Γιατί σκουραίνουν οι θηλές στην εγκυμοσύνη;

  • Είναι σύνηθες να σκουραίνουν οι θηλές στην εγκυμοσύνη;
  • Γιατί σκουραίνουν οι θηλές;
  • Τι γίνεται μετά τον τοκετό;
  • Άλλες αλλαγές στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης
Γιατί σκουραίνουν οι θηλές στην εγκυμοσύνη;

Η εγκυμοσύνη συνεπάγεται πολλές αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας, κάποιες εμφανείς και άλλες όχι. Το πρησμένο στήθος είναι από τα πρώιμα σημάδια της εγκυμοσύνης και καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης παρουσιάζει αλλαγές στο μέγεθος και την υφή.

Είναι σύνηθες να σκουραίνουν οι θηλές στην εγκυμοσύνη;

Στις περισσότερες γυναίκες σκουραίνουν και οι θηλές και η περιοχή γύρω από αυτές (θηλέα άλως), συνήθως από το δεύτερο τρίμηνο κι έπειτα. Εκτός από την υπέρχρωση, ενδέχεται οι θηλές σας να είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, πιο ευαίσθητες ή να παρατηρήσετε μικρά εξογκώματα στην θηλέα άλω. Τα εξογκώματα αυτά είναι γνωστά και ως αδένες του Montgomery οι οποίοι στην ουσία σμηματογόνοι αδένες που δημιουργούνται λόγω της προετοιμασίας του σώματος για τον θηλασμό.

Γιατί σκουραίνουν οι θηλές;

Η αιτία για την υπέρχρωση των θηλών είναι πιθανά η αύξηση των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης, η οποία αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής δηλαδή που κάνει τα μαλλιά, τα μάτια και το δέρμα πιο σκούρα.

Οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την αύξηση της παραγωγής μελανίνης είναι αυτές στις οποίες ήδη παρατηρούνται αυξημένες ποσότητες μελανίνης όπως είναι η θηλή και η περιοχή γύρω από αυτήν.

stithos egkymosyni thiles 2

Τι γίνεται μετά τον τοκετό;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι θηλές αποκτούν το φυσιολογικό τους χρώμα μετά τον τοκετό, σε διάστημα μερικών εβδομάδων ή και μηνών. Ωστόσο, αλλαγές στον θηλασμό συμβαίνουν και την περίοδο του θηλασμού και οι θηλές ενδέχεται και το διάστημα αυτό να είναι πιο ευαίσθητες και μεγαλύτερες σε μέγεθος.

Άλλες αλλαγές στο στήθος την περίοδο της εγκυμοσύνης

Το στήθος αλλάζει ήδη από τις πρώτες εβδομάδες κύησης. Οι πιο συνήθεις αλλαγές είναι η αύξηση του μεγέθους του έως και δύο με τρεις φορές και η έντονη ευαισθησία. Το ευαίσθητο στήθος αποτελεί κλασικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και μπορεί να το έχετε μέχρι και τον τοκετό. Άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα κυρίως στο τρίτιο τρίμηνο της εγκυμοσύνης είναι η ξηρότητα και η φαγούρα οι οποίες συνήθως είναι αποτέλεσμα κάποιου εκζέματος στη περιοχή της θηλής. Τέλος, στο δεύτερο τρίμηνο, από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης κι έπειτα, είναι πιθανό να δείτε πρωτόγαλα να παράγεται από το στήθος σας.

Με πληροφορίες από motherandbaby.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved