Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις προγεννητικές βιταμίνες;

  • Tι είναι οι προγεννητικές βιταμίνες;
  • Oι προγεννητικές βιταμίνες δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή
  • Ίσως να μην χρειάζεται να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες
  • Πότε να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες;
Εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις προγεννητικές βιταμίνες;

Tι είναι οι προγεννητικές βιταμίνες;

Οι προγεννητικές βιταμίνες είναι τα συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν στη μέλλουσα μητέρα τις βιταμίνες, τα μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα για την υγιή ανάπτυξη του μωρού.

Την περίοδο της εγκυμοσύνη, αυξάνονται οι ανάγκες του οργανισμού για:

  • Φολικό οξύ (400-800 mcg/ημέρα): είναι απαραίτητο για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών
  • Σίδηρος (27 mg/ημέρα): είναι απαραίτητος για την πρόληψη αναιμίας
  • Ασβέστιο (1.200-1.500 mg/ημέρα): διατηρεί την πυκνότητα των οστών της μητέρας

Προγεννητικές βιταμίνες: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με τις προγεννητικές βιταμίνες. Παρακάτω μερικά από τα βασικά facts που πρέπει να γνωρίζετε σύμφωνα με το verywellfamily.com.

Oι προγεννητικές βιταμίνες δεν αντικαθιστούν την υγιεινή διατροφή

Αρκετές έγκυες γυναίκες πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να ανησυχούν για τη διατροφή τους εφόσον παίρνουν προγεννητικές βιταμίνες. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Οι προγεννητικές βιταμίνες λειτουργούν συμπληρωματικά στην υγιεινή διατροφή και δεν μπορούν να την αντικαταστήσουν. Μάλιστα, φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές όταν παράλληλα με την κατανάλωσή τους, η έγκυος τρέφεται σωστά και το διατροφολόγιό της περιλαμβάνει πληθώρα τροφίμων.

Επίσης, οι προγεννητικές βιταμίνες δεν καλύπτουν απόλυτα τις διατροφικές ανάγκες της μέλλουσας μητέρας. Για παράδειγμα, στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε 1.200-1.500 mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ οι προγεννητικές βιταμίνες της προσφέρουν μόλις 250 mg.

progennitikes vitamines egkymosyni 2

Ίσως να μην χρειάζεται να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες

Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν τις μέλλουσες μητέρες να παίρνουν συμπληρώματα διατροφής, ακόμα και αν δεν είναι αποκλειστικά φτιαγμένα για την προγεννητική περίοδο. Υπάρχουν και αρκετές πολυβιταμίνες, οι οποίες θεωρούνται ασφαλείς στην εγκυμοσύνη. Εάν επιλέξετε πολυβιταμίνες, βεβαιωθείτε ότι έχουν την επαρκή ποσότητα φολικού οξέως και τις κατάλληλες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων. Για παράδειγμα η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να οδηγήσει σε γενετικές ανωμαλίες. Η συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Α την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι 770 mcg/ημέρα.

Πότε να πάρετε προγεννητικές βιταμίνες;

Οι προγεννητικές βιταμίνες σε συνδυασμό με την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζουν ότι η έγκυος προσλαμβάνει τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη, στις επαρκείς ποσότητες. Ιδανικό, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε τις προγεννητικές βιταμίνες μερικούς μήνες πριν την εγκυμοσύνη, μπορείτε όμως να τις ξεκινήσετε ανά πάσα στιγμή, πάντα κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας κατευθύνει και για το ποια συμπληρώματα καλύπτουν τις δικές σας ανάγkες.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved