Σκασμένα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Παραμείνετε ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
  • Πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεστε περισσότερη ενυδάτωση
  • Tips για σκασμένα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Σκασμένα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Παραμείνετε ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μέχρι τώρα, πιθανότατα έχετε συνειδητοποιήσει τη σημασία του να παραμένετε ενυδατωμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Πιθανότατα επίσης να έχετε διαβάσει και για τους κινδύνους της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Ενυδάτωσης (European Hydration Institute, EHI), το νερό είναι απαραίτητο για την ανανέωση του αμνιακού υγρού. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί το 94% του βάρους του μωρού στο τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης και το 50-60% του σωματικού βάρους των ενηλίκων αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώνει μια έγκυος κάθε σταγόνα νερού που αποβάλλεται καθημερινά από τον οργανισμό της.

Πώς θα καταλάβετε αν χρειάζεστε περισσότερη ενυδάτωση

skasmena xeili stin egkimosini 3

Υπάρχουν μερικά ενδεικτικά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε περισσότερο νερό όταν είστε έγκυος.

Ένα τέτοιο σημάδι είναι τα ξηρά και σκασμένα χείλη. Εάν δεν είχατε ξηρά και σκασμένα χείλη πριν την εγκυμοσύνη σας, τότε κατά πάσα πιθανότητα αυτή η νέα πάθηση να προκλήθηκε από το διψασμένο μωρό σας.

Εάν πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, αλλά εξακολουθείτε να έχετε ξηρά χείλη, μπορεί να είναι αποτέλεσμα άλλου προβλήματος.

Αρχικά, παρακολουθήστε τον τρόπο που αναπνέετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεδομένου ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει βουλωμένη μύτη, πολλές γυναίκες αρχίζουν να αναπνέουν από το στόμα τους για να το αντισταθμίσουν. Η συνεχής ροή αέρα προς τα μέσα και προς τα έξω μπορεί να προκαλέσει σκασμένα χείλη.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, τα σκασμένα χείλη μπορεί επίσης να είναι ένδειξη ενός πιο σοβαρού προβλήματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η προεκλαμψία. Στη μελέτη, συμμετείχαν γυναίκες με εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου. Όλες είχαν κάποια κοινά συμπτώματα όπως σκασμένα χείλη, δυσπεψία, πονοκέφαλο, δύσπνοια, ρινική συμφόρηση και κόπωση. Πολλά από αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά σε όλες τις εγκυμοσύνες, αλλά εάν έχετε μια επιπλοκή όπως η προεκλαμψία, ο κίνδυνος για σκασμένα χείλη θα είναι μεγαλύτερος.

skasmena xeili stin egkimosini 2

Photo by Brittney Weng on Unsplash

Tips για σκασμένα χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Συνεχίστε να πίνετε όσο το δυνατόν περισσότερο νερό
  • Φτιάξτε ένα ενυδατικό lip balm
  • Αποφύγετε να γλείφετε τα χείλη σας και να τα δαγκώνετε
  • Αναπνέετε από τη μύτη σας όσο μπορείτε
  • Να θυμάστε ότι τα σκασμένα χείλη μπορεί να είναι ενοχλητικά αλλά γενικά είναι αβλαβή.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved