Τι νιώθει το μωρό σας όταν κλαίτε από λύπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Τα συναισθήματά σας επηρεάζουν το έμβρυο;
  • Τι μπορεί να νιώσει το μωρό μέσα στη μήτρα;
  • Τι δείχνουν έρευνες για τη συναισθηματική κατάσταση της εγκύου και του εμβρύου
Τι νιώθει το μωρό σας όταν κλαίτε από λύπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
unsplash.com / Ömürden Cengiz

Αυτό που νιώθει και βιώνει το μωρό σας μέσα στην κοιλιά σας συνδέεται άμεσα με αυτό που σας συμβαίνει. Είστε η στενότερη επαφή του με τον έξω κόσμο καθώς και με τον εσωτερικό του κόσμο.

Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό σας αισθάνεται το ίδιο πράγμα που νιώθετε και με την ίδια ένταση. Εάν κλάψετε από λύπη, το μωρό σας θα νιώσει το ίδιο συναίσθημα.

« Κατά την περίοδο της κύησης, το μωρό σας προετοιμάζεται για τη ζωή και το κάνει μέσω των μηνυμάτων που του στέλνετε εσείς ως μητέρα», δηλώνει ο Curt A. Sandman, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Η συγκεκριμένη μελέτη διαπίστωσε ότι η συναισθηματική κατάσταση μιας μητέρας επηρεάζει την ανάπτυξη του μωρού της πριν και μετά τη γέννηση.

‘Ενα από τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι τα μωρά μπορούν επίσης να αισθανθούν και να βιώσουν τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας τους.

sinaistimata morou stin egimosini1

Ο πλακούντας λαμβάνει τα ορμονικά σήματα της θλίψης

Καθώς το έμβρυο μεγαλώνει, λαμβάνει συνεχώς μηνύματα από τη μητέρα του : από τον ήχο της καρδιάς της ή τη μουσική που του παίζει κοντά στην κοιλιά της. Παράλληλα όμως, το μωρό έχει την δυνατότητα να νιώσει τη συναισθηματική κατάσταση της μητέρας του μέσα από τον πλακούντα.

Εάν η μητέρα είναι πολύ λυπημένη ή υποφέρει από κατάθλιψη, το βιώνει και το μωρό. Και αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ανάπτυξή του για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του.

Επιπλέον, η ίδια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε –σε προηγούμενη μελέτη– ότι τα μεγαλύτερα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν άγχος και ένιωθαν θλίψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους είχαν ορισμένες διαφορές στη δομή του εγκεφάλου τους. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί τι ακριβώς σημαίνει για ένα παιδί μακροπρόθεσμα εάν η μητέρα του έχει κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

sinaistimata morou stin egimosini2

Οι εναλλαγές της διάθεσης επηρεάζουν τη συναισθηματική ανάπτυξη των μωρών

Κι όμως η συναισθηματική και ψυχική κατάσταση της μητέρας μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού της πριν και μετά τη γέννηση.

Για αυτόν τον λόγο, η καλύτερη στρατηγική θα ήταν η θεραπεία της προγεννητικής κατάθλιψης. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι οι γυναίκες σπάνια ζητούν ψυχολογικό ή ψυχιατρικό έλεγχο ή αξιολόγηση πριν από τη γέννηση του μωρού τους, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το καλύτερο που μπορεί να κάνει μια μητέρα κατά την περίοδο της κύησης, είναι να έχει μια ισορροπημένη συναισθηματική κατάσταση και να νιώθει ήρεμη γιατί αυτό θα επιτρέψει στο μωρό να αναπτυχθεί σωστά.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αυτό που επηρεάζει περισσότερο το μωρό είναι οι επίμονες εναλλαγές της διάθεσης της μητέρας του. Αυτό συμβαίνει επειδή το μωρό αισθάνεται ανασφάλεια όταν βιώνει συνεχείς σύντομες εκρήξεις ευτυχίας που γρήγορα μετατρέπονται σε θλίψη ή άγχος. Αυτές οι ανισορροπίες επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού πριν και μετά τη γέννησή του, γι' αυτό είναι απαραίτητο η μητέρα να παραμείνει συναισθηματικά ισορροπημένη.

Ιδανικά, σε αυτό το πολύ σημαντικό στάδιο που δημιουργούνται τόσο στενοί δεσμοί ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας, φροντίστε να νιώθετε όσο το δυνατόν πιο ήρεμες. Αποφύγετε το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να δοκιμάσετε διαλογισμό, ασκήσεις χαλάρωσης και γιόγκα.

Στη gallery που ακολουθεί μπορείτε να δείτε με ποιους άλλους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κακή ψυχολογία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved