Εγκυμοσύνη: Ποια ροφήματα να προτιμήσετε και ποια να αποφύγετε

Εγκυμοσύνη: Ποια ροφήματα να προτιμήσετε και ποια να αποφύγετε

Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής στην εγκυμοσύνη

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία της μέλλουσας μητέρας αλλά και την υγιή ανάπτυξη του μωρού. Τους εννέα αυτούς μήνες υπάρχουν αυξημένες ανάγκες για ενέργεια, πρωτεΐνες, φολικό οξύ και ιχνοστοιχεία. Απαραίτητη λοιπόν, θεωρείται η επαρκής κατανάλωση φρούτων, λαχανικών αλλά και άλλων τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα θρεπτικά αυτά συστατικά μεταφέρονται μέσω του πλακούντα στο αναπτυσσόμενο έμβρυο συμβάλλοντας θετικά στην ανάπτυξή του.

Ποια ροφήματα να προτιμήσετε την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η επαρκής κατανάλωση υγρών είναι επίσης σημαντική στην εγκυμοσύνη. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, όχι μόνο κάνει καλό στο μωρό αλλά και στην ίδια την έγκυο. Εκτός από το νερό, η κατανάλωση του οποίου πρέπει να φτάνει τα 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί να πιείτε ροφήματα που περιέχουν αναγκαία θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό. Ας δούμε παρακάτω ποια προτείνονται, σύμφωνα με το whattoexpect.com.

Γάλα με λίγα λιπαρά

Στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε περίπου 1.000 milligram ασβεστίου την ημέρα. Το ασβέστιο βοηθάει στη δημιουργία των οστών του εμβρύου και επιπλέον είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του δικού σας μυικού και νευρικού συστήματος.

Ένα ποτήρι γάλα περιέχει 300 milligram ασβεστίου και συνδυασμό με την κατανάλωση άλλων τροφών που επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως είναι το μπρόκολο ή το γιαούρτι, θα προσλαμβάνετε την ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεστε ανά ημέρα.

Τσάι με τζίντζερ

Σύμφωνα με έρευνες το τζίντζερ ανακουφίζει από τις πρωινές ναυτίες και καούρες. Γενικά, θεωρείται μία σούπερ τροφή και εντάσσοντάς το στη διατροφή σας μόνο οφέλη θα αποκομίσετε.

Smoothies με φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Εάν έχετε βαρεθεί να τα τρώτε σκέτα, μπορείτε πάντα να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε νόστιμα και σούπερ θρεπτικά smoothies για πρωινό ή κάθε ώρα της ημέρας. (Δείτε εδώ συνταγές για smoothies ιδανικά για την περίοδο της εγκυμοσύνης)

prasino smoothie egkymosyni

Φρέσκοι χυμοί

Τι καλύτερο από το να ξεκινήσετε τη μέρα σας με έναν φρεσκοστιμμένο χυμό πορτοκάλι; Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C η οποία ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας, προστατεύοντάς σας έτσι από ιώσεις και άλλες ασθένεις. Αντίστοιχα μπορείτε να φτιάξετε φρέσκους χυμούς και από άλλα φρούτα, οι οποίοι είναι πάντα μία πιο υγιεινή επιλογή από τους συσκευασμένους χυμούς του εμπορίου.

Ποια ροφήματα να αποφύγετε στην εγκυμοσύνη;

Αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, την περίοδο της εγκυμοσύνης καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ εντελώς και αυτό γιατί δεν έχει καταστεί εφικτό να τεκμηριωθεί ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται ασφαλής για κατανάλωση κατά την διάρκεια της κύησης, ή για το κατά πόσο υπάρχει περίοδος ασφαλούς κατανάλωσης.

Υπερβολική κατανάλωση καφέ

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να πίνετε μία με δύο κούπες στιγμαίου καφέ την ημέρα, αλλά καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση παραπάνω ποσότητας.

kafes stin egkimosini 2

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά μπορεί να έχουν ωραία γεύση, αλλά δεν προσφέρουν τίποτε σε εσάς ή το μωρό. Η διατροφική τους αξία είναι μηδαμινή, ενώ αντίθετα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μόνο αρνητικές επιπτώσεις μπορεί να έχει.

Συσκευασμένους χυμούς με ζάχαρη

Πολλοί από τους χυμούς του εμπορίου είναι πλούσιοι σε συντηρητικά και ζάχαρη. Καλό είναι να διαβάζετε πάντα τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε για να ξέρετε τα συστατικά που περιέχουν αυτά που καταναλώνετε. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι πάντα ένας φρεσκοστιμμένος χυμός είναι πιο θρεπτικός και ωφέλιμος για τον οργανισμό από τον οποιοδήποτε τυποποιημένο.

Πηγή πληροφοριών: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved