Εννέα απλά βήματα για να αποφύγετε τις λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη

Εννέα απλά βήματα για να αποφύγετε τις λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη

  • Λοιμώξεις την περίοδο της εγκυμοσύνης
  • Πώς θα προστατεύσετε τον εαυτό σας και το έμβρυο;
Εννέα απλά βήματα για να αποφύγετε τις λοιμώξεις στην εγκυμοσύνη

Κάποιες λοιμώξεις είναι πιο συχνές στην εγκυμοσύνη από ότι συνήθως και μπορούν να βλάψουν τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Λοιμώξεις που είναι πιθανό να εμφανίσει η έγκυος είναι από μία απλή γρίπη ή κρύωμα, μέχρι κολπίτιδες, ουρολομώξεις ή και πιο απειλιτικές όπως ο αιμολυτικός Streptococcus Group-B (GBS), η λιστερίωση και η τοξοπλάσμωση.

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω και μπορείτε να φροντίσετε την υγεία τη δική σας και το μωρού σας, κάνοντας τα εξής:

Ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής

Πλένετε τα χέρια σας συχνά και ιδιαίτερα εάν συναναστρέφεστε με παιδιά. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ιδιαίτερα πριν και μετά από συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να εξολοθρεύσετε τα μικρόβια και να αποφύγετε ασθένειες και λοιμώξεις. Εάν δεν έχετε πρόσβαση σε νερό και σαπούνι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την απολύμανση των χεριών σας κάποιο αντισηπτικό.

Καλό ψήσιμο των κρεατικών

Όλα τα είδη κρέατος θα πρέπει να ψήνονται πολύ καλά πριν τα καταναλώσετε. Αποφύγετε τα hot dog, τα ωμά αλλαντικά ή τα αλλαντικά που ενδεχομένως να μην έχουν ψηθεί καλά, καθώς ενδέχεται να έχουν τα επιβλαβή βακτήρια Listeria monocytogenes.

Επιπτώσεις λιστερίωσης για το έμβρυο: Το βακτήριο μπορεί να μολύνει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και το ίδιο το μωρό και να προκαλέσει αποβολή ή και πρόωρο τοκετό. Τα μωρά ενδέχεται να γεννηθούν βαριά άρρωστα ή να αρρωστήσουν αμέσως μετά τη γέννηση, με προβλήματα όπως μολύνσεις στο αίμα, δυσκολία στην αναπνοή, πυρετό, δερματικές πληγές, βλάβες σε πολλαπλά όργανα και λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως μηνιγγίτιδα.

Κάποια νεογέννητα μαμάδων που έχουν μολυνθεί από λιστερίωση, γεννιούνται υγιή αλλά εμφανίζουν σημάδια μολύνσεις, συνήθως μηνιγγίτιδα μία ή και περισσότερες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

Αποφύγετε το μη παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά που παράγονται από αυτό

Η παστερίωση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ο γάλα θερμαίνεται σε μία συγκεκριμένη θερμοκρασία κατά την οποία σκοτώνονται τα βλαβερά βακτήρια. Το μη παστεριωμένο γάλα προτείνεται να  αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη, όπως και τα τυριά γκοργκοντζόλα, ροκφόρ και το μπλε τυρί. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται και τα τυριά ωρίμανσης όπως είναι το καμαμπέρ και το μπρι.

egkymosyni turi

Ρωτήστε τον γιατρό σας για τον Αιμολυτικό Streptococcus Group-B (GBS)

1 στις 4 γυναίκες έχουν το συγκεκριμένο βακτήριο στον κόλπο τους, χωρίς ωστόσο να νιώθουν συμπτώματα. Σε μικρό αριθμό γυναικών μπορεί να περάσει στο μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού, προκαλώντας σοβαρή μόλυνση ή ακόμα και μηνιγγίτιδα. Ο έλεγχος για την ύπαρξη αυτού του βακτηρίου γίνεται συνήθως λίγο πριν τον τοκετό, στον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης και κρίνεται απαραίτητος για την ασφάλεια και η υγεία του βρέφους. Η θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού ή και πριν.

Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα εμβόλια

Κάποια εμβόλια συνίστανται πριν την εγκυμοσύνη, άλλα κατά τη διάρκεια και άλλα μετά. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το κάθε ένα και για το ποια θα πρέπει να κάνετε και πότε.

Κάντε έλεγχο για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο μωρό. Κάντε τις απαραίτητες εξετάσεις και εάν κάποιες βγουν θετικές, συζητήστε με τον γιατρό σας για το πώς θα προστατεύσετε το μωρό σας αλλά και τον εαυτό σας. Κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι θεραπεύσιμα και την περίοδο της εγκυμοσύνης.

b xoriaki gonadotropini

Αποφύγετε τη συναναστροφή με νοσούντες που έχουν κάποια λοίμωξη

Είτε πρόκειται για τον Covid-19, είτε για οποιαδήποτε άλλη μεταδιδόμενη νόσο, κρατήστε αποστάσεις και προφυλάξτε το έμβρυο και τον εαυτό σας. Εν μέσω πανδημίας είναι σημαντικό να τηρείτε τα μέτρα για τη χρήση μάσκας, κτλ.. Επικίνδυνη μεταδιδόμενη ασθένεια είναι και η ερυθρά, η οποία ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο μωρό όπως νοητική καθυστέρηση και κώφωση.

Κρατήστε τα έντομα μακριά

Κάποια κουνούπια μπορεί να είναι φορείς ιών, όπως είναι ο Zika, ο οποίος έχει συσχετιστεί με τη βρεφική θνησιμότητα. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικά για να κρατήστε τα έντομα μακριά και το μωρό σας ασφαλές.

Προστασία από την τοξοπλάσμωση

Η τοξοπλάσμωση είναι μια ασθένεια που την προκαλεί το πρωτόζωο τοξόπλασμα, ιδιαίτερα το είδος Toxoplasma gondii, μεταδιδόμενο στον άνθρωπο από τα κατοικίδια.

Η νόσος μεταδίδεται από το ωμό κρέας που έχει μολυνθεί ή με την επαφή με μολυσμένα κόπρανα γάτας. Αποφεύγετε να έρχεστε σε επαφή με κόπρανα γάτας, και αναθέστε σε κάποιον άλλον να την καθαρίζει. Πλένετε προσεκτικά τα χέρια σας κάθε φορά που πιάνετε κόκκινο κρέας και βεβαιωθείτε ότι το ψήνετε πολύ καλά πριν το καταναλώσετε.

Πηγή: healthychildren.org

Διαβάστε επίσης

Β-χοριακή γοναδοτροπίνη: Τι είναι και ποιες οι τιμές της ανά εβδομάδα κύησης;

Κάνει να βάφετε τα νύχια στην εγκυμοσύνη και να χρησιμοποιείτε ξεβαφτικό νυχιών;

Μύθοι για την εγκυμοσύνη - Μην τρώτε σούσι, μη βάφετε τα νύχια και άλλα πολλά

Γιατί σκουραίνουν οι θηλές στην εγκυμοσύνη;

ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Κοριτσίστικα ονόματα που δεν τα χρησιμοποιούμε πια

Κοριτσίστικα ονόματα που δεν τα χρησιμοποιούμε πια

Ορθούλα, Πάτρα, Κέρκυρα, Ξενοφωντίνα είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που οι…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Στιγμές μητρότητας που αναπολεί μια μαμά

Στιγμές μητρότητας που αναπολεί μια μαμά

Οι απλές στιγμές της καθημερινότητας με το παιδί που μια μαμά θα…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Παγωτό σάντουιτς με 3 υλικά και μπισκότα μπι μπερ

Παγωτό σάντουιτς με 3 υλικά και μπισκότα μπι μπερ

Τα συγκεκριμένα σαντουιτσάκια είναι το πιο νόστιμο μαμαδίστικο παγωτό.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Προκαλούν οι κύστεις ωοθηκών υπογονιμότητα; (vid)

Προκαλούν οι κύστεις ωοθηκών υπογονιμότητα; (vid)

Μπορούν οι κύστεις στις ωοθήκες να επηρεάσουν αρνητικά τη γονιμότητα της γυναίκας;
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved