Τι είναι το «σύνδρομο του καθρέφτη» στην εγκυμοσύνη;

  • Εγκυμοσύνη: Τι είναι το «σύνδρομο του καθρέφτη»;
  • Αίτια
  • Συμπτώματα του τριπλού οιδήματος στην εγκυμοσύνη
  • Αντιμετώπιση
Τι είναι το «σύνδρομο του καθρέφτη» στην εγκυμοσύνη;

Το «σύνδρομο του καθρέφτη» ή αλλιώς σύνδρομο Ballantyne ή τριπλό οίδημα είναι μία απειλητική αλλά σπάνια πάθηση στην εγκυμοσύνη. Εμφανίζεται όταν το έμβρυο έχει ύδρωπα και η μητέρα προεκλαμψία, μία μορφή υπέρτασης.

Η έγκαιρη διάγνωσή είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση και την υγεία μητέρας και εμβρύου.

Το «σύνδρομο του καθρέφτη» - Αίτια

Λόγω του ότι το σύνδρομο του καθρέφτη είναι σπάνιο στην εγκυμοσύνη, τα ακριβή αίτια που το προκαλούν δεν είναι γνωστά. Ωστόσο, έρευνες δείχνουν ότι συνήθως προκαλείται λόγω εμβρυικού ύδρωπα. Ο εμβρυικός ύδρωπας προκύπτει από μεγάλη άθροιση υγρού κάτω από το δέρμα και σε διάφορες κοιλότητες του εμβρύου (κοιλιά, θώρακας κ.τ.λ.). Σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, συνδέεται με υψηλή περιγεννητική θνησιμότητα που μπορεί να φτάσει και το 90%.

Ο εμβρυικός ύδρωπας μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, ανάλογα με τον τύπο του, όπως για παράδειγμα από μολύνσεις, γενετικά προβλήματα και μεταβολικές διαταραχές. Στο παρελθόν, ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία εμβρυικού ύδρωπα ήταν η ασυμβατότητα Rhesus μεταξύ μαμάς και εμβρύου, δηλαδή σε μαμά Rhesus αρνητική και έμβρυο Rhesus θετικό.

sundromo kathrefti 1

Συμπτώματα

Είναι σημαντικό η διάγνωση να γίνει όσο το δυνατόν νωρίτερα, προκειμένου να ακολουθηθεί και αντίστοιχη θεραπεία. Τα συμπτώματα του συνδρόμου του καθρέφτη μοιάζουν με αυτά της προεκλαμψίας και τα κύρια είναι:

  • έντονο πρήξιμο
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης στα ούρα
  • μεγάλη αύξηση σωματικού βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα

Η διάγνωση του τριπλού οιδήματος γίνεται με τους εξής τρόπους. Αρχικά, στο υπερηχογράφημα ο γιατρός μπορεί να εντοπίσει τη συσσώρευση υγρού στο έμβρυο. Έπειτα τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και οι εξετάσεις ούρων θα δείξουν τυχόν συμπτώματα προεκλαμψίας. Τα παραπάνω συνδυαστικά με άλλα συμπτώματα που πιθανά παρατηρήσει ο γιατρός θα οδηγήσουν στην σωστή διάγνωση του προβλήματος.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και εξαρτάται από τα αίτια που προκαλούν τον εμβρυικό ύδρωπα αλλά και την σοβαρότητα της προεκλαμψίας. Εάν τα αίτια του εμβρυικού ύδρωπα είναι γνωστά και αντιμετωπίσιμα, τα συμπτώματα του συνδρόμου του καθρέφτη μπορεί να υποχωρήσουν.

Σε άλλες περιπτώσεις, ειδικά εάν τα συμπτώματα της προεκλαμψίας είναι σοβαρά, συνήθως προτείνεται ο τοκετός. Μετά τη γέννα, τα συμπτώματα της μητέρας υποχωρούν σε διάστημα λίγων ημερών, ενώ απαραίτητη κρίνεται η φροντίδα του νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο ύδρωπας και το μωρό να λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ανάλογα με τα εκάστοτε αίτια.

Με πληροφορίες από verywellfamily.com και wikipedia.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved