Εγκυμοσύνη: Γιατί προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και τα χείλη;

  • Το προκαλεί την ξηρότητα στο δέρμα και τα χείλη στην εγκυμοσύνη;
  • Πότε να ανησυχήσετε;
  • Τι μπορείτε να κάνετε
Εγκυμοσύνη: Γιατί προκαλεί ξηρότητα στο δέρμα και τα χείλη;

Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης στο σώμα της εγκύου συμβαίνουν πολλές και διάφορες αλλαγές, από την ευαισθησία στο στήθος μέχρι τις ναυτίες και τα πρησμένα πόδια. Η ξηρότητα στην επιδερμίδα και τα χείλη είναι ένα ακόμα σύμπτωμα που ενδέχεται να παρατηρήσετε και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Το προκαλεί την ξηρότητα στο δέρμα και τα χείλη στην εγκυμοσύνη;

Οι λόγοι που μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα και τα χείλη σας είναι ξηρά, ποικίλουν.

Δεν πίνετε αρκετό νερό

Στην εγκυμοσύνη το σώμα χρειάζεται ολοένα και περισσότερο νερό. Ένα δεν αυξήσετε τις ποσότητες νερού που καταναλώνετε ενδέχεται να έχετε συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως είναι και η ξηρότητα του δέρματος και των χειλιών.

Επίσης, τον κίνδυνο αφυδάτωσης αυξάνουν και οι πρωινές ναυτίες και εμετοί, αλλά και η διάρροια που δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην εγκυμοσύνη.

Αύξηση κυκλοφορίας του αίματος

Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται ακόμα και κατά 50% σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη, αναφέρει ο δερματολόγος Smirit Shrestha. «Η αύξηση στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα κάνει το συκώτι να υπερλειτουργεί, με αποτέλεσμα τη συχνή ενούρηση και την αφυδάτωση, η οποία προκαλεί και την ξηρότητα στα χείλη και το δέρμα» συμπληρώνει.

Κατακράτηση υγρών

Την περίοδο της εγκυμοσύνης, τα αυξημένα επίπεδα της ορμόνης βαζοπρεσσίνης αναγκάζουν το σώμα σας να κατακρατάει νερό, οδηγώντας σε πρήξιμο και φούσκωμα. Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όχι όμως αν σκεφτούμε ότι το έντονο πρήξιμο μπορεί να τεντώσει το δέρμα, προκαλώντας έτσι ξηρότητα και σκάσιμο.

Αλλαγές στο σώμα και την κοιλιά

Όσο μεγαλώνει η κοιλιά, το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και γίνεται πιο λεπτό και ευαίσθητο. Το αποτέλεσμα είναι αφυδατώνεται πιο εύκολα, να ξηραίνεται και να σκάει.

ksirodermia egkymosyni

Πότε να ανησυχήσετε;

Η ξηρότητα στο δέρμα και τα χείλη είναι σύμπτωμα αφυδάτωσης και σε κάποιες περιπτώσεις η αφυδάτωση μπορεί να είναι αποτέλεσμα κάποιας πάθησης της εγκυμοσύνης, όπως είναι η υπερέμεση κύηση, ο διαβήτης κύησης ή αναιμία. Εάν, παρατηρήσετε ότι κάποια συμπτώματα επιμένουν έντονα, όπως για παράδειγμα οι ναυτίες και μετά το πρώτο τρίμηνο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Επίσης, το ξηρό δέρμα και ο έντονος κνησμός ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο είναι σύμπτωμα της χολόστασης κύησης, μία διαταραχή που επηρεάζει το συκώτι και προκαλεί συσσώρευση χολικών οξέων στο σώμα. Η χολόσταση μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές του τοκετού, όπως πρόωρο τοκετό, εμβρυϊκή δυσφορία και αιφνίδιο ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Καταναλώνετε άφθονο νερό στην εγκυμοσύνη σας και κρατήστε τον οργανισμό σας ενυδατωμένο.
  • Χρησιμοποιήστε φυσικά έλαια στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σας.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, και τα πράσινα λαχανικά.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ροφημάτων που προκαλούν αφυδάτωση, όπως το τσάι ή ο καφές.
  • Κάνετε μπάνιο με χλιαρό νερό. Το πολύ κρύο ή ζεστό νερό αφυδατώνει την επιδερμίδα.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved