Εγκυμοσύνη: «Ηρέμησε, απόλαυσέ την και φρόντισε τον εαυτό σου»

«Ένα γράμμα στον έγκυο εαυτό μου»

Μία Μαμά
Εγκυμοσύνη: «Ηρέμησε, απόλαυσέ την και φρόντισε τον εαυτό σου»

«Αγαπημένη μου,

Αυτή τη στιγμή πιθανότατα αισθάνεσαι πολύ άβολα. Η κοιλιά σου σε φαγουρίζει και θέλεις να πας τουαλέτα. Αυτό το ξέρω γιατί έτσι ένιωθες και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης. Επίσης, σίγουρα θα βρίσκεσαι σε πανικό γιατί έτσι ήσουν όλο αυτό το διάστημα.

Ανησυχείς τόσο πολύ μήπως πάει κάτι λάθος, μήπως όλα πάνε λάθος, που σπάνια χαλαρώνεις. Θα είσαι καλή μαμά; Θα ξέρεις πώς να αλλάξεις μία πάνα σωστά; Θα ξέρεις πώς να ηρεμήσεις το μωρό όταν κλαίει στις 3 τα ξημερώματα; Θα είναι το μωρό σου υγιές;

Βήμα 1ο: Ηρέμησε

Λοιπόν, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ανάπνευσε.

Το μωρό σου θα είναι μία χαρά. Για την ακρίβεια θα είναι παραπάνω από μία χαρά. Θα είναι τέλεια. Θα είναι το πιο τέλειο πράγμα που θα έχεις αντικρύσει σε όλη σου τη ζωή.
Και όσο για τα υπόλοιπα; Όλα θα πάνε καλά, στο υπόσχομαι. Όμως θα επανέλθω σε αυτό σε ένα λεπτό. Πρώτα θέλω να σου μιλήσω για κάτι άλλο.

Ανησυχείς τόσο πολύ για όλα τα μεγάλα πράγματα, που ξέχασες τα μικρά. Και τα μικρά προστίθενται στα μεγάλα, γιατί έτσι είναι ζωή. Όχι μόνο η ζωή του μωρού σου, αλλά και η δική σου ζωή. Ξέχασες εσένα σε όλη αυτήν την εξίσωση. Αυτό πρέπει να το διορθώσεις για να ξεκινήσεις το ταξίδι στη μητρότητα με τον καλύτερο τρόπο και να είναι κυλήσουν όλα ομαλά για εσένα, το μωρό σου, την οικογένειά σου.

EGKYMOSYNH GRAMMA 2

Βήμα 2ο: Απόλαυσέ το

Μακάρι αυτό το γράμμα να λειτουργούσε σαν χρονομηχανή. Θα γύρναγα πίσω τον χρόνο και θα τραβούσα περισσότερες φωτογραφίες της φουσκωμένης κοιλιάς σου. Δεν απαθανάτισες αυτές τις στιγμές αρκετά. Νόμιζες ότι ήταν γρουσουζιά. Ένιωθες φουσκωμένη και χοντρή. Κουρασμένη και καθόλου ελκυστική. Είχες μία περίεργη μαύρη, κάθετη γραμμή χαμηλά στην κοιλιά.

Κάθε στάδιο της εγκυμοσύνης σου είναι μία υπέροχη στιγμή στην οποία δεν μπορείς να επιστρέψεις. Είτε το πιστεύεις, είτε όχι θα κοιτάζεις αυτές τις φωτογραφίες με νοσταλγία και το μικρό σου αγοράκι θα ενθουσιάζεται κάθε φορά που τις βλέπει (θα λέει “Έη, εγώ είμαι αυτός μέσα στην κοιλιά;) Επίσης, η κοιλιά σου είναι τέλεια και δείχνεις υπέροχη. Απλώς βγάλε μία φωτογραφία.

Το ίδιο θα συμβεί και μόλις γεννηθεί το μωρό σου. Βεβαιώσου ότι θα είσαι κι εσύ σε εκείνες τις πρώτες του φωτογραφίες, ανεξάρτητα με το πόσο κουρασμένη είσαι ή το πόσο περίεργα νιώθεις ή ντρέπεσαι όταν θηλάζεις. Οι στιγμές αυτές είναι ανεκτίμητες. Είναι δικές σου και θα σημαίνουν τα πάντα για εσένα και το παιδί σου μια μέρα.

Βήμα 3ο: Φρόντισε τον εαυτό σου

Και τώρα ας περάσουμε στα πρακτικά ζητήματα. Αγόρασε ένα ζευγάρι, όμορφα και άνετα παπούτσια πριν τον τοκετό. Δεν θα έχεις το χρόνο να το κάνεις όταν έρθει το μωρό. Και μην τρομάξεις, αλλά τα πανάκριβα, υπέροχα τακούνια σου που ορκίστηκες ότι θα ξαναφορέσεις μία μέρα, θα παραμείνουν μέσα στην ντουλάπα. Συγγνώμη.

Επίσης, να είσαι επιμελής με την φροντίδα της επιδερμίδας σου. Πρέπει να φοράς το αντηλιακό και την ενυδατική σου κρέμα κάθε μέρα. Ναι, ναι το ξέρω, το έχει ήδη στο μυαλό σου αυτό, αλλά όταν έρθει το μωρό δεν θα έχεις χρόνο πέρα από ελάχιστο για να κάνεις τα βασικά για την προσωπική σου φροντίδα. Eάν παραμελήσεις την φροντίδα της επιδερμίδας σου ακόμα και για μερικούς μόνο μήνες, μπορεί να κάνεις ανεπανόρθωτη ζημιά στο δέρμα σου και είναι χαζό.

Κάτι ακόμα. Σταμάτα να βλέπεις Grey’s Anatomy και άλλες ιατρικές σειρές και εκπομπές. Δεν θα βγει τίποτα καλό από αυτό στην εγκυμοσύνη σου. Εμπιστεύσου με.

EGKYMOSYNH GRAMMA 1

Εκτός όμως από τις δικές μου συμβουλές, τις οποίες καλό είναι να ακολουθήσεις γιατί είναι από εμένα – δηλαδή εσένα –, φίλτραρε όλες τις άλλες συμβουλές που θα ακούσεις. Γιατί θα ακούσεις τόσες πολλές καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σου. Καλοπροαίρετα σου λέω, άκουσε την οικογένεια και τους φίλους σου, διάβασε τα βιβλία σου, κάνε τα μαθήματά σου, να θυμάσαι όμως ότι όλα αυτά είναι απλώς μία γνώμη – ανεξάρτητα από το πόσο σίγουρος είναι αυτός που τη διατυπώνει. Μην ανησυχείς, θα διαλέξεις και θα ακολουθήσεις τις συμβουλές που θέλεις εσύ και ξέρεις ότι είναι προς όφελος δικό σου και του μωρού σου.

Μία ακόμα άποψη η οποία πραγματικά έχει σημασία, είναι αυτή του συντρόφου σου. Και μιας και μιλάμε για αυτόν… θα περάσετε μια ζόρικη περίοδο για ένα διάστημα, δεν θα πω ψέματα. Ιδού τι πρέπει να θυμάσαι για να κυλήσουν τα πράγματα λίγο πιο ομαλά:

Δεν μπορεί να διαβάσει τις σκέψεις σου. Για να είμαστε δίκαιοι το ίδιο πρόβλημα είχες αντιμετωπίσει και στο παρελθόν, τώρα όμως ήλπιζες ότι τα πράγματα ίσως άλλαζαν. Χμ, τελικά τίποτε δεν άλλαξε. Μίλα του για όσα περιμένεις από αυτόν. Ζήτα του ό,τι έχεις ανάγκη. Αυτό είναι ο γάμος.

Είναι ο μπαμπάς. Δεν πρέπει μόνο να σε βοηθήσει, αλλά το θέλει κιόλας. Δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό. Κάνε ένα μπάνιο, πάρε έναν υπνάκο και κάνει ένα βήμα πίσω και καμάρωσε τα δύο αγόρια σου μαζί.

Ένα τελικό σημείωμα

Ας γυρίσουμε πάλι λίγο στις ανησυχίες και σε όλα αυτά για τα οποία ανησυχείς ότι δεν θα τα καταφέρεις.

Θα τα καταφέρεις. Αλήθεια. Όλες αυτές οι ανησυχίες σου, δείχνουν ότι θέλεις να κάνεις το σωστό για το μωρό σου και να του προσφέρεις το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή του. Εάν δεν ανησυχούσες, θα ανησυχούσα τώρα εγώ.

Σίγουρα θα κάνεις και λάθη, όμως στα σημαντικά πράγματα, θα τα καταφέρεις. Θα αγαπάς το μωρό σου περισσότερο από ό,τι μπορείς να φανταστείς. Αυτή η αγάπη θα σου αλλάξει τη ζωή, θα σου δώσει μία εντελώς καινούρια οπτική να βλέπεις τα πράγματα και θα σε καθοδηγεί να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις, γιατί το μόνο που θέλεις είναι το καλό του. Πάντα.

Έχω τόσα πολλά να σου πω ακόμα, όμως θέλω να σε αφήσω να κοιμηθείς (από τη στιγμή που σύντομα δεν θα κοιμάσαι αρκετά), οπότε άσε με να ανακεφαλαιώσω: Σε παρακαλώ ηρέμησε. Προσπάθησε να απολαύσεις τα μικρά θαύματα της εγκυμοσύνης: τις κλωτσιές, την ολοστρόγγυλη κοιλιά σε μέγεθος μπάλας, το πόσο κοντά νιώθεις το μωρό σου, ακόμα και το πρήξιμο. Προσπάθησε να είσαι παρούσα. Και το πιο σημαντικό, πίστεψε ότι θα τα καταφέρεις σε όλο αυτό το κεφάλαιο που λέγεται μητρότητα. Γιατί θα είσαι μία απίθανη μαμά. Για την ακρίβεια, είσαι ήδη.»

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved