Vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

  • Είναι η vegan διατροφή ασφαλής στην εγκυμοσύνη;
  • Η σημασία της βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη
  • Η σημασία του σιδήρου στην εγκυμοσύνη και πρόληψη αναιμίας
Vegan διατροφή στην εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε

Ο βιγκανισμός δεν είναι απλώς μία διατροφική τάση, είναι τρόπος ζωής και τα ποσοστά των ανθρώπων που επιλέγουν να τον ακολουθήσουν αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 2020 οι vegan υπερέβαιναν τα 78 εκατομμύρια, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΕ-ΜΠΕ το 2019, το ποσοστό των Ελλήνων που ακολουθούν μία vegan διατροφή άγγιζε το 0,8%.

Είναι η vegan διατροφή ασφαλής στην εγκυμοσύνη;

Στη vegan διατροφή αποκλείονται όλες οι τροφές ζωικής προέλευσης όπως είναι τα κρέατα, τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η μέλλουσα μητέρα μπορεί να ακολουθήσει μία τέτοια τροφή, καθώς έρευνες δείχνουν ότι ο βιγκανισμός δεν φαίνεται να προκαλεί την οποιαδήποτε επιπλοκή στην εξέλιξη της εγκυμοσύνη ή την ανάπτυξη του εμβρύου. Σημαντικό ωστόσο είναι η έγκυος να μην έχει έλλειψη σε σίδηρο και βιταμίνη Β12.

Η σημασία της βιταμίνης Β12 στην εγκυμοσύνη

Η βιταμίνη Β12 ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β και θεωρείται απαραίτητη η επαρκής πρόσληψή της στην εγκυμοσύνη. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνη Β12 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα. Η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται μόνο σε τροφές ζωικής προέλευσης, συνεπώς σε περίπτωση που μία έγκυος ακολουθεί μία vegan διατροφή, πιθανά να χρειαστεί κάποιο συμπλήρωμα κατόπιν επικοινωνίας με τον γιατρό.

Μία ακόμα σημαντική βιταμίνη του συμπλέγματος Β, είναι το φολικό οξύ. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του νευρικού συστήματος και στην εγκεφαλική ανάπτυξη του έμβρυο. Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ και που περιλαμβάνονται στη vegan διατροφή είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή φρούτα και οι ξηροί καρποί.

vegan egkymosyni 1

Η σημασία του σιδήρου στην εγκυμοσύνη και πρόληψη αναιμίας

Ο σίδηρος είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό με σπουδαίο ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού:

  • Συμβάλλει στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης η οποία υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει το οξυγόνο στο αίμα.
  • Είναι σημαντικό συστατικό της μυοσφαιρνής. Η μυοσφαιρίνη προμηθεύει του μυς του σώματος με οξυγόνο και δυναμώνει τα οστά.
  • Είναι απαραίτητο για την παραγωγή πολλών βασικών ενζύμων και βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, η ροή του αίματος αυξάνεται, συνεπώς αυξάνονται και οι απαιτήσεις του οργανισμού σε σίδηρο. Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου στην κύηση είναι ένα συχνό φαινόμενο και σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο Blood Advances, 1 στις 4 έγκυες δεν προσλαμβάνει την επαρκή ποσότητα που χρειάζεται.

«Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι πλέον συχνό φαινόμενο και έχει αρνητικές συνέπειες για τη μητέρα και το έμβρυο, εάν δεν εντοπισθεί και αντιμετωπισθεί εγκαίρως» αναφέρει η Dr. Jennifer Teichman, επικεφαλής της έρευνας.

Η έλλειψη σιδήρου έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία και τη διάθεση της μέλλουσας μητέρα. Τα κύρια συμπτώματα είναι η αδιαθεσία και η κόπωση, ενώ σύμφωνα με έρευνες, στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να γεννηθεί με αυτισμό, Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας κ.α.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο που περιλαμβάνονται στη vegan διατροφή είναι:

  • Φασόλια
  • Φακές
  • Ξηροί καρποί
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Κινόα
  • Μελάσα
  • Φυστικοβούτυρο
  • Καστανό ρύζι
  • Τόφου

Για ακόμα καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, οι παραπάνω τροφές μπορούν να συνδυαστούν με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το πορτοκάλι, οι φράουλες, ο ανανάς, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το ακτινίδιο και η πιπεριά.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved