Έντεκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει μια έγκυος

  • Τι δεν πρέπει να κάνει μια γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη.
  • Οσα πρέπει να αποφεύγει και για ποιο λόγο.

 

Έντεκα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει μια έγκυος

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μιας γυναίκας καθιστούν αναγκαία και την καθιέρωση μιας νέας ρουτίνας.

Με άλλα λόγια, γίνονται ορισμένες τροποποιήσεις σε πολλές καθημερινές συνήθειες αλλά και του τρόπου ζωής για να διασφαλιστεί ότι η έγκυος και το παιδί θα είναι απόλυτα υγιείς.

Η σωστή διατροφή, η καλή ψυχική υγεία, η άσκηση, βοηθούν την έγκυο να έχει μια υγιή εγκυμοσύνη και ένα έμβρυο που αναπτύσσεται στη μήτρα φυσιολογικά.

Γι΄αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγονται κατά την περίοδο της κύησης τα ακόλουθα :

alkool stin egimosini

Αλκοόλ και χρήση φαρμάκων

Στην κορυφή της λίστας με τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνει μια έγκυος είναι η χρήση αλκοόλ , και φαρμάκων. Ειδικά η χρήση φαρμάκων και ναρκωτικών μπορεί να προκαλέσουν στο μωρό:

  • Σύνδρομο εθισμού
  • Αποχητικό σύνδρομο
  • Δυσμορφίες
  • Πρόωρο θάνατο

Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Όλες οι υπερβολές είναι επιβλαβείς για την υγεία. Η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού ή να προκαλέσει:

  • Αποβολή
  • Πρόωρο τοκετό

Παράλληλα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας τους πρώτους μήνες. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης καφέ και άλλων προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη.

egkymosini kafeini ereuna 2

Δίαιτα χωρίς ιατρική επίβλεψη

Ένα άλλο πράγμα που δεν πρέπει να κάνει μια έγκυος είναι να ακολουθεί οποιοδήποτε είδος διατροφής χωρίς να συμβουλευτεί το γιατρό της. Χωρίς την κατάλληλη παρακολούθηση, το μωρό μπορεί να μην λάβει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.

Κατανάλωση μισοψημένου κρέατος

Τα κρέατα πρέπει να τρώγονται τουλάχιστον μέτρια μαγειρεμένα. Η σαλμονέλα και η τοξοπλάσμωση είναι δύο από τις λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν με την κατανάλωση μη σωστά μαγειρεμένου φαγητού.

Έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το δέρμα γίνεται πολύ πιο ευαίσθητο και είναι σημαντικό εκτός από τη χρήση αντηλιακού να αποφεύγεται από την εγκυμονούσα η υπερβολική έκθεση στον ήλιο ή τις ώρες με υψηλή ακτινοβολία.

egimosini kai kafsonaw

Σάουνα

Το ζεστό μπάνιο και η σάουνα δεν ενδείκνυνται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Το πολύ ζεστό νερό προκαλεί αγγειοδιαστολή ενώ η έγκυος μπορεί να νιώσει ζάλη ακόμα και λιποθυμία.

Επικίνδυνα ταξίδια

Οι περισσότερες εγκυμονούσες αποφεύγουν τα ταξίδια. Ωστόσο, όσες δεν έχουν πρόβλημα να ταξιδεύουν, θα πρέπει αρχικά να έχουν την έγκριση του γιατρού τους και επίσης να αποφεύγουν μέρη που είναι πολύ ζεστά (κίνδυνος μόλυνσης από κουνούπια) ή πολύ κρύα.

Ακτινογραφίες

Η ακτινοβολία που εκπέμπεται από τα μηχανήματα ακτίνων Χ πρέπει να αποφεύγεται στην εγκυμοσύνη. Ο γυναικολόγος θα πρέπει να είναι ενήμερος για όλες τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνει η έγκυος πέραν των αμιγώς γυναικολογικών.

Τοξικές χημικές ουσίες

Αν και η επίδραση ορισμένων χημικών ουσιών δεν έχει αποδειχθεί, προληπτικά, μια έγκυος γυναίκα δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή μαζί τους. Έκθεση σε φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα και άλλα ευρέως χρησιμοποιούμενα προϊόντα καθαρισμού , όπως αμμωνία αναμεμειγμένη με απορρυπαντικό είναι καλό να αποφεύγεται κατά την κύηση.

askiseis stin egkimosini

Έντονες σωματικές ασκήσεις

Ενώ η άσκηση βοηθά την εγκυμονούσα, η έντονη και μεγάλης διάρκειας μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρο θάνατο του εμβρύου. Ομοίως, εάν η έγκυος καταβάλλει υπερβολικές προσπάθειες, μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς που μπορεί να απαιτήσουν χειρουργική επέμβαση , όπως συμβαίνει με τις κήλες.

Χρήση καθαρτικών

Παρά το γεγονός ότι η δυσκοιλιότητα είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η χρήση καθαρτικών χωρίς ιατρική συνταγή.
Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες σε συνδυασμό με κατανάλωση υγρών βοηθά σημαντικά την κινητικότητα του εντέρου και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved