Αποξηραμένα φρούτα στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

  • Τα οφέλη των αποξηραμένων φρούτων στην εγκυμοσύνη
  • Τι να προσέξετε
Αποξηραμένα φρούτα στην εγκυμοσύνη: Τα οφέλη και τι να προσέξετε

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Θεωρούνται μία πολύ υγιεινή επιλογή για σνακ την περίοδο της εγκυμοσύνης και η κατανάλωσή τους έχει πολλά οφέλη για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.

Τα οφέλη από την κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων στην εγκυμοσύνη

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα:

Δίνουν ενέργεια

Μία έγκυος γυναίκα χρειάζεται περίπου 2.000-2.600 Kcal από το πρώτο μέχρι και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Τα 100 γραμμάρια χουρμάδες και τα αποξηραμένα σύκα έχουν 227 και 249 θερμίδες αντίστοιχα. Η κατανάλωσή τους προσφέρει ενέργεια, ωστόσο πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην το παρακάνετε.

Προσφέρουν στον οργανισμό πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά

Τα αποξηραμένα φρούτα όπως είναι οι σταφίδες, τα αποξηραμένα βερίκοκα, οι χουρμάδες και τα αποξηραμένα σύκα είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών Α, B, C, καλίου και μαγνησίου, συστατικά τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη του εμβρύου και συμβάλλουν στην ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ενισχύουν τη λειτουργία του εντέρου

Εκτός των παραπάνω, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες οι οποίες καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα και βοηθούν στην πέψη και την κινητικότητα του εντέρου. Τα συστατικά αυτά είναι εξίσου βοηθητικά και για το μωρό.

Δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνες, τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν βιοδραστικές ενώσεις, όπως φαινόλες, καροτενοειδή και φυτοστερόλες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη συνολική υγεία του οργανισμού.

Προλαμβάνουν την αναιμία

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι σύνηθες φαινόμενο και την περίοδο της εγκυμοσύνης. Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν σίδηρο για αυτό και η συστηματική κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη της αναιμίας.

Προάγουν την υγεία των οστών

Τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, και ασβέστιο, συστατικά τα οποία ενισχύουν την υγεία των οστών.

apoksiramena frouta egkymosyni

Τι να προσέξετε

Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, ένα φυσικό σάκχαρο. Επίσης, πολλά αποξηραμένα φρούτα εμποτίζονται με ζαχαρόνερο ή χυμό για να ενισχυθεί η γεύση τους. Για τους λόγους αυτούς, η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Πέραν τούτου υπάρχουν και ορισμένοι άλλοι κίνδυνοι. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, δυσπεψία ή και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα. Εάν δεν συνηθίζατε να τρώτε μέχρι πρότινος, δοκιμάστε να εντάξετε στη διατροφή σας σταδιακά.

Γενικά, προτιμήστε τα βιολογικά αποξηραμένα φρούτα, τα οποία είναι συσκευασμένα και από έμπιστο πωλητή. Επίσης, σημαντικό είναι προτιμήσετε τα αποξηραμένα φρούτα που έχουν αποξηραθεί στον ήλιο και όχι σε υψηλή θερμοκρασία.

Με πληροφορίες από το momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved