Μειωμένη όρεξη στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

  • Τι προκαλεί απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
  • Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρεξης όταν είστε έγκυος
Μειωμένη όρεξη στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Αρκετές γυναίκες παρατηρούν ότι δεν έχουν διάθεση για φαγητό κατά την εγκυμοσύνη. Η μειωμένη όρεξη δεν παρατηρείται μόνο στο πρώτο ή το τρίτο τρίμηνο της κύησης αλλά καθόλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Είναι ανησυχητικό;

Είναι φυσιολογικό η όρεξή σας να παρουσιάζει διακυμάνσεις, ειδικά καθώς το σώμα σας υφίσταται πολυάριθμες αλλαγές στην εγκυμοσύνη.Ενδεχομένως να παρατηρήσετε μια γενική αδιαφορία για όλα τα τρόφιμα ή έλλειψη επιθυμίας για φαγητό. Λάβετε υπόψη ότι η απώλεια της όρεξης διαφέρει από την αποστροφή σε συγκεκριμένα τρόφιμα, κάτι που είναι επίσης συχνό σε μια εγκυμονούσα.

apwleia oreksis stin egkymosyni2

Τι προκαλεί απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως :

Ναυτία και εμετός

Η ναυτία και ο εμετός είναι συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου — αν και ορισμένες γυναίκες μπορεί να έχουν αυτά τα συμπτώματα και τους υπόλοιπους μήνες.Τόσο οι ήπιες όσο και οι ακραίες περιπτώσεις ναυτίας και εμέτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάθεσή σας για φαγητό.

apwleia oreksis stin egkymosyni4

Προβλήματα ψυχικής σας υγείας

Διάφορες καταστάσεις ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης, μπορεί να επηρεάσουν την όρεξή σας.Σε μια μελέτη σε 94 έγκυες γυναίκες, το 51% όσων είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη δεν είχαν κακή διατροφή, η οποία αυξήθηκε σε 71% μετά από 6 μήνες.Οι ψυχικές διαταραχές συνήθως μένουν αδιάγνωστες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της ντροπής που ορισμένες έγκυες γυναίκες νιώθουν να μιλούν για αυτές. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που είναι ασφαλή για χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως μειωμένη όρεξη.Ορισμένες έγκυες έχουν αναφέρει πλήρη απώλεια όρεξης και απώλεια βάρους μετά την έναρξη της φλουοξετίνης. Η ολανζαπίνη και η βουπρενορφίνη είναι επίσης φάρμακα που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη όρεξη.

apwleia oreksis stin egkymosyni3

Διατροφικές διαταραχές

Ορισμένες έγκυες γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν διατροφικές διαταραχές , συμπεριλαμβανομένης της ανορεξίας και της βουλιμίας. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η συχνότητα της διαταραγμένης διατροφής στις έγκυες γυναίκες είναι 0,6-27,8%.

Άλλες πιθανές αιτίες

Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και να προκαλέσουν απώλεια όρεξης. Επιπλέον, οι αλλαγές στη γεύση και την όσφρηση που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, η έλλειψη βιταμίνης Β12 και σιδήρου όπως και η αύξηση του μωρού στη μήτρα μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης σε ορισμένες έγκυες γυναίκες.

apwleia oreksis stin egkymosyni

Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια όρεξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Εάν αντιμετωπίζετε απώλεια όρεξης, μπορεί να αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε.Δώστε προτεραιότητα ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να φάτε ολόκληρα γεύματα, σε υγιεινά και ελαφριά σνακ.

Σνακ πλούσια σε πρωτεΐνες: βραστά αυγά , γιαούρτι, ρεβίθια, τυρί με κράκερ και κοτόπουλο, ή γαλοπούλα

  • Λαχανικά με φυτικές ίνες: γλυκοπατάτες, baby καρότα (στο ατμό ή ωμά), ωμή σαλάτα σπανάκι
  • Γλυκές μπουκιές: φρέσκα μούρα , αποξηραμένα φρούτα και κρύα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως απλό τυρί cottage με μέλι.
  • Υδατάνθρακες: καστανό ρύζι, ζυμαρικά, μακαρόνια και τυρί, πουρέ πατάτας
  • Σούπα: σούπα με χυλοπίτες κοτόπουλου και σούπα ρυζιού κοτόπουλου
  • Υγρά: απλοί ζωμοί και υγιεινά smoothies

Εφόσον η απώλεια της όρεξής σας συνδέεται με ναυτία ή έμετο, δοκιμάστε να τρώτε μικρά, πιο συχνά γεύματα, αποφεύγοντας πικάντικα και λιπαρά τρόφιμα. Εάν έχετε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που συνδέονται με απώλεια όρεξης, ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας υποδείξει τι πρέπει να κάνετε.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved