Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Πέντε πράγματα που πιθανά δε γνωρίζετε

  • Πόσο διαφέρει η εγκυμοσύνη σε δίδυμα από την εγκυμοσυνη σε ένα μωρό;
  • Πράγματα που δε γνωρίζατε για την δίδυμη κύηση.
Εγκυμοσύνη σε δίδυμα: Πέντε πράγματα που πιθανά δε γνωρίζετε

Στη δίδυμη κύηση οι αλλαγές στο σώμα της μέλλουσας μητέρας είναι πιο εμφανείς. Το βάρος μπορεί να αυξηθεί κατά 16 έως 20 κιλά (σε σχέση με τα 10-15 που παίρνει μία γυναίκα που κυοφορεί ένα μωρό), ενώ πιο έντονα μπορεί να βιώσει η έγκυος και τα όποια συμπτώματα εκγυμοσύνης, όπως είναι οι πρωινές ναυτίες, οι καούρες κ.α.

Όσον αφορά τις εξετάσεις την περίοδο της εγκυμοσύνης, εάν κυοφορείτε δίδυμα θα χρειαστεί να κάνετε πιο συχνούς υπερήχους. Αν τα δίδυμα είναι σε ξεχωριστό πλακούντα συνιστάται γενικά να κάνετε υπερήχους: στην 12η με 13η εβδομάδα, στην 20η εβδομάδα και στη συνέχεια κάθε τέσσερις εβδομάδες μέχρι να γεννηθούν τα μωρά σας, ανάλογα βέβαια και με τις συστάσεις του γιατρού σας.

egkymosyni se diduma 1

Πέντε πράγματα που πιθανά δε γνωρίζετε για την δίδυμη εγκυμοσύνη

Η σύλληψη σε δίδυμα είναι πιο πιθανή στην ηλικία των 30 με 40 ετών

"Όλοι ακούμε ότι όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να συλλάβουμε, όμως η σύλληψη σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνει τις πιθανότητες για δίδυμη κύηση" αναφέρει η γυναικολόγος dr Abdulla Al-Khan. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή της ορμόνη διέγερσης των ωοθυλακίων, γνωστή και ως θυλακιοτρόπος ορμόνη FSH, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλαπλών ωαρίων σε σύγκριση με νεότερες γυναίκες.

Στην δίδυμη κύηση η έγκυος πρέπει να ποσλαμβάνει περισσότερο φολικό οξύ

"Οι γυναίκες που περιμένουν δίδυμα, χρειάζονται παραπάνω φολικό οξύ για να μειωθούν οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών" υποστηρίζει ο γυναικολόγος Manju Monga. Η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης φολικού οξέος την ημέρα είναι 1 milligram στην δίδυμη εγκυμοσύνη και 0,4 milligram για τις γυναίκες που κυοφορούν ένα παιδί.

Οι πρωινές ναυτίες είναι πιο έντονες

Μία από τις αιτίες των ναυτίων στην εγκυμοσύνη είναι υψηλά επίπεδα της χοριακής γοναδοτροπίνης, τα οποία είναι ακόμα πιο υψηλά στην δίδυμη κύηση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν είναι όμως το μόνο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης που οι εγκυμονούσες σε δίδυμα βιώνουν πιο έντονα. Ο πόνος στην πλάτη μπορεί να είναι εντονότερος, οι καούρες πιο ισχυρές κ.α.

difimi kiisi1

Οι πιθανότητες για διαβήτη κύησης είναι πιο υψηλές

"Ο κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη κύησης είναι υψηλότερος στη δίδυμη κύηση" αναφέρει ο γυναικολόγος Manju Monga. Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τις πιθανότητες για ενδομήτριο εμβρυϊκό θάνατο και επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρο τοκετό

Η πλειοψηφία των γυναικών που κυοφορούν δίδυμα γεννάνε στην 36η με 37η εβδομάδα κύησης, δηλαδή τέσσερις με τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Πηγή πληροφοριών: webmed.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved