Την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν αλλάζει μόνο το σώμα αλλά και η φωνή σου

  • Πώς αλλάζει η εγκυμοσύνη τη φωνή σου;
  • Τι προκαλεί τις αλλαγές αυτές και πόσο διαρκούν;
Την περίοδο της εγκυμοσύνης δεν αλλάζει μόνο το σώμα αλλά και η φωνή σου
unsplash.com / John Looy

Κι όμως, μην περιμένεις να δεις μόνο σωματικές ή συναισθηματικές αλλαγές την περίοδο της εγκυμοσύνης σου. Αλλαγές θα παρατηρήσεις και στη φωνή σου, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018.

Eδώ και χρόνια είναι γνωστό ότι ο τόνος φωνής της γυναίκας μπορεί να αλλάξει ελαφρώς κατά τη διάρκεια του κύκλου της. Για παράδειγμα, είναι πιο υψηλός κοντά στην ωορρηξία και μόνιμα πιο χαμηλός μετά την εμμηνόπαυση, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς πιθανά οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές. Μηδανιμές, ωστόσο ήταν οι έρευνες για το κατά πόσο οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν τη φωνή κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη, κάτι το οποίο μελέτησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Sussex.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η Katarzyna Pisanski και η ομάδα της μελέτησαν ηχητικά αρχεία 20 γυναικών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη τους. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν ήταν τα εξής: ο τόνος φωνής των γυναικών ήταν πιο χαμηλός την περίοδο της εγκυμοσύνης και επανερχόταν στο φυσιολογικό σε διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό.

"Αυτή ήταν η πρώτη επιστημονική απόδειξη ότι η φωνή μιας γυναίκας αλλάζει πράγματι στην εγκυμοσύνη, παρόλο που πολλές γυναίκες έχουν δηλώσει ότι το έχουν βιώσει και η οι ίδιες" αναφέρει η Pisanski.

egkymosyni gramma

Όσο για το γιατί συμβαίνει αυτό, προς το παρόν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν την ακριβή εξήγηση, ωστόσο πιθανολογούν ότι και σε αυτήν την περίπτωση οι αλλαγές στη φωνή σχετίζονται με τις ορμονικές αλλαγές.

"Παρόλο που τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας, δεν μπορούν να εξηγήσουν τον μηχανισμό που οδηγεί στις αλλαγές στη φωνή, μία πιθανή εξήγηση είναι οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών και πιο συγκεκριμένα της τεστοστερόνης, των οιστρογόνων και της προγεστερόνης" αναφέρει η Pisanski. Οι ορμόνες αυτές αυξάνονται στην εγκυμοσύνη και επανέρχονται στα φυσιολογικά επίπεδα μετά τον τοκετό.

Πηγή: thebump.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved