Καούρες στην εγκυμοσύνη; 8 θεραπείες που θα "σβήσουν" την φωτιά

Καούρες στην εγκυμοσύνη; 8 θεραπείες που θα "σβήσουν" την φωτιά

Χμ... για να είστε εδώ, μάλλον οι καούρες έχουν αρχίσει να γίνονται ενοχλητικές και θέλετε να κάνετε κάτι για να τις αντιμετωπίσετε σωστά;

Ίσως περιμένατε πρησμένα χέρια, πρωινές ναυτίες, πρησμένο στήθος που πονάει, όμως κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα εγκυμοσύνης δεν σας "χτύπησε την πόρτα" εκτός από τις καούρες που δεν σας αφήνουν να ηρεμίσετε ούτε λεπτό.

Όπως και το όνομά τους δείχνει, πρόκειται για ένα "κάψιμο" στον οισοφάγο και στο πίσω μέρος του λαιμού (ονομάζεται επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και δυσπεψία οξέος). Πρόκειται για οξέα που ταξιδεύουν από το στομάχι μέχρι το λαιμό.

Εκτός από το να αισθάνεστε ένα αίσθημα καψίματος — το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά έως αρκετές ώρες — μπορεί επίσης:

  • να αισθάνεστε φούσκωμα
  • να ρεύεστε πολύ
  • να έχετε μια ξινή γεύση στο στόμα σας
  • να έχετε πονόλαιμο
  • να βήχετε συχνά

Ενώ το πιτόγυρο που φάγατε για δείπνο πιθανότατα δεν βοήθησε τα πράγματα (τα λιπαρά φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν την καούρα), η αίσθηση καψίματος που νιώθετε σχετίζεται περισσότερο με τις ορμόνες παρά με το τζατζίκι ή το κρεμμύδι.

Άρα αφού δεν φταίει το τζατζίκι και το κρεμμύδι, τι φταίει;

kaoures stin egkimosini 3

Αν νιώθετε καούρες δεν είστε μόνη. Σύμφωνα με μια μελέτη, έως και το 45% των μητέρων που είναι έγκυες βιώνουν καούρες. Και αν είχατε καούρες ακόμη και πριν την εγκυμοσύνη σας, είναι ακόμα πιο πιθανό να τις έχετε και κατά τη διάρκεια.

Η καούρα μπορεί να εκδηλωθεί, σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης, αλλά είναι πιο συχνή κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Οι ειδικοί δεν είναι ακριβώς βέβαιοι για το τι τις προκαλεί, αλλά υποπτεύονται ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα τριών πιθανών λόγων.

Ορμόνες

Η προγεστερόνη, που ονομάζεται επίσης «ορμόνη της εγκυμοσύνης», επειδή θρέφει τη μήτρα σας και το μωρό μέσα σε αυτήν, είναι ο κύριος ένοχος πίσω από τις καούρες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη.

Η προγεστερόνη δρα ως μυοχαλαρωτικό. Στην περίπτωση της καούρας, η ορμόνη μπορεί να χαλαρώσει τον σφιγμένο μυ (που ονομάζεται κάτω οισοφαγική βαλβίδα) που κλείνει το στομάχι σας από τον οισοφάγο σας.

Όταν τρώτε ή πίνετε, ο μυς συνήθως ανοίγει για να αφήσει το περιεχόμενο στο στομάχι πριν κλείσει σφιχτά. Αλλά τα αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουν αυτόν τον μυ να χαλαρώσει, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να γυρίσει προς τα πάνω στον οισοφάγο σας και ακόμη και στον λαιμό σας.

Το μωρό που μεγαλώνει

Καθώς η μήτρα σας διαστέλλεται με το μωρό σας που μεγαλώνει, προσπαθώντας να δημιουργήσει χώρο για το μωρό που θα μεγαλώσει, ασκεί πίεση στο στομάχι σας, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου - ειδικά εάν το στομάχι σας είναι γεμάτο- να γυρίζουν προς τον οισοφάγο.

Όσο περισσότερο μεγαλώνει η μήτρα σας, τόσο πιο πιθανό είναι το στομάχι σας να συμπιεστεί. Αυτή η θεωρία εξηγεί και το γιατί οι καούρες είναι πιο συχνές κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της κύησης.

Αποδεδειγμένες μέθοδοι που βοηθούν στην αντιμετώπιση της καούρας

kaoures stin egkimosini 1

1. Προσέχετε τι τρώτε

Αποφύγετε τα καυτερά, τις ντομάτες, τα εσπεριδοειδή, το σκόρδο, τα κρεμμύδια, την καφεΐνη, τη σοκολάτα και τα ανθρακούχα αναψυκτικά.

2. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα... αντί για τρία την ημέρα

Αυτό βοηθά στην αποφυγή καταπόνησης του στομάχου και του επιτρέπει να αδειάζει πιο γρήγορα.

3. Καθήστε αμέσως μόλις φάτε

Η μαμά σου είχε δίκιο σε αυτό — και πολλά άλλα, επίσης. Η βαρύτητα θα βοηθήσει το φαγητό σας να παραμείνει στη θέση του.

4. Μην τρώτε τρεις ώρες πριν πέσετε για ύπνο στο κρεβάτι

Η πέψη θα σας βοηθήσει να ελέγξετε τις καούρες σας.

5. Βάλτε ένα ακόμη μαξιλάρι για να κοιμηθείτε

Ακόμη ένας τρόπος να αποφύγετε τις καούρες το βράδυ, είναι να τοποθετήσετε το κεφάλι σας λίγο πιο ψηλά, απ' ο,τι συνήθως.

6. Φοράτε άνετα ρούχα

Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα. Φορέστε κάτι άνετο που δεν θα πιέζει την κοιλιά σας και κατ' επέκταση το στομάχι σας.

7.Πιείτε μετά το γεύμα και όχι κατά τη διάρκεια

Αν πίνετε υγρά μαζί με το φαγητό σας είναι σαν να δημιουργείτε ένα γεμάτο, υγρό στομαχικό περιβάλλον, προετοιμασμένο για καούρες.

8. Μιλήστε στον γιατρό σας

Αν δείτε ότι οι καούρες γίνονται αρκετά ενοχλητικές και δεν μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε με φυσικά και εύκολα μέσα, μιλήστε στον γιατρό σας. Εκείνος και μόνο εκείνος μπορεί να σας χορηγήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε ή να ελαττώσετε τις καούρες της εγκυμοσύνης.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved