Εγκυμοσύνη: Επτά συμπτώματα της προεκλαμψίας

  • Προεκλαμψία: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα;
  • Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;
Εγκυμοσύνη: Επτά συμπτώματα της προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μία πάθηση που εμφανίζεται συνήθως στο δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ορίζεται ως η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και η αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα και κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Πιο συνήθης είναι στο τελευταίο τρίμηνο και όσο πιο νωρίς εμφανιστούν τα συμπτώματα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Περίπου το 3-5% των εγκύων εμφανίζουν προεκλαμψία στην εγκυμοσύνη τους. Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε;

Πρήξιμο στα χέρια και το πρόσωπο

Κάθε τύπος οιδήματος στο πρόσωπο και ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια ή στα χέρια μπορεί να είναι ανησυχητικό για την εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Αν και το πρήξιμο στα πόδια είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην εγκυμοσύνη, το πρήξιμο σε άλλα σημεία του σώματος κατά την κύηση είναι μία εντελώς διαφορετική ιστορία.

Αύξηση βάρους – Πάνω από 2-2,5 κιλά την εβδομάδα

Σίγουρα υπάρχουν εβδομάδες, κατά τις οποίες μία έγκυος παίρνει περισσότερο βάρος σε σχέση με άλλες, σε γενικές γραμμές όμως η αύξηση βάρους την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι αργή και σταθερή. Εάν παρατηρήσετε ότι το βάρος σας αυξήθηκε απότομα χωρίς να γνωρίζετε την αιτία, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.

Μόνιμος πονοκέφαλος

Πολλές έγκυες έχουν συχνούς πονοκεφάλους στην εγκυμοσύνη, κάποιες πιο έντονους και πιο συχνούς από ότι άλλες. Εάν ωστόσο, ο πονοκέφαλος αυτός δεν περνάει ό,τι και να δοκιμάσετε ενδέχεται να είναι σύμπτωμα προεκλαμψίας.

ponokefalos egkymosyni aitia antimetwpisi

Θολή όραση

Εάν βλέπετε αστεράκια ή μαυράκια στο οπτικό σας πεδίο, καλό είναι να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας.

Ξαφνική ναυτία ή εμετός

Οι πρωινές ναυτίες συνήθως υποχωρούν από το δεύτερο τρίμηνο κι έπειτα, ωστόσο σε περιπτώσεις προεκλαμψίας ενδέχεται να «επιστρέψουν» και στην προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Πόνος ψηλά στην κοιλιά

Ο πόνος ψηλά στην κοιλιά είναι ένα ακόμα σύμπτωμα της προεκλαμψίας. Οι καούρες και οι κλωτσιές του μωρού παρατηρούνται συνήθως πιο χαμηλά στην κοιλιά.

Δυσκολία στην αναπνοή

Αυτό μπορεί να σημαίνει εύκολο λαχάνιασμα ή αίσθηση δύσπνοιας. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι καθόλου ευχάριστο συναίσθημα και εκτός από την κοιλιά που πιέζει του πνεύμονες, μπορεί να προκαλείται και από την προεκλαμψία.

dispoinia stin egimosini

Ποιες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο;

  • Oι υπέρβαρες γυναίκες.
  • Όσες πάσχουν από διαβήτη
  • Οι γυναίκες που πάσχουν από άσθμα, καθώς μπορεί να προκληθεί παροξυσμός της νόσου στη μήτρα, με αποτέλεσμα την περιορισμένη παροχή οξυγόνου στο έμβρυο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η υπέρταση και η προεκλαμψία
  • Οι έγκυες που πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία
  • Οι γυναίκες που πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης τους είχαν υπέρταση, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν προεκλαμψία κατά την κύηση

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved