Κουρκουμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Γενικά οφέλη του κουρκουμά για την υγεία
  • Οφέλη του κουρκουμά στην εγκυμοσύνη
  • Κίνδυνοι στην εγκυμοσύνη
  • Υποκατάστατα κουρκουμά
Κουρκουμάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Είστε έγκυος! Συγχαρητήρια! Αν και το να μάθετε ότι είστε έγκυος είναι αρκετό για να σας κάνει να χαμογελάτε για μέρες, σίγουρα δεν ξέρατε ότι φέρνει πολλά και ενοχλητικά συμπτώματα. Ίσως, ένα από αυτά τα συμπτώματα να σας έχει κάνει να ψάχνετε στο διαδίκτυο 3 τη νύχτα για το αν ο κουρκουμάς μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λοιπόν, να τι πρέπει να ξέρετε για την κατανάλωση (ή μη κατανάλωση) αυτού του λαχταριστού μπαχαρικού ενώ είστε έγκυος.

Γενικά οφέλη του κουρκουμά για την υγεία

egkimosini kourkoumas 1

Ο κουρκουμάς - που ονομάζεται επίσης «χρυσό μπαχαρικό» εξαιτίας του ζωηρού κίτρινου χρώματός του - έχει μακρά ιστορία. Στην πραγματικότητα, η χρήση του χρονολογείται πριν από 4.000 χρόνια από τον Βεδικό πολιτισμό στην Ινδία.

Με την πάροδο των αιώνων, ο κουρκουμάς έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο για καλούς λόγους - και όχι μόνο για να φτιάξει ένα νόστιμο πιάτο με κάρυ.

Μπορεί να έχετε ακούσει ότι ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται και ως συμπλήρωμα διατροφής μιας έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινικά και ακόμη και αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Φυσικά, μπορεί να αναρωτιέστε αν ο κουρκουμάς θα μπορούσε επίσης να ωφελήσει εσάς και το μωρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Στην πραγματικότητα, οι μελέτες είναι ελειπείς σε ότι έχει να κάνει με τα φαρμακευτικά οφέλη του κουρκουμά.

Πιθανά οφέλη του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

egkimosini kourkoumas 4

Το σώμα σας αλλάζει πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μερικά πράγματα - όπως αυτό το αξιολάτρευτο μωρό - είναι ευπρόσδεκτα. Μερικά άλλα- όπως η καούρα και οι ναυτίες- όχι τόσο πολύ.

Θα μπορούσαν τα συμπληρώματα κουρκουμά να είναι η απάντηση σε μια πιο ευτυχισμένη (και υγιή) εγκυμοσύνη; Δυστυχώς, δεν είναι τόσο εύκολο.

Ανακουφίζει από τις καούρες

Εάν αισθάνεστε καούρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανότατα να ψάχνετε για οτιδήποτε μπορεί να σας ανακουφίσει καθώς έχετε τοποθετημένα αρκετά μαξιλάρια στο κεφάλι σας.

Στην παραδοσιακή κινεζική και αγιουρβεδική ιατρική, ο κουρκουμάς έχει χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική θεραπεία για τη θεραπεία της καούρας και άλλων πεπτικών ασθενειών.

Αν και δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους που να δείχνουν την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά στη μείωση της καούρας, μια μελέτη του 2006 έδειξε ότι οι προφλεγμονώδεις παράγοντες και το οξειδωτικό στρες εμπλέκονται στην ανάπτυξη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD).

Με τις αποδεδειγμένες αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του, είναι πιθανό ο κουρκουμάς να βοηθήσει στην ανακούφιση της ΓΟΠΝ, αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Καταπραϋνει την αιμορραγία των ούλων

Το οδοντικό νήμα δεν λείπει από την τσάντα σας. Βουρτσίζετε δύο φορές την ημέρα τα δόντια σας. Τώρα, ξαφνικά, τα ούλα σας αιμορραγούν σαν τρελά. Γιατί;

Αυτή η ενοχλητική ορμόνη εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη, φταίει γι' αυτό.

Έχοντας κορυφωθεί μεταξύ του 2ου και του 8ου μήνα της εγκυμοσύνης, η προγεστερόνη μπορεί να κάνει μια έγκυο γυναίκα πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη ουλίτιδας εγκυμοσύνης.

Μπορεί λοιπόν, ένα στοματικό διάλυμα με βάση τον κουρκουμά να σταματήσει την ουλίτιδα;

Σύμφωνα Μια μοναδική μελέτη , η ​​απάντηση είναι ναι. Το στοματικό διάλυμα κουρκουμά ήταν εξίσου αποτελεσματικό με το τυπικό αντιμικροβιακό στην πρόληψη της πλάκας και της ουλίτιδας.

Αλλά αυτή η μελέτη δεν διεξήχθη σε έγκυες γυναίκες, επομένως η ασφάλεια της χρήσης στοματικού διαλύματος κουρκουμά θα πρέπει να συζητηθεί με τον γιατρό σας — και τον οδοντίατρο, επίσης.

Πρόληψη της προεκλαμψίας

Η προεκλαμψία είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται μόνο στην εγκυμοσύνη — συνήθως μετά την 20η εβδομάδα. Συμβαίνει όταν η αρτηριακή πίεση είναι πολύ υψηλή και υπάρχει πρωτεΐνη στα ούρα ή προβλήματα με τα νεφρά ή το συκώτι.

Η προεκλαμψία επηρεάζει μόνο έως και το 8 τοις εκατό των κυήσεων και οι περισσότερες γυναίκες με προεκλαμψία γεννούν υγιή μωρά και αναρρώνουν πλήρως.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρή, εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

Τι προκαλεί τις εγκύους να αναπτύξουν προεκλαμψία δεν είναι πλήρως γνωστό, αλλά η φλεγμονή θεωρείται ότι παίζει ρόλο.

Μια μοναδική μελέτη που συγκρίνει το πλάσμα των γυναικών με προεκλαμψία με εκείνων χωρίς, υποδηλώνει ότι η κουρκουμίνη - η κύρια ένωση του κουρκουμά - θα μπορούσε να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες σε έγκυες γυναίκες και να βοηθήσει στην πρόληψη της προεκλαμψίας.

Αν και είναι πολλά υποσχόμενο αυτό, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προτείνουμε από την πλευρά μας τον κουρκουμά για την πρόληψη της προεκλαμψίας.

egkimosini kourkoumas 3

Ενίσχυση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού

Θέλετε ένα μωρό ιδιοφυΐα, σωστά; Τρώτε βατόμουρα κάθε μέρα, λαμβάνετε ωμέγα-3 λιπαρά, ακούτε κλασική μουσική και μιλάτε στο μωρό σας από την πρώτη μέρα.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη που μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο και τη νευρολογική ανάπτυξη του μωρού σας: το επίπεδο φλεγμονής του σώματός σας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μωρά των μητέρων με υψηλά επίπεδα φλεγμονής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νευροαναπτυξιακές διαταραχές, όπως η διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.

Μια μελέτη του 2018 έδειξε μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων μητρικών φλεγμονωδών δεικτών και χαμηλότερων βαθμολογιών λειτουργικής μνήμης στην ηλικία των 2 ετών.

Μπορεί να πιστεύετε ότι η κατανάλωση κουρκουμά θα μπορούσε να μειώσει τη φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ως εκ τούτου να ενισχύσει την εγκεφαλική δύναμη του μωρού, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό εάν τα οφέλη του κουρκουμά υπερτερούν των κινδύνων.

Πιθανοί κίνδυνοι του κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι ο κουρκουμάς είναι επιβλαβής για την εγκυμοσύνη — και θα υπήρχαν ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη διεξαγωγή μιας κλινικής δοκιμής με στόχο να το αποδείξει αυτό.

Σε μια μελέτη που έγινε το 2007 σε ζώα, η μόνη αρνητική επίδραση που σημειώθηκε, ήταν το ελαφρώς χαμηλότερο σωματικό βάρος των απογόνων των μητέρων ζώων που είχαν κουρκουμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελέτες που έγιναν σε ανθρώπους - αν και όχι σε έγκυες γυναίκες - έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς ή η κουρκουμίνη μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα μιας γυναίκας με διάφορους τρόπους.

Σε μια μελέτη, η κουρκουμίνη μείωσε επιτυχώς τον πολλαπλασιασμό των ενδομητριακών κυττάρων στην ενδομητρίωση μειώνοντας την παραγωγή οιστραδιόλης (οιστρογόνα).

Αυτή η μελέτη σε ζώα του 2016 έδειξε περαιτέρω ότι η κουρκουμίνη θα μπορούσε να είναι μια πιθανή θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) μειώνοντας τις κύστεις των ωοθηκών.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης ερευνηθεί για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, δείχνοντας μερικά πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ενώ η κουρκουμίνη μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία για γυναίκες, που δεν είναι έγκυες - ειδικά εκείνες με ενδομητρίωση, PCOS ή καρκίνο του μαστού, όπως προτείνεται από αυτές τις μελέτες - τυχόν αλλοιωμένα επίπεδα ορμονών και η λειτουργία των κυττάρων της μήτρας μπορεί να είναι επιβλαβή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απλά δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες και μελέτες για να γνωρίζουμε περισσότερα.

Μπορεί ο κουρκουμάς να προκαλέσει αποβολή;

egkimosini kourkoumas 2

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη αιτιώδης σύνδεση, αλλά οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν να αποφεύγεται η λήψη συμπληρωμάτων με κουρκουμά και κουρκουμίνη για να αποφευχθούν τυχόν πιθανοί (και άγνωστοι) κίνδυνοι για τις μαμάδες και το μωρό.

Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν με τον κουρκουμά;

Θέλετε να κάνετε ό,τι είναι δυνατό για να μείνετε ασφαλής όχι μόνο εσείς αλλά και το μωρό σας.

Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να ακολουθήσετε τις συστάσεις πολλών ειδικών: Αποφύγετε τον κουρκουμά και την κουρκουμίνη ως συμπληρώματα. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωσή τους σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι μπορεί να βρεθεί σε ορισμένα παρασκευασμένα πιάτα, ποτά ή τσάι.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να βγάλετε τελείως τον κουρκουμά από τη διατροφή σας. Για παράδειγμα μπορείτε να απολαύσετε το αγαπημένο σας ινδικό ή ταϊλανδέζικο πιάτο με κάρυ πού και πού. Ως συστατικό μαγειρέματος, τα επίπεδα κουρκουμά είναι πιθανό να είναι ασφαλή.

Παρόλα αυτά, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.

Υποκατάστατα κουρκουμά που είναι ασφαλή για την εγκυμοσύνη

Δοκιμάστε αυτά τα υποκατάσταστα κουρκουμά στη διατροφή σας:

  • κρόκο Κοζάνης
  • σκόνη κάρυ
  • τζίντζερ σε σκόνη
  • σπόρους κύμινου
  • κίτρινους σπόρους μουστάρδας

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved