Χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

  • Τι είναι η προγεστερόνη;
  • Πώς η χαμηλή προγεστερόνη επηρεάζει την εγκυμοσύνη;
  • Ποια επίπεδα της προγεστερόνης θεωρούνται χαμηλά;
  • Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα;
  • Μπορούν τα συμπληρώματα προγεστερόνης να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού;
Χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η προγεστερόνη;

Η προγεστερόνη είναι μία ορμόνη που παράγει το γυναικείο σώμα αμέσως μετά την ωορρηξία και προετοιμάζει την μήτρα για μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα της προγεστερόνης αυξάνονται και μειώνονται σε κάθε κύκλο και έτσι εάν μετά την ωορρηξία δεν υπάρξει σύλληψη, τα επίπεδα είναι αρκετά χαμηλά και προκαλείται η έμμηνος ρύση.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, το σώμα συνεχίζει να παράγει προγεστερόνη η οποία συμβάλλει στην υγεία των τοιχωμάτων της μήτρας, προστατεύοντας έτσι το έμβρυο όσο μεγαλώνει. Επιπλέον, η προγεστερόνη προετοιμάζει το σώμα για τον θηλασμό, ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και μετά τον τοκετό. Τα επίπεδα της προγεστερόνης ολοένα και αυξάνονται την περίοδο της εγκυμοσύνης. Σε κάποιες περιπτώσεις ωστόσο είναι ιδαίτερα χαμηλά και τότε έχουμε τη λεγόμενη ωχρινική ανεπάρκεια.

Πώς η χαμηλή προγεστερόνη επηρεάζει την εγκυμοσύνη;

Δεν είναι βέβαιο το πώς τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης επηρεάζουν την εγκυμοσύνη. Κάποιο ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καμία επίδραση, ενώ άλλοι ότι χωρίς την επάρκεια της προγεστερόνης , η μήτρα δεν είναι κατάλληλα προστατευμένη για την εμφύτευση και την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου.

Επίσης, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες οι οποίες έχουν αποβάλει τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα προγεστερόνης, ωστόσο δε είναι ξεκάθαρο εάν η αποβολή έχει προκαλέσει τη μείωση αυτή ή εάν τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης έχουν προκαλέσει την αποβολή.

xamila epipeda progesteronis 1

Ποια επίπεδα της προγεστερόνης θεωρούνται χαμηλά;

Το φάσμα στο οποίο τα επίπεδα της προγεστερόνης θεωρούνται φυσιολογικά είναι αρκετά μεγάλο και το εάν η έγκυος έχει χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης ή όχι, εξαρτάται από το πότε το σώμα της απελευθερώνει την συγκεκριμένη ορμόνη. Υπάρχει η δυνατότητα λήψης συμπληρωμάτων προγεστερόνης η οποία όμως ενδείκνυται όταν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου, όπως ιστορικό.

Τα επίπεδα της προγεστερόνης συνήθως ελέγχονται πριν την εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις αστάθειας των κύκλων. Κατά μέσο όρο, τα φυσιολογικά επίπεδα προγεστερόνης κυμαίνονται:

  • Πριν την ωορρηξία: λιγότερο από 1 ng/mL
  • Στη μέση του εμμηνοροϊκού κύκλου: 5 – 20 ng/mL
  • Το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: 11,2 – 90 ng/mL
  • To δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: 25,6 – 89,4 ng/mL
  • Το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης: 48 – 300 ng/mL

Ποια τα αίτια και ποια τα συμπτώματα;

Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά, τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης έχουν συσχετιστεί με περιπτώσεις αποβολής, εξωμήτριας κύησης και ασταθείς εμμηνορροϊούς κύκλος. Η αστάθεια στον κύκλο είναι ένα και από τα κύρια συμπτώματα μαζί με τους έντονους πόνους κατά την διάρκεια της περιόδου, τους πονοκεφάλους, τις ημικρανίες και την κυκλοθυμία.

Μπορούν τα συμπληρώματα προγεστερόνης να μειώσουν τον κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού;

Οι γνώμες διίστανται, βάση των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι στιγμής. Σχετικά με το κίνδυνο αποβολής, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 800 γυναίκες έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων δεν οδήγησε σε σημαντική αύξηση ολοκληρωμένων κυήσεων σε γυναίκες που είχαν ιστορικό αποβολών. Ωστόσο άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα προγεστερόνης μπορούν να βοηθήσουν γυναίκες που είχαν αποβάλει στο παρελθόν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Όσον αφορά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, για τις γυναίκες που έχουν κοντό τράχηλο γύρω στις 16 έως 24 εβδομάδες εγκυμοσύνης, το κολπικό υπόθετο προγεστερόνης βρεθεί αποτελεσματικό για την πρόληψη του πρόωρου τοκετού. Για τις γυναίκες που επίσης είχαν πρόωρο τοκετό στο παρελθόν, τα συμπληρώματα προγεστερόνης θεωρούνται ότι μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε μία μετέπειτα εγκυμοσύνη.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved