Όταν είσαι έγκυος και θηλάζεις ταυτόχρονα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

  • Είναι ασφαλές να θηλάζεις ή να αντλείς γάλα ενώ είσαι έγκυος;
  • Μπορεί ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη να οδηγήσει σε αποβολή;
  • Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος;
  • Πόσες παραπάνω θερμίδες πρέπει να καταναλώνεις την ημέρα εάν είσαι έγκυος και θηλάζεις παράλληλα;
Όταν είσαι έγκυος και θηλάζεις ταυτόχρονα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ο θηλασμός μπορεί να αναβάλει την επιστροφή του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά τον τοκετό για αρκετούς μήνες, συνεπώς οι πιθανότητες σύλληψης εκείνο το διάστημα δεν είναι πολλές. Τίποτα βέβαια δεν αποκλείεται. Πώς επηρεάζεται λοιπόν ο θηλασμός σε περίπτωση εγκυμοσύνης;

Είναι ασφαλές να θηλάζεις ενώ είσαι έγκυος;

Ο θηλασμός θεωρείται απόλυτα ασφαλής την περίοδο της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζεις μερικά πράγματα που συνεπάγεται ο συνδυασμός αυτός, όπως ότι η ορμόνη οξυτοκίνη που απελευθερώνεται κατά της διάρκεια του θηλασμού, μπορεί επίσης να κάνει πιο έντονες τις συσπάσεις της μήτρας, γνωστές και ως συσπάσεις Braxton Hicks. Και αυτό όμως θα συμβεί μετά την 38η εβδομάδα κύησης, καθώς πιο πριν η οξυτοκίνη δε φαίνεται να έχει κάποια αλλη σημαντική επίδραση στην εγκυμοσύνη.

Το ίδιο ισχύει και για την άντληση του μητρικού γάλακτος με το θήλαστρο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος, ωστόσο ίσως σου φανεί πιο δύσκολο λόγω της ευαισθησίας στο στήθος και τις θηλές. Εάν αντλούσες γάλα και πριν μείνεις έγκυος προσπάθησε να διατηρήσεις την ποσότητα του γάλακτος που παράγεις στα ίδια επίπεδα.

thilasmos mitriko gala

Μπορεί ο θηλασμός στην εγκυμοσύνη να οδηγήσει σε αποβολή;

Πιθανά να έχεις ακούσει ότι θηλασμός στην εγκυμοσύνη μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου ή ότι αυξάνει τις πιθανότητες αποβολής. Κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά και μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση της αποβολής με τον θηλασμό ή την άντληση γάλακτος.

"Αυτός είναι ένας μύθος", λέει η μαία Halifax CJ Blennerhassett, "που πηγάζει από το γεγονός ότι ο θηλασμός απελευθερώνει οξυτοκίνη , την ίδια ορμόνη που βοηθά στη δημιουργία συστολών κατά τη διάρκεια της κύησης. Ακριβώς όπως η ερωτική επαφή δεν θέτει το αγέννητο μωρό σας σε κίνδυνο, έτσι και ο θηλασμός δεν επηρεάζει την εγκυμοσύνη σας", τονίζει μεταξύ άλλων.

Πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει την παραγωγή γάλακτος;

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μείωση στην παραγωγή του μητρικού γάλακτος αλλά μετά τον τέταρτο με πέμπτο μήνα. Στθς περισσότερες περιτπώσεις τα μωρά δεν παρατηρούν τη μείωση αυτή ούτε και κάποια διαφορά στη γεύση του γάλακτος. Αυτό βέβαια διαφέρει ανά περίσταση, για αυτό και είναι σημαντικό να παρακολουθείτε το βάρος του παιδιού, το οποίο είναι και η καλύτερη ένδειξη για το εάν τρέφεται επαρκώς.

autofrontida thilasmos

Πόσες παραπάνω θερμίδες την ημέρα πρέπει να καταναλώνεις την ημέρα;

Σε μία τέτοια συνθήκη, ο οργανισμός έχει αυξημένες ανάγκες. Η διατροφή είναι το Α και το Ω για αυτό φρόντισε να περιλαμβάνει μικρά και συχνά γεύματα και τροφές υψηλής διατροφικής αξίας. Οι παραπάνω θερμίδες που θα πρέπει να καταναλώνεις ανά ημέρα είναι από 600 μέχρι 800 περίπου (300 λόγω εγκυμοσύνης και 300 με 500 λόγω θηλασμού), σε κάθε περίπτωση ωστόσο, ο γιατρός σου είναι αυτός που γνωρίζει επακριβώς την κατάσταση και το ιστορικό σου και θα σε καθοδηγήσει καλύτερα.

Πηγή πληροφοριών: whattoexpect.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved