Κράμπες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης: Πότε είναι ανησυχητικές;

  • Τι προκαλεί τις κράμπες χαμηλά στην κοιλιά στην εγκυμοσύνη;
  • Πότε να ανησυχήσετε
  • Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις κράμπες  στην περιοχή της κοιλιάς
Κράμπες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης: Πότε είναι ανησυχητικές;

Στην εγκυμοσύνη ακόμα ο παραμικρός πόνος είναι λογικό να σας ανησυχήσει, ιδιαίτερα το πρώτο διάστημα. Οι κράμπες χαμηλά στην κοιλιά είναι αρκετά συνηθισμένες μέχρι και την 20η εβδομάδα κύησης και παρά την ανησυχία πολλών εγκύων, δεν αποτελούν ένδειξη για κάποια πάθηση ή την κακή εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Human Reproduction, αν το 85% των εγκύων δήλωσε ότι είχε κράμπες χαμηλά στην κοιλιά κάποια στιγμή κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους, μόνο το 28% αυτών απέβαλε.

Τι προκαλεί τις κράμπες χαμηλάστην κοιλιά στην εγκυμοσύνη;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μία έγκυος μπορεί να έχει κράμπες στην κοιλιά κατά τη διάρκεια του πρώτου ή του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ας δούμε τους πιο βασικούς.

Εμφύτευση ωαρίου στη μήτρα

Οι κράμπες στην κοιλιά θεωρούνται ένα πρώιμο σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Καθώς το γονιμοποιημένο ωάριο εισχωρεί στα τοιχώματα της μήτρας μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά και κάποιες φορές ακόμα και αιμορραγία. Όσο η εγκυμοσύνη προχωρά, τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν.

Αλλαγές στην μήτρα

Η μήτρα αρχίζει να μεγαλώνει από την αρχή της εγκυμοσύνης και είναι πιθανό να νιώσετε πόνο όταν φτερνίζεστε, όταν βήχετε ή όταν αλλάζετε στάση σώματος.

Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου με αποτέλεσμα να έχετε πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, αέρια και κράμπες χαμηλά στην κοιλιά.

krampes egkymosyni 2

Πότε να ανησυχήσετε

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κράμπες στην κοιλιά είναι αποτέλεσμα των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα για να φιλοξενήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Ωστόσο, κάποιες φορές ίσως είναι ένδειξη άλλων πιο σοβαρών παθήσεων ή και πρόωρου τοκετού. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε τα εξής:

Οι κράμπες είναι επίμονες και μοιάζουν με συσπάσεις: Εάν έχετε έξι ή περισσότερες έντονες κράμπες μέσα σε μία ώρα, πιθανά να είναι σύμπτωμα πρόωρου τοκετού.

Έχετε παράλληλα ζαλάδες και αιμορραγία: Στην αρχή της εγκυμοσύνης, ο συνδυασμός αυτών των συμπτωμάτων ίσως είναι ένδειξη αποβολής λόγω εξωμήτριας εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα εάν ο πόνος εντοπίζεται από τη μία πλευρά της κοιλιάς.

Έχετε έντονο πόνο στην πλάτη: Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα επίσης σύνηθες σύμπτωμα στην εγκυμοσύνη. Εάν ωστόσο συνοδεύεται από έντονη ναυτία, πυρετό ή και πόνο κατά την ούρηση είναι πιθανά ένδειξη σκωληκοειδίτιδας, πέτρας στα νεφρά κ.α.

Τι να κάνετε για να ανακουφιστείτε από τις κράμπες

Δοκιμάστε τα εξής:

  • Αλλάξτε την στάση σώματός σας: Δοκιμάστε να ξαπλώσετε ή να κάτσε αναπαυτικά.
  • Κάντε ένα ζεστό, χαλαρωτικό μπάνιο
  • Πιείτε άφθονο νερό
  • Κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις: Δοκιμάστε την παρακάτω στάση της γιόγκα η οποία θεωρείται ότι ανακουφίζει από τον πόνο στην κοιλιά και χαμηλά στην μέση. Μείνετε σε αυτήν την στάση για τουλάχιστον πέντε με δέκα λεπτά παίρνοντας βαθιές ανάσες.


Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved