Λευκόρροια στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται

  • Τι είναι η λευκόρροια;
  • Αύξηση των εκκρίσεων
  • Πώς φαίνεται η λευκόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  • Πότε να καλέσετε τον γιατρό
  • Συμβουλές για την αντιμετώπιση της λευκόρροιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Λευκόρροια στην εγκυμοσύνη: Τι είναι και γιατί εμφανίζεται

Τι είναι η λευκόρροια;

Η λευκόρροια είναι ο ιατρικός όρος για τις κολπικές εκκρίσεις οι οποίες είναι συνηθισμένες και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. «Η λευκόρροια μπορεί να γίνει πιο αισθητή, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου και προς το τέλος του τρίτου τριμήνου», λέει η Heather Lopez , MD, μαιευτήρας του BJC Medical Group στο Missouri Baptist Medical Center. Όπως εξηγεί αυτό οφείλεται «στην αυξημένη ροή αίματος στον κόλπο καθώς και στην αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης».

lefkoria stin egimosini

Αύξηση των εκκρίσεων

Οι περισσότερες γυναίκες παράγουν περισσότερες εκκρίσεις περίπου στη μέση του μηνιαίου κύκλου τους, συνήθως δύο εβδομάδες μετά την αρχή της περιόδου. Αυτή η αύξηση συμπίπτει με την ωορρηξία, την απελευθέρωση του ωαρίου από την ωοθήκη. Κατά την ωορρηξία παράγεται περισσότερο και πιο ρευστό έκκριμα. Η βιολογική αιτία για αυτό είναι ότι το πιο ρευστό έκκριμα επιτρέπει στο αντρικό σπέρμα να ταξιδέψει ταχύτερα, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες γονιμοποίησης. Οι γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αυξομείωση του εκκρίματος για να εντοπίζουν τις γόνιμες μέρες τους.

Μπορεί να έχετε μια παρόμοια λεπτή, γαλακτώδη λευκή έκκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για τις περισσότερες έγκυες γυναίκες, η λευκόρροια μοιάζει με γάλα, αραιό και λευκό ή θολό. Η λευκόρροια μπορεί ακόμη και να αφήσει λεκέ στο εσώρουχό σας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παραλλαγές του «φυσιολογικού» όταν πρόκειται για λευκόρροια στην εγκυμοσύνη, οπότε μην εκπλαγείτε αν η έκκρισή σας φαίνεται λίγο διαφορετική.

lefkoria stin egimosini1

Πώς μοιάζει η λευκόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η φυσιολογική λευκόρροια μπορεί να είναι μια λευκή γαλακτώδης κολπική έκκριση, αδιαφανής. Αλλά μπορεί επίσης να είναι ελαφρώς κίτρινη ή ακόμα και καφέ.

Πώς θα καταλάβετε λοιπόν τι είναι φυσιολογικό και τι όχι όταν πρόκειται για λευκόρροια στην εγκυμοσύνη; Απλώς προσέξτε για τυχόν αλλαγές στις εκκρίσεις που έχετε. Όπως:

Ξαφνική αύξηση των εκκρίσεων

Αν παρατηρήσετε αλλαγή στην ποσότητα των εκκρίσεων θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας, γιατί πιθανόν να υποδηλώνει μια μικρή διαρροή αμνιακού υγρού.

Πώς μπορείτε να αντιληφθείτε τη διαφορά; Η διαρροή αμνιακού υγρού θα συνεχιστεί και μπορεί ακόμη και να μυρίζει ελαφρώς σε αντίθεση με την λευκόρροια που δεν είναι συνεχόμενη και δεν έχει οσμή.

lefkoria stin egimosini2

Άσχημη μυρωδιά

Είναι σημαντικό να καλέσετε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι η λευκόρροια έχει άσχημη οσμή ή εάν προκαλεί ερεθισμό όπως επώδυνη ούρηση ή αίσθημα καύσου στον κόλπο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση.

Συμβουλές για την αντιμετώπιση της λευκόρροιας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εμφάνιση επιπλέον εκκρίσεων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι συνήθως κάτι που πρέπει να ανησυχείτε. Το κλειδί για την καταπολέμηση οποιασδήποτε ενόχλησης είναι η λήψη προληπτικών μέτρων. Εάν η λευκόρροια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί ερεθισμό ή φαγούρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα οξειδίου του ψευδαργύρου και να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα.

Και να θυμάστε: Οι κολπικές εκκρίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και απαραίτητες για τη λειτουργία της γενετήσιας περιοχής, καθώς παρέχουν την αναγκαία υγρασία για να μην ξεραθεί ο κόλπος.

Πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved