Πώς η κακή στοματική υγιεινή των εγκύων μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο

  • Η σημασία της στοματικής υγιεινής στην εγκυμοσύνη
  • Τι μπορεί να συμβεί στο έμβρυο λόγω της κακής στοματικής υγείας της εγκύου
Πώς η κακή στοματική υγιεινή των εγκύων μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο

Χάρη σε έρευνες και επιστημονικές μελέτες, σήμερα γνωρίζουμε ότι η στοματική υγιεινή των εγκύων μπορεί να επηρεάσει το έμβρυο.

Η κακή στοματική υγεία της εγκύου μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό

Εάν μια έγκυος παραμελήσει τη στοματική της υγιεινή, θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του εμβρύου που μεγαλώνει στη μήτρα της. Εφόσον εμφανίσει περιοδοντική νόσο, ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα, αυξάνεται.

Η περιοδοντική νόσος ξεκινά από απλή ουλίτιδα (φλεγμονή ούλων – αιμορραγία), η οποία στη συνέχεια μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα και σε καταστροφή του φατνιακού οστού έως και απώλεια του δοντιού, εάν δεν γίνει έγκαιρα η σωστή διάγνωση και θεραπεία από τον οδοντίατρο.

Με άλλα λόγια, εκτός από την φλεγμονή των ούλων, στα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της περιοδοντίτιδας συμπεριλαμβάνεται η μικρότερη ή μεγαλύτερη κινητικότητα των δοντιών και η αλλαγή της σχέσης των δοντιών της επάνω γνάθου με εκείνα της κάτω γνάθου (σύγκλειση).

Μια έγκυος με ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα διατρέχει τον κίνδυνο να μην γεννήσει στην ώρα της με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη του εμβρύου. Δυστυχώς, η ουλίτιδα είναι πολύ συχνή μεταξύ των εγκύων και ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να αντιμετωπίζετε όσο πιο άμεσα γίνεται.

egkymosuni dontia stomatiki ugieini1

Η κακή στοματική υγιεινή της εγκύου θα μπορούσε να επηρεάσει το βάρος του μωρού

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχει αιτιώδης συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας περιοδοντικής νόσου κατά την κύηση και του χαμηλού βάρους γέννησης των μωρών. Αυτό θα μπορούσε να συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό , καθώς το τελευταίο τρίμηνο, είναι καθοριστικό στο βάρος του μωρού. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η σχέση δεν έχει ακόμη πλήρως εδραιωθεί, καθώς υπάρχουν άλλες μελέτες που δεν μπόρεσαν να την επαληθεύσουν.

Ακόμα κι έτσι, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι όταν η έγκυος έχει μια φλεγμονώδη ή μολυσματική ασθένεια, ορισμένες ουσίες διασχίζουν τον πλακούντα και φτάνουν στο μωρό.
Αυτό μπορεί να διακόψει τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο, και να οδηγήσει σε συγγενείς ασθένειες διαφόρων ειδών.

egkymosuni dontia stomatiki ugieini

Οι μητέρες με κακή στοματική υγιεινή μεταδίδουν βακτήρια στο στόμα του μωρού

Οι μητέρες μπορούν να περάσουν βακτήρια στο νεογέννητο και αυτό αποτελεί ένα είδος κάθετης μετάδοσης . Με άλλα λόγια, η κακή στοματική υγιεινή των μητέρων έχει άμεσο αντίκτυπο στη στοματική υγεία των παιδιών τους.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved