Βίντεο δείχνει πώς μεγαλώνει το έμβρυο μέσα στη μήτρα εβδομάδα με την εβδομάδα

  • Βίντεο που δείχνει μέσα από υπέρηχο πώς μεγαλώνει ένα έμβρυο εβδομάδα με την εβδομάδα
  • Τι πρέπει να γνωρίζετε από την 1η έως την 40η εβδομάδα κύησης
Βίντεο δείχνει πώς μεγαλώνει το έμβρυο μέσα στη μήτρα εβδομάδα με την εβδομάδα

Συγχαρητήρια! Για να βρίσκεστε στο άρθρο μας σίγουρα είστε έγκυος και θέλετε να μάθετε περισσότερα πράγματα για την κάθε εβδομάδα του μωρού που μεγαλώνει μέσα σας ξεχωριστά, καθώς και πώς αναπτύσσεται εβδομάδα με την εβδομάδα.

Στο άρθρο που ακολουθεί αρχικά θα δείτε ένα βίντεο που δείχνει εβδομάδα με την εβδομάδα την ανάπτυξη του εμβρύου και στην συνέχεια ακολουθούν πληροφορίες για συναρπαστικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε.

Βίντεο που δείχνει μέσα από υπέροχο πώς μεγαλώνει ένα έμβρυο εβδομάδα με την εβδομάδα



Τι πρέπει να γνωρίζετε από την 1η έως την 40η εβδομάδα κύησης

Ως αφετηρία της μέτρησης της ηλικίας της κύησης εκλαμβάνεται η πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου.

1-2η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά την πρώτη και τη δεύτερη εβδομάδα της κύησης στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κύηση, αλλά το σώμα προετοιμάζεται για το θαύμα της γονιμοποίησης του ωαρίου και της εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.

3η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Προς το τέλος της 3ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, η βλαστοκύστη εισέρχεται στην ενδομητρική κοιλότητα και είμαστε έτοιμοι για το επόμενο κεφάλαιο του ταξιδιού της ζωής: την εμφύτευση!

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το καθοριστικό γεγονός, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της 4ης εβδομάδας της κύησης, είναι λοιπόν η εμφύτευση και η έναρξη της δημιουργίας της επαφής μεταξύ εμβρύου και μητέρας. Μιας επαφής, που είναι σωματική αλλά και ψυχική και κρατάει μια ζωή.

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Την 5η εβδομάδα τα κύτταρα του εμβρύου, τα οποία μέχρι τότε ήταν όμοια μεταξύ τους, συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, αλλά παράλληλα αρχίζουν και να εξειδικεύονται σε διαφορετικές λειτουργίες, διαφοροποιούνται, όπως λέμε. Επιπλέον τα κύτταρα αρχίζουν να οργανώνονται σε τρία διαφορετικά στρώματα. Έτσι το έμβρυο στο στάδιο αυτό μοιάζει με ένα δίσκο, ο οποίος έχει τρία στρώματα, τα λεγόμενα βλαστικά στρώματα.

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει μήκος περίπου 4 χιλιοστά του μέτρου και έχει αρχίσει να αποκτά μια καμπυλότητα. Έτσι τώρα το σχήμα του μοιάζει με το λατινικό γράμμα "C". Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή, που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας είναι η έναρξη του σχηματισμού της καρδιάς του εμβρύου. Η πρώιμη αυτή καρδιά αρχίζει να πάλλεται ρυθμικά και να προωθεί την κυκλοφορία του αίματος.

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο στο στάδιο αυτό έχει μήκος 9 χιλιοστών του μέτρου περίπου. Για να δώσουμε μια εικόνα του μεγέθους του εμβρύου με τη συμπλήρωση της 7ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, θα μπορούσαμε να πούμε πως το μήκος του είναι λίγο μεγαλύτερο από αυτό μίας γόμας, που βρίσκεται στην κορυφή ενός μολυβιού.

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Με τη συμπλήρωση της 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης το έμβρυο έχει μήκος από 11 έως 14 χιλιοστά του μέτρου. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης αρχίζει ο σχηματισμός των πνευμόνων. Επίσης συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και η ανάπτυξη του εγκεφάλου. Εντυπωσιακές είναι εξάλλου και οι εξωτερικές αλλαγές του εμβρύου. Παρατηρώντας το κεφάλι του, μπορούμε πλέον να διακρίνουμε ξεκάθαρα τα μάτια του, καθώς και σχηματισμούς, που μοιάζουν με κοχύλια, οι οποίοι βρίσκονται στα πλάγια της κεφαλής και θα εξελιχθούν στα πτερύγια των ώτων, δηλαδή στα αυτιά.

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Με τη συμπλήρωση της εβδομάδας αυτής, το έμβρυο έχει μήκος 19 με 20 χιλιοστά. Στο στάδιο αυτό μπορεί να γίνει δια κοιλιακού πλέον υπερηχογραφήματος παρακολούθηση του εμβρύου, όταν η ουροδόχος κύστη είναι γεμάτη, καθότι η μήτρα είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να προβάλλει πάνω από τα οστά της λεκάνης.

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο από τη 10η εβδομάδα της κύησης και έπειτα δεν είναι παρουσιάζει την ίδια ευαισθησία στην έκθεση σε βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επομένως, η ενδεχόμενη έκθεση του εμβρύου σε τέτοιου είδους παράγοντες δεν θα προκαλέσει μεν αποβολή του εμβρύου, αλλά δεν αποκλείεται να προκαλέσει σωματικές ανωμαλίες μικρότερης έκτασης, οι οποίες θα είναι ορατές στη γέννηση και ονομάζονται συγγενείς ανωμαλίες.

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Με το πέρας αυτής της εβδομάδας το έμβρυο θα έχει μήκος περίπου 4,1 με 5 εκατοστά του μέτρου, ενώ θα ζυγίζει περίπου 7 με 8 γραμμάρια, σχεδόν όσο ζυγίζει δηλαδή ένα νόμισμα των 2 ευρώ.

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μία από τις πιο εντυπωσιακές αλλαγές, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της 12ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης, είναι η εμφάνιση αντανακλαστικών κινήσεων. Τα δάκτυλα τόσο των χεριών, όσο και των ποδιών, αρχίζουν αν ανοίγουν και να κλείνουν, ενώ στις άκρες τους είναι πλέον ορατά τα νύχια.

13η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο τέλος της 13ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου ισούται με περίπου 7,5 εκατοστά, ενώ ζυγίζει περίπου 25 γραμμάρια, όσο περίπου ζυγίζει μία λεπτή φέτα ψωμί.

14η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής το έμβρυο είναι σε θέση να αλλάξει τις εκφράσεις του προσώπου του. Ο εγκέφαλος δίνει τα απαραίτητα ερεθίσματα στους μυς του προσώπου, οι οποίοι επιδίδονται σε μία συνεχή «γυμναστική». Έτσι το προσωπάκι μπορεί να συνοφρυωθεί, ενώ σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα και των άνω και κάτω άκρων, μπορεί το μωράκι, που μεγαλώνει μέσα σας στο στάδιο αυτό να πιπιλίσει και τον αντίχειρά του!

15η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής κινείται συνεχώς μέσα στο αμνιακό υγρό. Τις χορευτικές ικανότητες του εμβρύου μπορούμε να τις «θαυμάσουμε» κατά τη διάρκεια του υπερηχογραφικού ελέγχου.

16η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το βάρος του μωρού στο στάδιο αυτό είναι περίπου 100 γραμμάρια, όσο ζυγίζουν δηλαδή δύο βερίκοκα και το μήκος του περίπου 10 εκατοστά του μέτρου.

17η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μικρό πρόσωπο του εμβρύου έχει πλέον χαρακτηριστικά «ανθρώπινα» σε μικρογραφία. Αν και τα βλέφαρά του είναι ακόμα κλειστά, τα μάτια του μπορούν και κουνιούνται. Έχουν αρχίσει και σχηματίζονται τόσο τα φρύδια του, όσο και οι βλεφαρίδες!

18η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού. Τα νεύρα του εμβρύου αρχίζουν να καλύπτονται από μία λεπτή προστατευτική μεμβράνη, η οποία αποτελείται από την ουσία μυελίνη. Οι συνδέσεις μεταξύ των νεύρων, οι συνάψεις, όπως τις ονομάζουμε, γίνονται όλο και πιο πολύπλοκες. Έτσι τα δίκτυα, τα οποία σχηματίζονται από τα νευρικά κύτταρα, γίνονται όλο και πιο σύνθετα. Επίσης τα νευρικά κύτταρα αρχίζουν να «εξειδικεύονται» και το έμβρυο αρχίζει να αναπτύσσει τις διάφορες αισθήσεις.

19η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το έμβρυο ζυγίζει πλέον περισσότερο από τον πλακούντα. Ακόμα όμως το ποσοστό λίπους στο σώμα του είναι ακόμα σχετικά μικρό. Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης η αναλογία του μήκους των άνω και κάτω άκρων με το υπόλοιπο σώμα είναι πλέον αυτή, που θα συναντήσουμε και μετά τον τοκετό

20η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Την εβδομάδα αυτή το μωράκι σας γίνεται όλο και μεγαλύτερο και όλο και πιο δυνατό. Ακόμα μέσα στη μήτρα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος, για να κινηθεί. Οι κινήσεις του πλέον είναι αρκετά δυνατές και μάλλον θα τις έχετε ήδη αισθανθεί χαμηλά στην κοιλιά σας. Το νευρικό σύστημα συνεχίζει να εξελίσσεται και οι κινήσεις του γίνονται όλο και πιο συντονισμένες, ενώ και οι αισθήσεις του αποκτούν όλο και μεγαλύτερη οξύτητα. Κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο είναι σαφώς αυξημένες οι πιθανότητες να δείτε το φύλο του μωρού σας! Φυσικά τα γεννητικά του όργανα θα αυξηθούν κι άλλο σε μέγεθος.

21η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Θα σας φανεί απίστευτο, αλλά το μωράκι σας σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης κοιμάται από 12 μέχρι 14 ώρες την ημέρα! Μακάρι να μπορούσατε κι εσείς να ξεκουραστείτε τόσο πολύ! Μάλιστα συχνά το μωράκι αναπτύσσει και συνήθειες, προτιμάει δηλαδή να κοιμάται σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας, ενώ άλλες είναι πιο ζωηρό. Σταδιακά θα μπορείτε να ξεχωρίσετε πότε προτιμά να ξεκουράζεται και πότε να παίζει. Ακόμα δεν το πήρατε αγκαλιά και έχει ήδη ξεκινήσει η γνωριμία σας!

22η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 27,8 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 430 γραμμάρια, όσο δηλαδή περίπου ζυγίζει ένα κουτάκι αναψυκτικού. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

23η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 28,9 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 500 γραμμάρια, όσο δηλαδή περίπου ζυγίζει ένα μικρό μπουκαλάκι νερό. Τόσο το βάρος, όσο και το μήκος μπορεί να διαφέρουν σημαντικά από έμβρυο σε έμβρυο.

24η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στην 24η εβδομάδα της κύησης θα μπορούσατε να δείτε σε ποιον μοιάζει επιτέλους το μωρό! Αν είχαμε μια κάμερα και βλέπαμε το προσωπάκι του, θα μπορούσαμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα τα χαρακτηριστικά του. Θα βλέπαμε ένα προσωπάκι πλήρως σχηματισμένο, αν και σε μικρογραφία. Θα μπορούσαμε να δούμε τα βλέφαρά του, τις βλεφαρίδες του και τα μαλλάκια του. Δυστυχώς δεν θα μπορούσαμε ακόμα να δούμε αν θα είναι καστανό ή μελαχρινό, διότι οι τρίχες του, λόγω έλλειψης χρωστικής στο στάδιο αυτό, είναι ακόμα λευκές.

25η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 34,6 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 660 γραμμάρια, όσο περίπου ζυγίζουν δύο μικρά κουτάκια αναψυκτικού από αλουμίνιο.

26η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 35,6 εκατοστά, όσο δηλαδή είναι το μήκος που έχει το φρέσκο κρεμμύδι και το βάρος είναι περίπου 760 γραμμάρια.

27η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Μία άλλη αλλαγή, που πιθανώς να προσέξετε στο στάδιο αυτό της κύησης, είναι πως το μωράκι σας μπορεί να έχει λόξιγκα! Συχνά μπορεί να το αισθανθείτε να κάνει μικρά επαναλαμβανόμενα τινάγματα. Τα επεισόδια αυτά του λόξιγκα μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και λίγα λεπτά. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, το μωράκι σας δεν ενοχλείται από το λόξιγκα, είναι απλά μια ακόμα νέα εμπειρία από τις πολλές, που θα έχει στη ζωή του!

28η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Σημαντική είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου στην 28η εβδομάδα της κύησης. Συγκεκριμένα εντυπωσιακή ανάπτυξη παρουσιάζουν οι περιοχές αυτές του εγκεφάλου, οι οποίες φαίνεται πως συνδέονται με τις λεγόμενες «ανώτερες λειτουργίες» του εγκεφάλου, όπως είναι η συνείδηση. Οι περιοχές αυτές είναι ο φλοιός του εγκεφάλου και ο θάλαμος, οι οποίες πλέον φαίνεται πως παρουσιάζουν σημαντική δραστηριότητα.

29η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το βάρος του μωρού σας έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Σε γενικές γραμμές λέμε πως μέχρι τον τοκετό το βάρος από την 29η εβδομάδα μέχρι τον τοκετό θα διπλασιαστεί, ή ακόμα και σχεδόν θα τριπλασιαστεί σε μερικές περιπτώσεις.

30η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 39,9 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 1319 γραμμάρια, όσο δηλαδή ζυγίζει ένα μεγάλο κουνουπίδι.

31η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει με ταχείς ρυθμούς. Αν και έχει σχεδόν φτάσει το τελικό μήκος του, πρόκειται να πάρει ακόμα αρκετό βάρος. Το μήκος των άκρων του είναι πλέον αναλογικό σε σχέση με το υπόλοιπό του σώμα.

32η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο κεφαλάκι του βλέπουμε πως έχουν πια ξεπεταχτεί τα πρώτα του μαλλάκια, ενώ τόσο στα δάκτυλα των ποδιών, όσο και σε αυτά των χεριών βλέπουμε νυχάκια. Μάλιστα, αν η κύηση συμπληρώσει τις 40 εβδομάδες, είναι πιθανό τα νυχάκια του μωρού σας να έχουν μακρύνει τόσο, που να χρειαστούν περιποίηση αμέσως μετά τον τοκετό!

33η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Ένα σημαντικό ορόσημο της 33ης εβδομάδας της κύησης είναι και η πλήρης ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος του μωρού. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός άμυνάς μας έναντι των διαφόρων βλαπτικών παραγόντων, που βρίσκονται στο περιβάλλον, όπως είναι τα μικρόβια. Προς το παρόν το μωράκι σας λαμβάνει αντισώματα από εσάς. Τα αντισώματα είναι τρόπον τινά τα «πυρομαχικά», τα οποία το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί για να «απωθήσει» τις διάφορες απειλές. Επομένως το μωράκι σας είναι έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου»!

34η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 45 εκατοστά και το βάρος είναι περίπου 2146 γραμμάρια. Αν θέλετε να νιώσετε πόσο ζυγίζει το μωράκι σας, δεν έχετε παρά να πάρετε στην αγκαλιά σας δύο πακέτα αλεύρι του ενός κιλού.

35η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Πλέον το μωράκι σας έχει σχεδόν γεμίσει την κοιλότητα της μήτρας σας και δεν το νιώθετε πια να αλλάζει θέση. Εντούτοις, το νιώθετε να κλωτσάει τακτικά τηρώντας το πρόγραμμά του, ενώ αρχίζει και η κάθοδός του προς την έξοδο του κόλπου, με αποτέλεσμα να αισθάνεστε προοδευτικά αυξημένη πίεση χαμηλά στη λεκάνη σας.

36η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι συνεχίζει την προοδευτική κάθοδο στη λεκάνη σας. Τη μετακίνησή του αυτή εσείς συνήθως την αντιλαμβάνεστε σαν μία μείωση της πίεσης στο στομάχι σας και σαν μία αύξηση της πίεσης στην ουροδόχο κύστη σας, που σαν αποτέλεσμα έχει τις όλο και συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. Το μωράκι σας πλέον δεν έχει το χώρο, για να αλλάξει θέση, αλλά συνεχίζει να «κλωτσάει», ακολουθώντας το «πρόγραμμά» του.

37η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η συμπλήρωση της 37ης εβδομάδας της κύησης αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο. Ένα μωρό, που γεννιέται μετά τη συμπλήρωση 37 εβδομάδων κύησης θεωρείται τελειόμηνο και είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του «έξω κόσμου». Τότε τι κάνει το μωράκι ακόμα μέσα στη μήτρα; Γιατί δεν βγαίνει; Είναι απλό: το μωράκι σας ετοιμάζεται για τη «μεγάλη ημέρα»! Οι τελευταίες εβδομάδες μέσα στη μήτρα είναι, για να χρησιμοποιήσουμε ένα θεατρικό όρο, ένα είδος «πρόβα τζενεράλε».

38η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Στο στάδιο αυτό της εγκυμοσύνης το μήκος του εμβρύου μετρούμενο από την κορυφή της κεφαλής μέχρι τις φτέρνες, είναι περίπου 49,8 εκατοστά, δηλαδή όσο περίπου είναι και το μήκος ενός πράσου από τη ρίζα μέχρι και την άκρη των φύλλων του, και το βάρος είναι περίπου 3083 γραμμάρια.

39η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Το μωράκι σας πλέον περιμένει το «σήμα» για να βγει στον έξω κόσμο. Η στιγμή της πρώτης σας συνάντησης πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς και το όμορφο ταξίδι της εγκυμοσύνης πλησιάζει στο τέλος του, για να αρχίσει η γλυκιά περιπέτεια της ανατροφής του μωρού σας!

40η εβδομάδα εγκυμοσύνης

Η συμπλήρωση της 40ης εβδομάδας κύησης σηματοδοτεί και τη λεγόμενη Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού. Με άλλα λόγια η μεγάλη ημέρα είναι κοντά!

Φυσικά η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού είναι αυτό, ακριβώς, που περιγράφει ο όρος, δηλαδή ΠΙΘΑΝΗ. Ο τοκετός μπορεί να έρθει νωρίτερα ή και αργότερα από την ημέρα αυτή.

Το μωράκι σας είναι πλέον έτοιμο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κόσμου έξω από τη μήτρα. Όλα τα συστήματά του είναι αρκετά ώριμα, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες ζωής του χωρίς πρόβλημα. Βέβαια όλα αυτά τα συστήματα θα συνεχίσουν να εξελίσσονται με ραγδαίους ρυθμούς και μετά τον τοκετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved