Δίδυμη κύηση: Πότε θα νιώσετε τα δίδυμα να κινούνται

  • Οι πρώτες κινήσεις των διδύμων στη μήτρα
  • Θα μπορώ να νιώσω τα δίδυμα μωρά μου να κλωτσάνε και να κινούνται χωριστά;
  • Πώς μπορώ να μετρήσω τις κλωτσιές των διδύμων;
  • Κι αν δεν νιώσω τα δίδυμα μου να κινούνται;
Δίδυμη κύηση: Πότε θα νιώσετε τα δίδυμα να κινούνται

Η κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική πόσο μάλλον όταν πρόκειται για δίδυμη κύηση.

Ακόμα κι αν όλα εξελίσσονται ομαλά, θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας πιο συχνά, προκειμένου να παρακολουθείται τόσο η ανάπτυξη των μωρών όσο και η δική σας υγεία.

Σε αυτές τις επισκέψεις, μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι έγκυες είναι, πότε θα νιώσουν τα μωρά να κινούνται.

didimi kiisi kiniseis

Οι πρώτες κινήσεις των διδύμων στη μήτρα

Οι περισσότερες μητέρες διδύμων που γεννούν για πρώτη φορά δεν αισθάνονται εμβρυϊκή κίνηση ή κινητικότητα μέχρι τις 18 με 20 εβδομάδες - περίπου ο ίδιος μέσος όρος και για όσες έχουν μόνο ένα μωρό.

Η σωματική διάπλαση αλλά και η θέση του πλακούντα παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν θα αντιληφθείτε τις κινήσεις των εμβρύων. Για παράδειγμα, ένας πρόσθιος πλακούντας μπορεί να σας «μπλοκάρει» από το να αισθάνεστε φτερουγίσματα και, αργότερα, ακόμη και τις κλωτσιές.

didimi kiisi kiniseis1

Θα μπορώ να νιώσω τα δίδυμα μωρά μου να κλωτσάνε και να κινούνται χωριστά;

Μερικές μαμάδες διδύμων μπορεί να είναι σε θέση να ξεχωρίσουν ποιο από τα δίδυμά τους δίνει κλωτσιές ή κάνει άλλες κινήσεις, ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο (όταν υπάρχει ακόμα λίγος χώρος) και επίσης εάν τα μωρά είναι εγκατεστημένα σε διαφορετικές πλευρές. Το μωρό Α μπορεί να θέλει να κάνει παρέα στη δεξιά πλευρά με το μωρό Β στα αριστερά, για παράδειγμα, ή το ένα δίδυμο μπορεί να είναι επάνω και το άλλο κάτω. Άλλες πάλι δεν μπορούν ποτέ να ξεχωρίσουν αν είναι το μωρό Α ή το μωρό Β, απλώς και μόνο επειδή τα μωρά είναι τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους, καθιστώντας τη διάκριση μεταξύ τεσσάρων χεριών και τεσσάρων ποδιών πιο δύσκολη.

Πώς μπορώ να μετρήσω τις κλωτσιές των διδύμων;

Το να μετράτε τις κλωτσιές και τις κινήσεις των μωρών σας είναι ένα καλό εργαλείο για κάθε μέλλουσα μαμά να αντιληφθεί πόσο κινούνται καθημερινά. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Δύο φορές την ημέρα, μία το πρωί και ξανά το βράδυ, σημειώστε την ώρα και αρχίστε να μετράτε όποια κίνηση αισθάνεστε (κλωτσιές, φτερουγίσματα) και προσπαθήστε να παρακολουθείτε ξεχωριστά κάθε μωρό (αν μπορείτε να τα ξεχωρίσετε).
  • Σταματήστε όταν φτάσετε τις 10 κινήσεις ανά μωρό και σημειώστε ξανά την ώρα.
  • Αν χρειάστηκε περισσότερο από μία ώρα για να νιώσετε 10 κινήσεις, φάτε ένα σνακ ή πάτε μια βόλτα, ξαπλώστε, χαλαρώστε και μετρήστε ξανά.
  • Εάν περάσουν δύο ώρες χωρίς 10 κινήσεις, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Να θυμάστε ότι με τα δίδυμα - ειδικά επειδή η κίνησή τους περιορίζεται πιο γρήγορα από ό, τι με το ένα μωρό - εξίσου σημαντικό με το μέτρημα των κινήσεων είναι να δίνετε προσοχή στα μοτίβα αυτών ( π.χ. είναι συνήθως ενεργά αμέσως μετά το φαγητό ή όταν σηκώνετε τα πόδια σας για να ξεκουραστείτε;)

didimi kiisi kiniseis2

Κι αν δεν νιώσω τα δίδυμα μου να κινούνται;

Τα μωρά σας θα έχουν περιόδους κίνησης και περιόδους ανάπαυσης ή ακόμα και ύπνου, σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Αν λοιπόν οι κινήσεις τους επιβραδυνθούν για λίγο, μην ανησυχήσετε. Μπορεί επίσης να έχουν μεγαλώσει αρκετά που να μην έχουν τον απαιτούμενο χώρο να κινηθούν.

Εάν οποιαδήποτε στιγμή υποψιάζεστε ή αισθάνεστε λιγότερη κίνηση από τα μωρά σας και ανησυχείτε, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ένας υπέρηχος ή άλλες εξετάσεις θα δείξουν που μπορεί να οφείλεται κάτι τέτοιο κι αν όλα εξελίσσονται φυσιολογικά.

Πηγή: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved