάν οι συσπάσεις αυτές γίνονται ακόμα πιο συχνές και πιο έντονες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας καθώς πιθανά να είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού.

Αλλαγές στην επιδερμίδα

Οι ορμονικές αλλαγές τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα. Πιθανά να παρατηρήσετε κάποια σκούρα καφέ σημάδια στο πρόσωπό σας, ή μία σκούρα καφέ γραμμή χαμηλά στην κοιλιά, γνωστή και ως linea nigra. Oι αλλαγές αυτές στο δέρμα είναι συνήθεις και στις περισσότερες περιπτώσεις υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη.

Μην ξεχνάτε αν χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο και αποφύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

linea nigra stin egimosini

Ρινικά προβλήματα

Η ρινική συμφόρηση είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη και είναι εν μέρει αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο γυναικείο σώμα την περίοδο της κύησης. Tα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων, κάνουν τις ρινικές διόδους να πρηστούν με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερη βλέννα. Επιπλέον, στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος κάτι που κάνει τα αγγεία στη μύτη να πρηστούν και να προκαλέσουν συμφόρηση.

Οδοντικά προβλήματα

Η εγκυμοσύνη κάνει τα ούλα πιο ευαίσθητα και ενδεχομένως να παρατηρήσετε ότι ματώνουν συχνά. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μία πιο μαλακή οδοντόβουρτσα και να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο.

Κράμπες στα πόδια

Οι κράμπες στα πόδια γίνονται πιο συχνές και έντονες όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Δοκιμάστε να τεντώνετε τα πόδια σας όταν ξαπλώνετε, πίνετε πολλά υγρά και εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας. Επιλέξτε παπούτσια άνετα και φροντίστε να ξεκουράζεστε επαρκώς.

Πιθανές ουρολοιμώξεις

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος είναι συχνές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την ούρηση, τα θολά ή τα σκουρόχρωμα ούρα και η συχνή ανάγκη για ενούρηση.

egkymosyni orosima

Τα συναισθήματά σου

Στο δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να νιώθειις λιγότερο κουρασμένοι. Τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεση βέβαια παραμένουν, ωστόσο λογικά θα νιώθεις ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό για την επικείμενο ερχομό του νέου μέλους. Αξιοποίησε τον χρόνο για να ενημερωθείς για τον τοκετό και τον θηλασμό και άρχισε σιγά σιγά να ψάχνεις ιδέες για το βρεφικό δωμάτιο.

Με πληροφορίες από mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved