Όταν κλωτσάει το μωρό: Επτά ενδιαφέροντα facts

  • Πότε θα νιωσετε το μωρό να κλωτσάει;
  • Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις κλωτσιές του μωρού;
Όταν κλωτσάει το μωρό: Επτά ενδιαφέροντα facts

Oι μέλλουσες μαμάδες περιμένουν πώς και πώς να νιώσουν το μωρό τους στην κοιλιά. Οι κλωτσιές του εμβρύου ξεκινούν μετά από μία συγκεκριμένα εβδομάδα κύηση και αποτελούν ένδειξη της υγιής ανάπτυξης του μωρού και της ομαλής εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Επίσης, επιτρέπουν στην έγκυο και τον μέλλοντα πατέρα να δεθούν με το αγέννητο μωρό.

Πόσα πράγματα όμως γνωρίζετε για αυτές τις περιβόητες κλωτσιές του εμβρύου;

Επτά ενδιαφέροντα facts για τις κλωτσιές του μωρού

Οι κλωτσιές του μωρού αποτελούν ένδειξη της υγιούς ανάπτυξης του εμβρύου στη μήτρα. Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει τόσο πιο έντονα θα νιώθετε ότι το μωρό κλωτσάει ή γυρίζει μέσα στη μήτρα. Επιπλέον, είναι πιθανό να αισθανθείτε ένα τρέμουλο ή φτερούγισμα όταν το μωρό τεντώνει τα άκρα του στην κοιλιά.

Το μωρό είναι πιθανό να αντιδράσει σε κάποιο εξωτερικό ερέθισμα

Τα μωρά στη μήτρα κλωτσάνε ως αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα, το οποίο μπορεί να είναι κάποιος θόρυβος μέχρι και η κατανάλωση κάποιας τροφής με λίγο πιο έντονη γεύση. Πιο συγκεκριμένα, το μωρό ξεκινάει να ακούει ήχους χαμηλής έντασης ήδη από την 20η εβδομάδα κύησης και να αντιδρά σε αυτούς. Όσον αφορά το φαγητό, οι τροφές που καταναλώνει η μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εξοικειώνουν το μωρό με νέες γεύσεις μέσω του αμνιακού υγρού.

Οι κλωτσιές του μωρού αυξάνονται όταν ξαπλώνετε στη μία πλευρά

Μπορείτε να αισθανθείτε ακόμα περισσότερες κλωτσιές του μωρού όταν ξαπλώνετε από τη μία πλευρά. Αυτό συμβαίνει γιατί αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος προς το μωρό. Ο καθηγητής Peter Stone, ο οποίος δημοσίευσε μία μελέτη στο The Journal Physiology, αναφέρει: «Όταν η μητέρα ξαπλώνει ανάσκελα, το μωρό είναι λιγότερο ενεργό. Διαπιστώσαμε ότι τα μωρα΄είναι ενεργά όταν η μητέρα είναι ξαπλωμένη από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά. Όταν η μητέρα αλλάζει στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, για παράδειγμα από την αριστερή πλευρά, ανάσκελα, το μωρό πολύ γρήγορα αλλάζει την κατάσταση της ενεργητικότητάς του».

ksirotita egkymosyni

Τα μωρά αρχίζουν να κλωτσάνε μετά την ένατη εβδομάδα κύησης

Μία αίσθηση φτερουγίσματος στην κοιλιά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι ένδειξη των κινήσεων του μωρού. Τυπικά, τα μωρά αρχίζουν να κλωτσάνε μετά την ένατη εβδομάδα κύησης όταν και αρχίζουν να κουνούν τα άκρα τους. Τα πρώιμα αυτά χτυπήματα μπορούν να ανιχνευθούν κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος. Μετά την 24η εβδομάδα μπορείτε να αισθανθείτε τις κλωτσιές και τον λόξυγκα του μωρού αρκετά συχνά.

Οι λίγες κλωτσιές ίσως αποτελούν ένδειξη κάποιου προβλήματος…

Μετά την 28η εβδομάδα κύησης, το γιατρός συμβουλεύει τη μέλλουσα μητέρα να παρακολουθεί τις κλωτσιές του μωρού. Κανονικά, το μωρό κλωτσάει περίπου 10 φορές σε διάστημα δύο ωρών. Η μειωμένη κινητικότητα πιθανά να αποτελεί ένδειξη κάποιου προβλήματος και καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

….ή μπορεί και να μη σημαίνουν και τίποτα

Συνήθως τα μωρά ξεκουράζονται στη μήτρα για 20 με 40 λεπτά (κάποιες φορές μέχρι και 90 λεπτά). Ωστόσο, όσο μεγαλώνουν σε μέγεθος, οι κινήσεις τους γίνονται πιο δύσκολές τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Για αυτό και είναι αναμενόμενο η συχνότητα των κινήσεών τους να μειώνεται.

Οι κινήσεις του εμβρύου ίσως αποτελούν ένδειξη της μελλοντικής τους συμπεριφοράς

Σύμφωνα με έρευνα, η κινητική συμπεριφορά του εμβρύου μέσα στη μήτρα πιθανά να επηρεάσει τη συμπεριφορά του παιδιού τα πρωτα χρόνια της παιδικής του ηλικίας. Βέβαια, η συμπεριφορά ενός παιδιού επηρεάζεται και καθορίζεται από πολλούς ακόμα παράγοντες.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved