Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πόσο διαφορετικά είναι τα συμπτώματα από την πρώτη

  • Πώς διαφέρει μία δεύτερη εγκυμοσύνη από την πρώτη; 
  • Μπορούν να επαναλειφθούν οι επιπλοκές της πρώτης εγκυμοσύνης στη δεύτερη;
Δεύτερη εγκυμοσύνη: Πόσο διαφορετικά είναι τα συμπτώματα από την πρώτη

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και το ίδιο ισχύει και για τη δεύτερη εγκυμοσύνη μίας γυναίκας. Σύμφωνα με το βιβλίο «Your second pregnancy» της Katie Tamony και το «Obstetrics by Ten Teachers, 19th Edition» του Philip N. Baker και της Louise Kenny, διαφορές εντοπίζονται στα συμπτώματα αλλά και στη διαδικασία του τοκετού. Ας τα δούμε αναλυτικά.

Στη δεύτερη εγκυμοσύνη

…η κοιλιά μεγαλώνει πιο γρήγορα - Οι μύες τους στομάχου είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με πριν την πρώτη εγκυμοσύνη, για αυτό και η κοιλιά πιθανά να φανεί πιο γρήγορα.

… το στήθος αλλάζει πιο έντονα– Το στήθος έτσι και αλλιώς αλλάζει κατά την κύηση, στη δεύτερη όμως εγκυμοσύνη ίσως παρατηρήσετε ότι είναι ακόμα πιο ευαίσθητο. Επίσης, η περιοχή γύρω από τη θηλή ίσως γίνει ακόμα πιο σκουρόχρωμη.

… πιθανά να νιώσετε το έμβρυο πιο νωρίς – Έχετε ήδη βιώσει τις κλωτσιές και τα κινήσεις του εμβρύου στην μήτρα στην πρώτη εγκυμοσύνη και τη δεύτερη φορά ενδέχεται να τις αναγνωρίσετε ακόμα πιο νωρίς.

…οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι διαφορετικές – Πιθανά να νιώσετε τις ψευτοωδίνες πιο νωρίς

…ο τοκετός διαρκεί λιγότερο – Σύμφωνα με έρευνες ο φυσιολογικός τοκετός στο πρώτο παιδί διαρκεί κατά μέσο όρο οκτώ ώρες ενώ στο δεύτερο, πέντε.

…νιώθετε πιο έντονη κούραση – Στη δεύτερη εγκυμοσύνη ίσως νιώσετε ακόμα πιο έντονη κόπωση και αυτό συμβαίνει γιατί ήδη έχετε να διαχειριστείτε την απαιτητική καθημερινότητα μίας μαμάς.

… η κοιλιά είναι πιο χαμηλά - Οι μύες της μήτρας σας μπορεί να χάσουν τη σφριγηλότητά τους και μπορεί να μην είναι οι ίδιοι όπως στην πρώτη εγκυμοσύνη για αυτό και ενδέχεται η κοιλιά να είναι πιο χαμηλά.

…ο πόνος στην μέση είναι πιο έντονος – Δεδομένου ότι είθισται η κοιλιά να είναι μεγαλύτερη στην δεύτερη εγκυμοσύνη, πιο έντονος ενδέχεται να είναι και ο πόνος στην μέση, λόγω της αύξησης βάρους.

…κάποια από τα συμπτώματα που βιώσατε στην πρώτη εγκυμοσύνη, πιθανά να επανέλθουν, όπως οι πρωινές ναυτίες, η συχνοουρία, οι λιγούρες, το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα και οι εναλλαγές στη διάθεση.

deuteri egymosyni

Μπορεί να επαναληφθούν οι επιπλοκές της πρώτης εγκυμοσύνης;

Οι επιπλοκές που είχατε στην πρώτη εγκυμοσύνη, ενδέχεται να επαναληφθούν σε μία επόμενη. Είναι πιθανό να βιώσετε ξανά επιπλοκές όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη κύησης, πρόωρο τοκετός, προεκλαμψία και επιλόχειο κατάθλιψη, ειδικά σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Με πληροφορίες από momjubnction.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved