5ος μήνας εγκυμοσύνης: Έξι συχνές ερωτήσεις της εγκύου

  • Θα αποκτήσω ραγάδες;
  • Είναι ασφαλές να κάνω ένα ζεστό μπάνιο ή υδρομασάζ;
  • Ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγω;
  • Γιατί έχω τόσο αέρια;
  • Πόσο πρέπει να τρώω;
5ος μήνας εγκυμοσύνης: Έξι συχνές ερωτήσεις της εγκύου

Κατά τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια και οι εμετοί με τις ναυτίες έχουν σταματήσει.

Στη διάρκεια αυτού του μήνα η έγκυος υποβάλλεται σε μια σημαντική εξέταση, το υπερηχογράφημα β επιπέδου, για την ανατομία του εμβρύου.

Πέντε μηνών έγκυος: Οι πιο συχνές ερωτήσεις

Οι απορίες και οι ανησυχίες των εγκύων όμως δεν σταματούν και καθώς πλησιάζει η ώρα της γέννας θέλουν να βεβαιωθούν ότι όλα εξελίσσονται φυσιολογικά.

Ειδικότερα για τον πέμπτο μήνα οι πιο συχνές ερωτήσεις που θέτουν στον γυναικολόγο τους είναι οι εξής:

ragades egkymosyni

Θα αποκτήσω ραγάδες;

Οι ραγάδες είναι φυσικό αποτέλεσμα του τεντώματος του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Tαλαιπωρούν το 85% των εγκύων, ιδιαίτερα στους μαστούς και στην κοιλιά, κατά το γ' τρίμηνο της κύησης. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να περιορίσετε αυτό το φαινόμενο:

  • Βρείτε χρόνο να κάνετε ένα ή δύο χλιαρά και όχι ζεστά ντους καθημερινά, καθώς το ζεστό νερό θ’ ανοίξει τους πόρους και έτσι θα ιδρώνετε πιο πολύ.
  • Αν αισθάνεστε πώς το δέρμα σας είναι σκληρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία απαλή ενυδατική κρέμα, την οποία θα απλώνετε στο δέρμα σας μετά το μπάνιο, όσο ακόμα είναι υγρό.
  • Να τρώτε με σύνεση ώστε να μην παχύνετε υπερβολικά. Αν πάρετε μεγάλο βάρος σε μικρό χρονικό διάστημα, το δέρμα σας δεν θα προλάβει να προσαρμοστεί και θα πρέπει να τεντωθεί.
  • Να φοράτε κατάλληλους στηθόδεσμους σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Να υποστηρίζετε τους μαστούς σας κατάλληλα καθώς βαραίνουν.

Είναι ασφαλές να κάνω ένα ζεστό μπάνιο ή υδρομασάζ;

Τα υδρομασάζ και η σάουνα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εγκυμοσύνη. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να βλάψουν το έμβρυο σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες. Είναι προτιμότερο να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο ( όχι καυτό).

Ποια φάρμακα είναι ασφαλή;

Υπάρχουν πολύ σαφείς οδηγίες σχετικά με το ποια φάρμακα είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη. Ο μαιευτήρας είναι εκείνος που θα σας καθοδηγήσει σχετικά με το αν είναι αναγκαίο να λάβετε κάποιο φάρμακο. Πάντα να τον ρωτάτε ακόμα κι αν πρόκειται για βιταμίνες.

Ποιες δραστηριότητες πρέπει να αποφεύγω;

Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας θέτει σε κίνδυνο πτώσης ή αυξάνει την πιθανότητα τραύματος στην κοιλιά σας. Τι μπορεί να είναι αυτό; Βόλτα σε λούνα παρκ, σκι, ασκήσεις με βαράκια.

Γιατί έχω τόσο αέρια;

Η αύξηση της προγεστερόνης στην εγκυμοσύνη επιβραδύνει την πέψη, παρέχοντας περισσότερο χρόνο για την παραγωγή αερίων. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, τα έντερά σας μετατοπίζονται και συνωστίζονται στην κοιλιά σας. Αυτό δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πέψη.

diatrofi egkymosyni

Πόσο πρέπει να τρώω;

Χρειάζεστε περίπου 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα, ειδικά μετά και το δεύτερο τρίμηνο, όταν το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα. Αυτές οι θερμίδες πρέπει να προέρχονται από θρεπτικά τρόφιμα.

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική την περίοδο της εγκυμοσύνης για την υγεία του βρέφους, αλλά και της ίδιας της μέλλουσας μητέρας. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν τρέφεται σωστά με αποτέλεσμα να μην προσλαμβάνει τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 70% των γυναικών λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής την περίοδο της εγκυμοσύνης, ωστόσο σε ένα σημαντικό ποσοστό αυτών, δεν ήταν αρκετά. Πιο συγκεκριμένα, το 10% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα δεν λάμβαναν επαρκείς ποσότητες μαγνησίου, βιταμίνης D, βιταμίνης Ε, σιδήρου, βιταμίνης Α, φολικού οξέος, ασβεστίου, βιταμίνης C και B6 και ψευδαργύρου. Αντίθετά, κάποιες λάμβαναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες των παραπάνω θρεπτικών συστατικών και σχεδόν το 95% κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αλατιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved