Ποιο μήνα θα γεννηθεί το μωρό μου; Να πώς θα υπολογίσετε την ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού)

  • Τι είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ)
  • Πόσο διαρκεί μια εγκυμοσύνη
  • Πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • Πόσο ακριβείς είναι οι ημερομηνίες τοκετού
  • Δοκιμάστε τον δικό μας tool για να υπολογίσετε την ΠΗΤ
Ποιο μήνα θα γεννηθεί το μωρό μου; Να πώς θα υπολογίσετε την ΠΗΤ (Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού)

Σχεδόν κάθε μέλλουσα μαμά εκεί έξω έχει βρεθεί να ψάχνει στο Διαδίκτυο για έναν υπολογιστή ημερομηνίας τοκετού. Είτε προσπαθείτε να συλλάβετε έχοντας στο μυαλό σας συγκεκριμένο χρόνο, είτε είστε ήδη έγκυος και έχετε περιέργεια να μάθετε πότε θα φτάσει το μικρό σας , η σκέψη για το πότε τελικά θα γεννηθεί το μωρό είναι εξαιρετικά συναρπαστική και σας κάνει να μετράτε αντίστροφα.

Όταν προσπαθείτε να υπολογίσετε την πιθανή ημερομηνία τοκετού σας, ο γιατρός σας ξεκινά συχνά με την τελευταία σας έμμηνο ρύση ή την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας, για την ακρίβεια. Από εκεί, μπορεί ο ίδιος να υπολογίσει την ΠΗΤ με βάση μια μαθηματική εξίσωση (την οποία θα μοιραστούμε μαζί σας σε λίγο).

Τι γίνεται όμως αν δεν θυμάστε την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου; Ή τι γίνεται αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία γυναικών που δεν έχει τακτικές περιόδους; Κανένα πρόβλημα! Όπως έχει γράψει και στο παρελθόν σε άρθρο του ο γυναικολόγος του Mothersblog, είναι σύνηθες για τις γυναίκες να μην γνωρίζουν πότε ήταν η ΠΗΤ τους. Εάν συμβαίνει αυτό, ο γιατρός ή η μαία σας πιθανότατα θα σας συστήσει υπερηχογραφική εξέταση για να υπολογιστεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ηλικία της κύησής σας. Αυτή η υπερηχογραφική εξέταση (7-10 εβδομάδων) μετρά το κεφαλο-ουραίο μήκος του εμβρύου σας.

Ας συζητήσουμε τι είναι η ΠΗΤ και, το πιο σημαντικό, πώς να την υπολογίσετε.

pithani hmerominia toketou 2

Τι είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού (ΠΗΤ)

Οι ημερομηνίες τοκετού πορούν να περιλαμβάνουν μια σειρά από ορολογίες, που όλες αναφέρονται στο ίδιο πράγμα. Μπορεί να ακούσετε:

  • Πιθανή ημερομηνία τοκετού
  • Πιθανή ημερομηνία γέννησης
  • Αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού

Όποια και αν είναι η φράση που χρησιμοποιείτε εσείς ή ο γιατρός σας η πιθανή ημερομηνία τοκετού ή γέννησης (πείτε τη όπως θέλετε) είναι η ημέρα που υπολογίζουμε ότι θα γεννηθεί το μωρό σας.

Πόσο διαρκεί μια εγκυμοσύνη

Οι εγκυμοσύνες διαρκούν περίπου 280 ημέρες, δηλαδή 40 εβδομάδες, ή περίπου 10 μήνες - όχι εννέα όπως ακούμε παραδοσιακά. Η εγκυμοσύνη σας θεωρείται πλήρης μετά τις 37 εβδομάδες. Ο τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες θεωρείται πρόωρος.

  • Στις 37 εβδομάδες, η εγκυμοσύνη θεωρείται πρόωρη (τεχνικά πλήρης, αλλά στην πρώιμη πλευρά της).
  • Στις 41 εβδομάδες, η εγκυμοσύνη θεωρείται όψιμη
  • Στις 42 εβδομάδες, η εγκυμοσύνη θεωρείται μεταγενέστερη

Πότε είναι η πιθανή ημερομηνία τοκετού

Υπάρχουν μερικοί τρόποι για να υπολογίσετε την ημερομηνία τοκετού σας. Η πρώτη βασίζεται στην πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμήνου ρύσεως.

Τι να κάνετε:

  • Σημειώστε την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου σας
  • Αφαιρέστε τρεις μήνες
  • Προσθέστε επτά ημέρες

Λοιπόν, ας πούμε ότι η πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου ήταν στις 10 Απριλίου:

  • Αφαιρώντας τρεις μήνες από τον Απρίλιο θα φτάσετε στον Ιανουάριο
  • Η προσθήκη επτά ημερών στις 10 δίνει 17
  • Η πιθανή ημερομηνία τοκετού σας θα είναι η 17η Ιανουαρίου

Πόσο ακριβείς είναι οι ημερομηνίες τοκετού

pithani hmerominia toketou 3

Εν ολίγοις, οι ημερομηνίες τοκετού δεν είναι πολύ ακριβείς. Στην πραγματικότητα, μόνο το 4% περίπου των γυναικών θα γεννήσουν την ΠΗΤ. Σημειώστε ότι οι ημερομηνίες τοκετού δεν είναι για την ακρίβεια οι συγκεκριμένες μέρες που θα γεννηθεί το μωρό. Οι περισσότερες μητέρες που γεννούν για πρώτη φορά θα γεννήσουν 3-5 ημέρες μετά την ΠΗΤ και πολλές από αυτές ίσως να χρειαστούν και περισσότερες μέρες.

Κάποιοι γιατροί αξίζει να γνωρίζετε ότι οι ίδιοι (και αν δεν γεννηθεί το μωρό μέχρι την ΠΗΤ) προγραμματίζουν τον τοκετό και σπάνε οι ίδιοι τα νερά.

Η ΠΗΤ είναι πραγματικά συναρπαστική αλλά εμείς σας προτείνουμε αν κάποιος σας ρωτάει "πότε γεννάς" να λέτε: "Κάπου τον Μάρτιο" και όχι "Στις 15 Μαρτίου".

Μαμάδες, το μωρό σας θα έρθει και όταν το κάνει, θα είναι το πιο τέλειο ραντεβού από όλα: τα γενέθλιά του!

Δοκιμάστε τον δικό μας tool για να υπολογίσετε την ΠΗΤ

Για όλες τις μέλλουσες μαμάδες: Η αριθμομηχανή μας για την Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού μπορεί να σας βοηθήσει να υπολογίσετε την ημέρα που πρόκειται να γεννηθεί το μωρό σας με βάση τον μήνα της σύλληψης.

Δοκιμάστε τον εδώ.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved